Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2017 09:23 - Стачните комитети обсъждат нагласите за протести
Автор: radiovisioner Категория: Бизнес   
Прочетен: 165 Коментари: 0 Гласове:
0



 Националните стачни комитети на КНСБ и КТ “Подкрепа“ ще обсъдят днес нагласите за протестни действия сред членовете на организациите. Синдикатите са провокирани от ниското заплащане, особено в бюджетната сфера, и натиска на бизнеса за премахване на добавката за стаж и професионален опит. Това обявиха на 7 октомври президентите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров.

Пламен Димитров отбеляза, че в малките общини, особено в бюджетните системи, нагласите за протести са по-големи, тъй като и заплатите са по-ниски, а и по-трудно се получава увеличение. 

Двамата синдикални лидери посочиха, че факторите, които пораждат напрежение, са свързани с "играта" с класа за прослужено време, неплащането на заплати на някои места, както и ниския размер на доходите. 

Ще продължаваме своята борба за увеличаване на доходите на нашите работници с всички достъпни и известни механизми, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Вчера министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че в проектобюджета за 2018 г. са заложени над 700 милиона лева повече за служителите във всички сектори, което е средно увеличение на бюджетните заплати с 10 процента. 

В почти всички сектори ще се увеличат заплатите, потвърди той и днес по bTV. 

Горанов каза още, че през втората половина на октомври проектът на бюджета за 2018 г. ще бъде обсъден със социалните партньори в Тристранния съвет преди да бъде внесен в парламента. 

Увеличението на учителските заплати е факт и ще продължи и през следващата година, категоричен е Горанов

Другите приоритети, по които правителството работи, са социалната политика, подобряване на работата на институциите и премахването на излишната бюрократщина. 

"Всичко това, безспорно дразни и притеснява нашите опоненти, които трябва да намерят смислени аргументи, за да се противопоставят на успешните ни политики", коментира Горанов.

Бизнесът предложи миналата седмица правителството да сезира Конституционния съд за добавката за стаж и професионален опит. Според работодателските организации заплащането на труда се урежда по законодателен път, тоест чрез закон, не с постановление, не с наредба, с инструкции и т.н. Това не е спазено. Дадено е право на Министерски съвет сам да определя допълнителни възнаграждения, които не са упоменати в Кодекса на труда, коментираха работодателите.

От синдиката "Подкрепа" обявиха, че нито държавата, нито синдикатите одобряват предложението за добавката да се сезира Конституционния съд. 


Тагове:   КТ Подкрепа,   КНСБ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850850
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031