Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2017 18:59 - Обзорна емисия новини на 28 декември
Автор: radiovisioner Категория: Други   
Прочетен: 344 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Правителството реши да има втори лифт на Банско
Регистрацията на колите по нови правила
Увеличават се пътуванията на българи в чужбина
Тези и още теми в следващите минути добър вечер.

.
Правителството реши да има втори кабинков лифт на Банско. Това бе решено, след като предизвика протести за седмици. Но въпреки това тази сутрин имаше протести пред Министерски съвет, както и на главен път Е-79. Така най-после втори кабинков лифт ще има, но това ще стане при инвестиционен интерес. Какво се случи на заседанието:

На заседанието на МС беше внесена и приета точка, която ясно възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде „Фокус"
„Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието“, обясни той. „Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство“, посочи Нено Димов.
„В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година“, припомни министърът. 
„При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен“, заяви Нено Димов. „Това е отваряне и към развитието на ски спорта в Банско, а може би и добър сигнал за развитието на ски спорта в България като цяло. Това е един много удачен момент, в навечерието на новия ски сезон, една добра новина за всички скиори“, каза Димов.
„Всеки, който е заинтересован ще има правото да изкаже своето мнение в процедурата по обществено обсъждане. Тя е прекалено ясна като законодателство“, заяви той. „Не би трябвало да има проблеми, ако има инвестиционно намерение правителството ми е възложило по възможно най-бързия начин да организирам тези процедури, за да се реализира това намерение“, посочи Нено Димов. „Втори лифт на Банско е нещо, което се желае от огромното мнозинство от гражданите. Не мисля, че ще има сериозни спънки в тази посока“, каза още той.

Всички, които сме тук и колегите от МС, сме „за“ природата в Пирин. Никой не може да си присвоява правото като единствен говорител и като последна инстанция да говори, че природата на Пирин трябва да бъде спасена. И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че решенията днес дават възможност за допълнително икономическо развитие на Югозападна България. 

Регистрацията на колите по нови правила. Те важат в сила от днес. Какво ще бъдат те, чуйте сега:

От 27 декември продавачите на коли вече не са длъжни да представят пред "Пътната полиция" договор за покупко-продажба. Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите.

Купувачът на превозно средство, което е било регистрирано в България, както и купувачът - български гражданин, който е закупил превозно средство от Европа, в срок от един месец трябва да регистрират превозното средство, според новите правила. До момента нямаше определени срокове за регистрация.
 

Като изтече едномесечният срок, ако не е извършена пререгистрация на превозното средство, не е сменено свидетелството за регистрация, той подлежи на санкция през вторият месец, а след изтичане на втория месец - автоматично, служебно ще му бъде прекратена регистрацията.

Годишно в България над 350 хиляди автомобила сменят собственика си.

Няма да се свалят и регистрационните номера на автомобил, ако шофьорът е с изтекла книжка.

Ако документът е изгубен, откраднат или изтекъл, автомобилът ще бъде спрян от движение до представянето на валидна книжка. 

Полицията ще получава информацията по служебен път, като ще е свързана с нотариусите чрез електронна система. 

Правилата важат както за регистрирани у нас автомобили, така и за купени от чужбина.



Увеличават се пътуванията на българи в чужбина. Те са с 11 на сто повече спрямо същия период на 2016 г. Най-много пътувания има в Турция.

Според статистиката през ноември посещенията на чужденци в България са 556 хиляди., или с 6.1 на сто повече в сравнение с ноември 2016 година. Регистрирано е увеличение при всички наблюдавани цели: със служебна цел - с 11.5 на сто, с цел почивка и екскурзия - с 9.8 на сто, и с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 1.3 на сто. 

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на българи в чужбина през ноември формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) то, следвани от пътуванията със служебна цел - както и ссцел почивка и екскурзия.
През ноември най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към: Турция - 109.1 хил., следвани от Гърция,., Румъния, Сърбия, Германия., Македония, Италия, Австрия, Обединенотокралство и Испания.

Най-много посещения в България през ноември са направили граждани от: Румъния - 128.4 хил., Гърция - 96.9 хил., Турция, Република Македония, Сърбия, Германия, Украйна., Обединеното кралство, Италия и Франция.

.

Вътрешният министър Валентин Радев награди  трима доброволци, незабавно изгасили пожар в здравната служба в свищовското село Овча Могила. 

Министър Радев заяви след церемонията, че държавата се справя заедно с всички граждани, и че доброволчеството е бъдещето. 
Комисар Николов каза, че в България има 3000 добре обучени доброволци, и че предстои през новата година да създадат доброволни отряди в 22 общини с население под 20 хил. човека. 
Георги Иванов, Тихомир Веселинов и Милен Милев получиха високото отличие за спасяването от пожар на близо 30 души. 
Тримата са доброволци от Кризисния център в Община Свищов и са оказали помощ по време на пожар в здравна служба в селото.

Къщата на Рачо Петков на столичния булевард "Княз Александър Дондуков" 20 не е 
притежава статут на единичен паметник на културата, съобщиха от Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата, цитиран от пресцентъра на ведомството.

И уточнява, че сградата никога не е била декларирана като паметник на културата. В този смисъл събарянето й не подлежи на санкция от Министерството на културата, съобразно Закона за културното наследство.

