Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2017 19:33 - Гласът на деня - 22.12.2017
Автор: radiovisioner Категория: Други   
Прочетен: 339 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Стотици хиляди българи на път за Коледа. Основните пътища са натоварени, като над 300 000 автомобили се очакват днес и утре да напуснат столицата според "Пътна полиция".




 Засилено полицейско присъствие има в цялата страна. На основните изходи на София пътните полицаи следят за нормалното придвижване на автомобилите. В столицата всички пътни артерии са "запушени".

„Създадена е организация, за да се облекчи максимално очакваният голям трафик заради поредицата от почивни дни”, категоричен е началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главната дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски.
 

Той уточни, че по график движението на товарните автомобили ще бъде ограничено по основните шосета и магистралите след 16.00 часа в последния работен ден, и от 14.00 часа в последния почивен ден. Има готовност при засилен трафик, тази мярка да бъде въведена и в по-ранен час.

Комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция":
„Мерките днес и утре, ще бъдат основно насочени към това да се подпомага трафикът и не толкова да се контролират водачите, но ако има агресивни шофьори и такива, които не се съобразяват, ще се взема отношение от екипите на място. През останалите дни, обаче, ще има специализирани полицейски операции за употреба на алкохол и наркотични вещества. Техническите средства за контрол на скоростта ще бъдат максимално натоварени и разпределени по цялата пътна мрежа, така че всеки, който си позволява да нарушава правилата, ще бъде санкциониран“.




Днес започна продажбата на винетките за 2018 г. Цените са без промяна, изключение прави за камионите, които ще се увеличи с 2 лева. Още от Даниела Иванова.

Днес АПИ представи винетките за 2018 година.

До края на януари следващата година броят на стикерите ще се увеличи и ще достигне 5 милиона.

Експертите от АПИ показаха и новата тримесечна винетка. Тя е синя на цвят. На нея има място за вписване на дата и месец, както при останалите кратрострочни винетки.

image9

Стикерът е с локален номер и сериен номер по отношение на защитните характеристики.

Вече започна продажбата на годишните стикери, а от понеделник налични ще са и краткосрочни.

Инж. Дончо Атанасов припомни, че глобите за шофиране без винетка са доста сурови и стигат около 300 лева.

Той коментира и темата за ТОЛ таксите.

„ТОЛ системата върви необратимо, вече има разрешение за предварително подписване на договора, но ние ще изчакаме", посочи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според него това е доста тежко изпитание за цялата администрация.

По повод ремонтите и изграждането на пътища, които предстоят, инж. Дончо Атанасов обясни, че се очаква да започне реалното строителство на магистрала "Хемус".

Ще стартират и процедурите за автомагистрала Русе- Велико Търново.



 
При преминаване по новия участък от автомагистралата между Димитровград и Ниш ще се плаща такса.   От 1 януари 2018 г. Сърбия въвежда "отворена система" за плащане на пътни такси за автомобилите, преминаващи по новооткрития участък на автомагистралата между градовете Димитровград и Ниш, съобщиха от Министерството на външните работи /МВнР/.

Таксата ще бъде заплащана само от автомобилите, идващи от България и пътуващи към Ниш, както и в обратна посока. 

За леки автомобили таксата в една посока ще бъде 190 сръбски динара (около 1.60 евро). Микробусите ще плащат 280 динара (около 2.40 евро), автобусите - 500 динара (4.70 евро), а товарните автомобили - по 1120 динара (около 9.50 евро). 

Този начин на плащане ще продължи до пълното завършване на южното и източното разклонение на Коридор 10, когато ще се въведе "затворена система" на плащане. 

Таксите може да се платят в брой в левове и в евро, както и с банкова карта. 

От МВнР напомнят на пътуващите през Сърбия по време на коледните и новогодишни празници, че трафикът от Западна Европа към България по това време е интензивен. 

От министерството препоръчват тези, които ще пътуват, да се информират за актуалното състояние на трафика в Сърбия и на граничните контролно-пропусквателни пунктове в страната от страницата на Автомобилния съюз на Сърбия: http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210



Според Корнелия Нинова вот на недоверие срещу
 правителството ще има, но без значение дали с или без подписите на ДПС.

Така тя коментира изявлението на Ахмед Доган, че кабинетът на Бойко Борисов няма алтернатива и опозицията не е готова да управлява.
 

