Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2017 09:16 - Ислямска държава пое отговорност за атентата в лондонското метро
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 366 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Ислямска държава" пое отговорност за атентата във влак на лондонското метро, при който бяха ранени десетки хора и като по чудо няма жертви.

Равнището за терористична опасност във Великобритания е повишено на "критично", което е максималното. Съобщението бе разпространено от новинарския сайт Амак - пропагандния орган на джихадистката групировка, в социалните мрежи.

По-рано през деня премиерът Тереза Мей съобщи, че то все още остава в предишната степен - "сериозно". То обаче беше променено веднага след съобщението, че ИДИЛ стои зад нападението. 

В телевизионно изявление Мей предупреди, че следващите дни по улиците ще се движат въоръжени полицаи и военнослужещи. 

"За този период военни ще заменят полицаите при охраната на някои обекти, които не са публично достъпни", каза тя. 

Британските власти съобщиха, че броят на хората, постъпили в болница след бомбения взрив в лондонското метро, е нараснал до 29 души. По данни на Националната здравна служба 21 пациенти са хоспитализирани и 8 вече са изписани. Линейките на лондонската служба за спешна помощ са транспортирали 19 души до болници, повечето с леки наранявания, а останалите са потърсили медицинска помощ самостоятелно, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Според полицията повечето пострадали са получили изгаряния от самоделното взривно устроство, което избухна във влак на станция "Парсънс Грийн" в сутрешния час пик. 

Знае се, че става дума за самоделна бомба, която е била задействана с таймер. 

Няколко души са пострадали в резултат на самия взрив, oстаналите са ранени при последвалата паника, когато хората са се опитвали да напуснат станцията и част от тях са стъпкани на земята, съобщи БНТ. 

Бомбата избухна по линията на Дистрикт Лайн, която е сред много натоварените. За късмет на пътниците, взривът става в момент, когато влакът почти е достигнал станцията на метрото и са успели бързо да напуснат периметъра. 

Самата спирка е от най-старите, тя е и надземна, но това, което вероятно е затруднило евакуацията е фактът, че там няма ескалатори, а стълбите са много тесни

Горещо огнено кълбо и горящ предмет на пода на вагона със стърчащи жици в плик от супермаркет - това описват очевидци. Настъпила паника. Експерти отбелязват, че развръзката е можела да бъде много по-лоша, защото изглежда, че взривното устройство е сработило само частично.

"Нищо не чух, но мислех, че бягаме от нещо. На платформата хората тичаха в опит да напуснат станцията. Тогава започнаха да падат един върху друг и да се нараняват при падането", разказа очевидката Сали Фолдинг. 

"Хората скачаха надолу по стълбите един върху друг. Не мисля, че го осъзнаваха. Не ги беше грижа дали ще си счупят костите. За щастие влакът беше спрял, а вратата - отворена. Представете си само какво щеше да стане ако това се беше случило, докато влакът се движеше", добави друг свидетел - Олании Шокумди. 

Разследването е поверено на специализираното полицейско звено за борба с тероризма. 

Марк Роули, от полицията в Лондон коментира: 

"Стотици детективи преглеждат записите от охранителни камери, събират се улики, провеждат се разговори със свидетели. Подкрепят ни колегите от МИ-5 с техния разузнавателен опит за решаване на случая". 

Властите призоваха всеки, който разполага с фото и видеокадри от инцидента, да ги предостави на посочен полицейски сайт. 

Кметът Садик Хан увери, че извършителите ще бъдат заловени и изправени пред правосъдието. 

"Днес и през следващите няколко дни лондончани ще видят засилено полицейско присъствие на само в метрото, но и в цял Лондон", предупреди той.



Гласувай:
1



1. lastinline - ЕС
16.09.2017 19:57
не може да опази живота на гражданите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855843
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930