С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - "Ансамбъл "Бул. Княз Александър Дондуков" и в границите на II защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец", с МК задължително се съгласуват последващи инвестиционни намерения, се посочва в съобщението.


Делото за убийството в Борисовата градина е в фалстарт. Припомням, че Йоан Матев е обвинен, че е убил 15-годишния Георги.

Родителите на убития Георги Игнатов вече са конституирани като частни обвинители, а исковете им срещу Йоан Матев са в размер на 400 000 лева. Началото на процеса е отложено за януари. 

Престъплението беше извършено през 2015-та, а до задържането на Йоан Матев се стигна две години по-късно. Матев отрича да е извършил престъплението.  


Пореден обир на банкомат в София. Пари не са били намерени, както първоначално се информирате. Така обирът е станал тази нощ в 3:30 Ч. в столичния кв. Люлин.

Почеркът на извършителите е сходен с този на престъпната група, която МВР установи преди месец. Тогава един човек беше задържан, а трима успяха да избягат и все още се издирват. Според криминалисти, въпреки че отново са използвани бутилки със сгъстен въздух, обирът е извършен от нова група,.


Четвърти обвиняем има по делото "Суджукгейт". Това е бизнесмен от Добрич, припомням че през пролетта бившия вече депутат Живко Мартинов е поискал суджук до името на премиера Бойко Борисов.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Петър Малджиев за закана за убийство и за опит за принуда по т.нар. дело "Суджук гейт". Петър Малджиев е четвъртият обвиняем по делото, по което вече бяха привлечени към наказателна отговорност бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, бившият директор на Областната дирекция на МВР в Добрич – Веселин Колев и Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, съобщиха от прокуратурата. 

В хода на разследването до настоящия момент е установено, че Малджиев е близък приятел на Мартинов и Колев. Самият той е собственик на два хотела в курортно селище Кранево, казино в Добрич и други търговски обекти. Назад във времето е бил шеф на "Аполо и Болкан" и е бил свързан с бившите силови групировки. 

През  ноември 2017 г., във връзка с започналото наказателно производство срещу Живко Мартинов, Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го мотивира да оттегли вече депозирани показания срещу бившия депутат и бившия МВР шеф. 

Ако бъде признат за виновен Петър Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода за всяко едно от трите от престъпления. Той е с взета мярка за неотклонение „подписка“. 

По настоящето производство вече е привлечен към наказателна отговорност Живко Мартинов, като са му повдигнати общо шест обвинения. Сред тях са две обвинения за изнудване, обвинение за закана с убийство, обвинение за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв. 

Веселин Колев е привлечен към наказателна отговорност за закана с убийство, принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване. Определена му е мярка за неотклонение „подписка“. 


.

Слушате централните новини. 
Най-малко 40 души загинаха и между 30 и 50 бяха ранени при бомбеното нападение в столицата Кабул. Трима журналисти са сред загиналите при експлозия днес край сградата на афганистанска осведомителна агенция в Кабул. 

Терорист самоубиец се е самовзривил край сградата на агенцията в западната част на столицата. След експлозията започнала стрелба. 

Противоречиви са информациите за това коя е мишената на нападението. По данни на говорител на министерството, цитиран от Ройтерс, то е извършено срещу афганистанската информационна агенция "Войс". Франс прес и ДПА съобщават, също позовавайки се на министерството на вътрешните работи, за 40 убити при серия от експлозии, ударили днес шиитски културен център в Кабул.

Напоследък екстремистите в Афганистан значително засилиха позициите си в редица източни, южни и северни провинции. Командири и обикновени бойци от радикалните групировки все по-често полагат клетва за вярност към терористичната организация "Ислямска държава", отбелязва ТАСС

 Вчерашната експлозия на самоделно взривно устройство в супермаркет в Санкт Петербург, при която бяха ранени 13 души, е терористичен акт. Това заяви днес президентът на страната Владимир Путин, съобщава Франс прес.

 

"Вчера в Санкт Петербург бе извършен терористичен акт", заяви Путин на церемония в Кремъл по връчване на отличия на руски военни, участвали в сирийската операция на Москва.

Държавният глава съобщи, че е наредил на шефа на Федералната служба за сигурност при залавяне на престъпниците да се спазва законът, "но при заплаха за живота и здравето на наши служители, наши офицери, да се действа решително, да не се вземат никакви пленници, бандитите да се ликвидират на място", отбелязва ТАСС.

Русия даде решаващ принос за разгрома на терористите в Сирия, изтъкна Владимир Путин, връчвайки държавни награди на военни, проявили се по време на операцията в близкоизточната държава.

Останки от руския товарен космически кораб "Прогрес МС-06", неизгорели в плътните слоеве на атмосферата, паднаха в некорабоплавателен район на Тихия океан.
Това съобщи тази сутрин Центърът за управление на полетите край Москва.

Товарният кораб се отдели от Международната космическа станция (МКС) в 4:03 часа московско време.

"Прогрес МС-06" бе изстрелян от космодрума "Байконур" на 14 юни т.г., а на 16 юни се скачи с МКС. Той докара на екипажа на станцията 2,4 т товари - гориво за зареждане на МКС, въздух под налягане, вода, храна и научно оборудване, включително и наноспътници, които бяха пуснати в орбита през август.

.


Тагове:   новините в 18,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855670
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930