Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2017 18:16 - Мая Манолова иска край на двойния стандарт на храните, защото е обида
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 350 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е не само дискриминация, а и обида за българските граждани. Това е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани и подкопава самата идея на ЕС. 

Това каза омбудсманът Мая Манолова при откриването днес на широка обществена дискусия под наслов "Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители", посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа, съобщи БТА. 

По думите на Манолова в момента сме изправени пред заплахата към "Европа на две скорости" да се добави "Европа на два стандарта". 

В дискусията участват български евродепутати, посланици на държавите членки на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, народни представители, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта.

Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа. 

Най-често потърпевшите у нас са децата и подрастващите, които са обичайните потребители на храни с двоен стандарт. 

Омбудсманът Мая Манолова представи и конкретни продукти с драстични разлики в съставките и цените. В конкретна марка детски храни, за които са получени най-много запитвания и жалби, изследването е показало намалени или същите количества съставки, но със значително по-висока цена от тази, на която храната се продава например в Берлин, обясни Мая Манолова. 

Същото важи за детски шоколади, плодови и газирани напитки, в които много от съставките са подменени с такива с по-лошо качество, като например глюкозен сироп вместо захар и др. 

На участниците във форума бе предложен проект на декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство срещу двойния стандарт. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на септември, уточни омбудсманът. 

Манолова предложи да се създаде законодателна рамка, в която на първо място - да се забрани предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в отделните страни. 

На второ - да се създаде единен орган за контрол и предвиждането на сериозни санкции за нарушителите на тези правила. Предложението на омбудсмана подкрепи в конферентна видеовръзка и еврокомисарят Мария Габриел, която твърдо се обяви против двойните стандарти. Според нея търсенето на решения по проблема трябва да е плод на общи усилия - на власт, бизнес и общество, които да действат заедно и в синхрон. 



Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Мая Манолова е прононсирана идиотка, която
19.09.2017 06:26
иска да повярваме, че когато фирмата Coca Cola произвежда кола, предназначена за България, тя спира целия нормален производствен процес и започва да произвежда напитка с по- малко захар, по- малко кофеин и по- малко от всичко. Защо? За да направи грандиозни печалби на смешно малкия български пазар.

Чудовищна идиотия, поддържана и от Кретен Порожанов. Е те така се симулира заетост и се хвърля прах в очите на глупавия български данъкоплатец.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854364
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930