Според вицепремиера Красимир Каракачанов обаче Ахмед Доган е прав, за разлика от всички, които искат да свалят кабинета. "Фактът, че и почетният лидер на ДПС декларира, че това правителство няма алтернатива, показва, че и в тази партия, която най-крайно ни критикува, има хора, и то умни хора, които мислят правилно", заяви Каракачанов.

"За момента възможност за излизане на Патриотите от кабинета не е разглеждана нито при нас, нито с ГЕРБ", подчерта той. 

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи изявлението на Ахмед Доган като национално отговорно. Според него това по никакъв начин не означава, че трябва да има промени в партньорите в управляващата коалиция.
.
 

Голяма електроавария остави половин София без градски транспорт. Причината за аварията бе прекъснат от ЧЕЗ кабел на електрозахранването. 

Според компанията, причината е била авария на кабел на столичния Електротранспорт, който е причинил пожар в тяхна подстанция на „Витошка” и „Пенчо Славейков”. 

Повредата обхващаше район с движение на трамваи с номера 7, 1, и 6, както и тролеите по линии 8, 2, 9, 1 и 5. 

От Центъра за градска мобилност спешно пуснаха всички налични автобуси, които да компенсират липсващите електрически превозни средства. 

От Столична община съобщиха, че движението на тролейбусите и трамваите вече е възстановено. В цялата столица обаче се образуваха големи задръствания заради липсата на транспорт. 
.
  67% от българите са принципно "за" изграждане на втори кабинков лифт в Банско, 23% са против, а 10% не могат да преценят.

 Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 19 и 20 декември сред 800 души в цялата страна.

Това се случва на фона на споровете в правителството около разширяването на ски зоната в курорта - вицепремиерът Валери Симеонов дори заяви, че не иска да вижда премиера Бойко Борисов, защото тази точка от дневния ред беше отложена.

Българите очевидно очакват спорещите по въпроса за втория лифт страни да постигнат някаква форма на общо решение как това да се случи, коментират социолозите. Развитието на ски туризма като цяло се подкрепя. Проблем по-скоро се вижда в презастрояването и в това, че ползата от туризма остава най-вече за малцина богати

Очевидно, напрежението в обществото по тази тема расте и изходът може да бъде единствено някаква форма на общо решение между двете очертали се страни. Например, над 90% от българите – автоматично приемат, че за всяко отсечено дърво трябва да се засаждат три нови

Данните от изследването показват още, че 80% от българите намират обсъжданото поскъпване на водата за изкуствено, без да отчитат обявените от ВиК сектора инвестиции. 

В опита си допълнително да тества въпроси, свързани с дилемата инвестиции и социална цена, социолозите са попитали участниците дали поскъпването на водата е неизбежно, или изкуствено – само за да се провери дали и доколко хората възприемат обяснението за инвестиции във ВиК-мрежата. 
Протестите срещу новите цени на водата са поощрени от общественото мнение.

Мнозинство от 75% не вярват, че новият антикорупционен орган реално ще успее да свърши нещо.  

86% не одобряват мораториума върху лекарства и явно решението на ГЕРБ да го отмени е било правилно според обществото, допълват от "Галъп". 




 От началото на мандата си 44-тото Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации. Това съобщиха от парламентарния пресцентър и дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове”. 

От 19 април до 21 декември 2017 г. са постъпили 164 законопроекта, като 91 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 170, от които 153 са на депутати. От началото на мандата си 44-ото Народно събрание е провело 92 пленарни заседания, три от които извънредни. Използваното време за осъществяване на контролната функция е 88 часа и 58 минути. Проведени са разисквания по 10 питания на народни представители и 4 изслушвания.

Сред приетите от Народното събрание нови закони са Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закон за държавните помощи, Закон за концесиите, Закон за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и др. Парламентът е гласувал промени в Гражданския процесуален кодекс, в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, в Наказателния кодекс, в Кодекса на труда, в Кодекса за социално осигуряване и др. Използваното време за осъществяване на контролната функция на парламента през втората сесия на 44-тото Народно събрание е 44 часа и 51 минути. Парламентарен контрол е провеждан в 15 пленарни заседания.

