Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2017 16:38 - МЗ обвини Пенка Георгиева в манипулация
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
0



 Министерството на здравеопазването обвини шефката на пациентски организации “Заедно с теб” Пенка Георгиева в манипулация заради случай на болно дете. Снощи Георгиева разпространи писмо до медиите, в което обяви, че онкоболно момче, което навършва пълнолетие след броени дни, може да остане без помощ от Фонда за лечение на деца, тъй като новоназначеният директор на фонда д-р Мариета Райкова е разпределила заявлението от родителите на свой служител в отпуск и разглеждането е насрочено чак за месец октомври.

Забавянето ще е фатално за болното момче, което е било диагностицирано в края на август, не само заради тежкото заболяване, но и защото след навършване на пълнолетие то няма право на помощ от Фонда за лечение на деца. 

От Министерството на здравеопазването категорично отричат това да е вярно и обвиняват Пенка Георгиева, която е и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, в абсолютна манипулация.

От ведомството информират, че от 8 до 23 август момчето е лекувано в Детската онкохематологична клиника към УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ“, като поставената диагноза е „Класически Ходжкинов лимфом“. 

Пациентът е изписан по настояване на родителите и от 26 август е хоспитализиран в швейцарската болница “Kantonsspital St.Gallen”. На 12 септември родителите подават заявление пред Фонда за лечение на деца за организационно и финансово подпомагане на лечението в същата болница – в Швейцария, като в периода 12.09-15.09 (от подаването до днес) не са потърсили контакт с Фонда. 

"Д-р Мариета Райкова е изискала становища от проф. Добрин Константинов, национален консултант по Детска онкохематология и от външните експерти към ЦФЛД – доц. д-р Мария Спасова, завеждащ Онкохематологично отделение в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив и доц. д-р Валерия Калева, завеждащ Специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология в УМБАЛ “Св. Марина“ - Варна. По заявлението на детето вече са постъпили становища и те ще бъдат предоставени за разглеждане от Обществения съвет", заявяват от МЗ.

От ведомството допълват, че в момента детето е под лекарско наблюдение, а документацията по заявлението му се разглежда по реда на Правилника за дейността на Фонда. 

"Министерство на здравеопазването се обръща към г-жа Георгиева, за да ѝ напомни, че е недопустимо да се спекулира с детски съдби, което, за наша изненада, тя си е позволила. Неморално е здравословните проблеми на децата и болката на техните семейства да бъдат употребявани за формиране на внушения. МЗ вярва, че с присъствието си в Обществения съвет на Фонда, неправителствените пациентски организации имат за задача да гарантират обективност и прозрачност на процесите, неизменна част от което е и поднасянето на истината", пише още в официалното становище на здравното ведомство. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854811
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930