Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2017 16:59 - Бриджит Макрон с официална роля
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 433 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
ъпругата на френския президент Еманюел Макрон - Брижит Макрон, вече има официална роля, възложена й от Елисейския дворец. Тя обаче няма да има бюджет.   Официалната роля е установена в Хартата за прозрачността за статута на съпругата на държавния глава, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Документът е публикуван на сайта на френското президентство. 

Преди дни над 150 000 души се бяха подписали под петиция срещу решение, което би дало на Брижит Макрон офис, персонал и издръжка от държавния бюджет в момент, когато Франция съкращава разходите в държавната администрация. 

Нито френската конституция, нито установеният протокол дават официален статут на президентските брачни партньори. За тях се отпускат офис, персонал и охрана, които обаче се поемат от бюджета на Елисейския дворец. Според официални одити тези разходи възлизат на около 450 000 евро годишно

Ролята на Брижит Макрон ще представителна, тя няма да получава възнаграждение и няма да има специален бюджет.

"Не става дума за юридически статут, а само за ангажимент, който е валиден само за Брижит Макрон и само за мандата на Еманюел Макрон", уточни за Франс прес, представител от обкръжението на първата дама.

Самият Макрон се отказа да формулира ролята на първата дама чрез закон или указ, след като 316 000 души подписаха петиция срещу предоставянето на какъвто и да е официален статут на госпожа Макрон. 

В новия документ не се използва формулировката "първа дама". Описват се обществената роля и мисиите на партньорката на президента, сред които са да представлява Франция редом с държавния глава, да отговаря на въпроси на французи, получени по пощата или по телефона, да подкрепя организирането на благотворителни, културни и социални прояви.

"Президентът на Републиката ще може освен това да възлага на съпругата си специални мисии за размисъл и отправяне на предложения и тези мисии ще бъдат направени обществено достояние чрез сайта на президентството", се казва в текста на хартата. 

За първи път днес в сайта на Елисейския дворец е публикуван график на ангажиментите и пътуванията на госпожа Макрон. Тя ще има двама съветници и секретариат, но няма да разполага със средства за представителни цели, нито със собствен бюджет, се казва в хартата. 

Така за първи път в историята на Петата република документ определя черно на бяло ролята на брачния партньор на президента. Досега тази роля винаги е била неофициална и често пъти неясна и непрозрачна С приемането на хартата се изпълнява отчасти обещанието на Макрон да сложи край на "френското лицемерие", като даде юридически статут на партньора на президента. 

В интервю за сп. "Ел" Брижит Макрон каза миналата седмица, че би искала да играе обществена роля, но това да става напълно прозрачно


Тагове:   Брижит Макрон,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 847223
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031