Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2017 10:23 - Почти всеки трети кандидат за работа в силово ведомство се проваля на психотест
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 221 Коментари: 0 Гласове:
0



 Почти всеки трети кандидат за работа се проваля на психотеста при опит за постъпване в МВР, НСО, Военното разузнаване и други силови ведомства. Това съобщиха от Института по психология към вътрешното министерство, където е една от последните цедки за започване на работа в някоя от специализираните структури, пише "Монитор".

Годишно на оценка пред психолог се явяват над 10 000 души, но едва около 4000 я издържат успешно. Целта на психотестовете, според изискванията на МВР, е да се обезпечат кадрово службите и структурите на някои министерства и агенции с „надеждни, ефективни и перспективни" служители. За да бъдат допуснати до разговор с психолог, кандидатите трябва да са преминали успешно теста за физическа подготовка, както и да са решили въпросник от 2 хиляди питания. 

Те наглед са съвсем прости – за настроението, самочувствието, интересите, отношенията в семейството и дори предпочитанията за храна. Целта е да бъдат оценени най-характерните преживявания и реакции в ежедневието на кандидатите. Отговорите не се оценяват като верни или грешни, а служат за извеждането на личностни профили. 

Един от въпросите например бил дали кандидатът се разбира със съседите си. Това отчасти го определяло като конфликтен или спокоен човек. Друг въпрос бил дали се чувства добре, има ли проблеми и в какво настроение е. Хората с прекалено апатично настроение били селектирани в графа ненадеждни, а тези с много приповдигнато – в рискови. 

За крайния резултат обаче е нужен много по-задълбочен анализ на всички отговори. Има и част, която е определена като тест за интелигентност. Тя се попълва за ограничено време. Тези, които се използват в Института по психология, целят да проверят интелекта, а не предварително придобитите знания. Възможен въпрос е да се даде само един отговор на „противоположното на отчаянието”. 

Сред листовките за решаване се срещат и точки с довършване на определени изречения, като „Ако всички са против мен, то...” и „Най-много се дразня...”. Другото, което се прави по време на психологическото изследване, е всеки сам да отговори на въпроса „Кой съм аз?” с няколко определения сам за себе си. 

Кандидат-полицаите трябва да рисуват и несъществуващи животни. Така психолозите разгадават душевните проблеми, вътрешните конфликти и въображението на мераклиите. 

Най-голяма спънка за започването на работа във ведомството се оказва обаче последната част, която е психологично интервю. То се води от двама психолози и трае близо 3 часа. „Всичко, което се води като разговори с нас, си остава само в стаята”, гарантират психолозите и отказват повече информация за методите и похватите, които използват при т.нар разпит. Записите обаче се съхраняват в специален архив и са само и единствено за служебно ползване. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850597
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031