Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2017 17:41 - БАН разсекретява доклада за АЕЦ "Белене"
Автор: radiovisioner Категория: Бизнес   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 До края на деня ще пусна писмо до шефа на БЕХ възложителят в негово лице да разреши да се публикуват на сайта на БАН резултатите от доклада за АЕЦ „Белене“.   Това каза на пресконференция директорът на Института за икономически изследвания проф. Александър Тасев относно доклада на БАН за АЕЦ „Белене“. 

„Надявам се, че в следващите няколко дни ще бъде разумно прието нашето искане и ще можем да качим на сайта на БАН нашите подробни резултати“, коментира той, цитиран от "Фокус".

Ученият разказа, че е имало натрапчиво мнение, че БАН не е трябвало да се занимава с този проблем, че едва ли не няма потенциал за него. 

„Имаме екип за управление на проекта, в който участват шестима много сериозни колеги“, заяви той и допълни, че екипът се състои от над 40 човека, като участват и енергийни експерти. 

Според Тасев БАН има своя потенциал и не бива да бъде пренебрегван и обиждан по този начин.

„В момента, в който се разреши публикуването на материалите, ще отпаднат много от въпросите. Ще ни бъде много по-лесно да отговорим на всичко на това, което притеснява обществеността или което тя не разбира“, каза още директорът на Института за икономически изследвания. 

"Не казваме: стройте АЕЦ „Белене“, а казваме, че има възможност за това при постигане на определени параметри", каза също ученият. 

По думите му това, което екипът на БАН предал на 15 септември като междинен доклад за АЕЦ „Белене“, е включено като резултати и в даденото на 14 ноември. 

„Явно незнанието и липсата на поглед върху материалите е сериозен проблем за разбирането на резултатите, които са постигнати“, коментира проф. Тасев. 

Експертът разкри, че са започнали с най-неблагоприятния сценарий за АЕЦ 
„Белене“ с възможно най-високи инвестиционни разходи, оперативни разходи и възможно най-ниски прогнозни цени. Този вариант означавал, че едва ли проектът може да бъде жизнен. Параметрите са много, трябва да се разиграят възможните варианти, посочи той. 

"Получиха се 90 комбинации за един единствен сценарий. При нито един от вариантите на тази комбинация нямаше как и не може да бъде жизнен проектът
Бяха отработени и останалите варианти, с целия диапазон до оптимистичния вариант, до който може да се стигне", добави Тасев. 

Междувременно излезли параметрите на една договорена сделка, при която при проиграването, с най-тежки варианти на инвестиционен разход, се оказало, че при умерени и високи цени всички сценарии са жизнени.

Изявлението идва, след като по-рано днес сайтът "Биволъ" обяви, че междинният доклад на БАН, изпратен до поръчителя БЕХ през септември, "разиграва" 90 различни сценария за проекта и нито един от тях не показва жизнеспособност на проекта


Тагове:   бан,   АЕЦ Белене,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 856392
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930