Членовете на правителството са отговорили на 381 въпроса и 15 питания. На най- много е отговарял министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков – 65, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев – 40, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов – 38, министърът на околната среда и водите Нено Димов – 33, министърът на финансите Владислав Горанов – 30, министърът на вътрешните работи Валентин Радев – 27, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков – 27, вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов – 22 и министърът на културата Боил Банов – 19 и т.н.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Георги Гьоков – 37, Георги Свиленски – 26, Светла Бъчварова – 24, Димитър Данчев – 20, Николай Цонков – 19, Миглена Александрова – 17, Георги Стоилов – 17, Кристина Сидорова – 15, Стоян Мирчев – 14, Иван Валентинов Иванов – 12, Николай Александров – 14, Иван Димов Иванов, Георги Йорданов, Таско Ерменков - по 10.

От ПГ „БСП за България” са внесли най-много въпроси и питания - 343 въпроса и 17 питания. От ПГ „Обединени патриоти” са отправили 50 въпроса, от ПГ на ПП ГЕРБ – 24 въпроса и 2 питания, от ПГ на ДПС - 13 въпроса и от ПГ на ПП ВОЛЯ – 7 въпроса и едно питане.


.

След вчерашните избори за регионален парламент на Каталуния излиза, че всички са победители.

За първи път най-много гласове отиват при партията „Граждани”, но всички сепаратистки формации взети заедно събират мнозинство от 70 места в парламента, което им позволява да сформират правителство.

Инес Арримадас, кандидат на "Гражданите" за премиер, каза, че за първи път един милион и сто хиляди каталунци избраха да гласуват с оранжевата бюлетина. И днес можем да кажем, че сме победители на изборите в Каталуния.

Тя обаче няма да успее да стане премиер, защото партията ѝ няма необходимите 68 места в парламента.

Гласовете за по-малките партии се оказаха решаващи за новото правителство и затова привържениците на националистите запазиха спокойствие до последния момент и до последния глас.

Обединени трите националистически партии, които се борят за независима република, печелят повече гласове от противниците си.
 

Така рано сутринта се оказа, че последователите на Карлес Пучдемон имат мнозинство да направят правителство.

Пучдемон заяви от Брюксел, че от позицията на приемственост и законност, искам да поздравя хората на Каталуния, защото те изпратиха послание на света – Каталунската република победи испанската монархия.

Надеждите му да се върне в сградата на правителството обаче едва ли ще се осъществят, защото ако стъпи на испанска територия, ще бъде задържан.




Обща пресконференция дадоха след преговорите помежду си външните министри на Великобритания и Русия-Борис Джонсън и Сергей Лавров.






 

Пресконференцията бе предавана директно от руски медии. В своя изказване Борис Джонсън се определи като "убеден русофил" и съобщи, че все още има родственици в Русия.
  "За първи път Обединеното кралство има външен министър с името Борис и съм сигурен, че още дълго това няма да се повтори", каза Джонсън. Той приветства търговските връзки между двете страни и пожела тяхното развитие и в бъдеще. Борис Джонсън съобщи ,че Русия е един от големите пазари за британските луксозни автомобили "Бентли" и съобщи, че през 2017 г. в страната са продадени 300 автомобила. 
От своя страна, Лавров посочи, че сътрудничеството между Русия и Великобритания в борбата срещу тероризма е възпирано от делото "Литвиненко". "Няма как без преки контакти между британските спецслужби и руската ФСБ да имаме успех в общата битка срещу тероризма", каза Лавров.

В крайна сметка двамата дипломатично обявиха, че общите интереси на двете страни са по-силни от политическите им разногласия


САЩ, Израел и още 7 страни отхвърлиха резолюция на ООН срещу статут на Ерусалим за столица на Израел. Въздържаха се 7 страни от Югоизточна Европа.

В подкрепа на документа, внесен от Йеменгласуваха 128 страни от 193, сред тях и България.

Висши палестински представители приветстваха приемането от Общото събрание на ООН на резолюцията, която потвърждава, че окончателният статут на Ерусалим трябва да бъде определен чрез преки преговори между Израел и палестинците, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. 

В текста се казва още, че "всякакви мерки и действия, насочени към изменение на характера, статута или демографския състав на свещения град Ерусалим, нямат юридическа сила, те са недействителни и трябва да бъдат отменени". 

Сред въздържалите се има няколко страни членки на ЕС - Латвия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия - както и Босна и Херцеговина, Австралия, Аржентина, Канада и Мексико. 

Сред негласувалите са страни, като Кения (петият най-голям реципиент на американска помощ за м.г.), Грузия и Украйна, които имат много близки отношения със САЩ. 
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855946
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930