Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 14:25 - Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за МВР
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 140 Коментари: 0 Гласове:
0



 Полицейските органи на Главна дирекция "Гранична полиция" ще могат да осъществяват оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления, свързани с функционалната им компетентност, на територията на цялата страна. Промените на първо четене в Закона за МВР, предложени от правителството, одобриха 98 депутати, 48 бяха "против" и 17 се въздържаха, пише novini.bg.

Мерките се налагали вследствие на засиления в момента миграционен натиск, който пораждал различни казуси - разследването започва в граничната зона, а когато нелегалните мигранти преминат в района на областна дирекция, трябва да се прехвърли цялото разследване на съответния компетентен орган. Не виждаме смисъл, по-добре е да има съвместна работа между полицейските органи, отговори на критики на левицата в пленарната зала зам.-вътрешният министър Красимир Ципов в кулоарите на НС. Предвижда се полицейските органи да могат да съпровождат лица, за които е издадена заповед за краткосрочно настаняване на основание закона за чужденците.

Въвежда се понятието "е Call" в съответствие с националното и европейско законодателство. Това е спешно повикване от превозно средство на номер 112, направено автоматично за осъществяване на звукова връзка между пътниците и най-подходящия център за приемане на спешни повиквания.

Урежда се осигуряване на дългосрочно и устойчиво изискване за професионалната подготовка на разследващите полицаи. В бюджета на МВР има предвидени средства за курсове за първоначална професионална подготовка за всички служители, успокои Ципов опозицията.
Създава се ясна регламентация за охраната на обекти от МВР: разширяват се правомощията на лица, работещи по трудово правоотношение, които ще могат да осъществяват охрана на обекти, непредоставени за управление от МВР, както и да оказват съдействие при опазване на обществения ред.

Красимир Янков от левицата разкритикува текста, защото така МВР вече ще бъде на пазара на охранителните фирми. Това, което предлагате с промените, няма да доведе до ефективна работа на органите, осигуряващи безопасността и спокойствието на гражданите, обобщи той.

От ДПС също не приемат предлаганите промени, най-вече свързани с охранителната дейност. Идеята е най-вече за охрана на центрове за бежанци от затворен тип, уточни зам.-вътрешният министър. В Закона за защита при бедствия е регламентиран механизъм за сдружаване на доброволните формирования на национална ниво, както и условията, при които е задължително изграждане на локални системи за оповестяване. Те трябва да бъдат интегрирани с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Предлагат се по-високи глоби - с поправка в закона за движението по пътищата - за водачи на тежкотоварни МПС, които нарушават забранителните знаци, още повече, ако с това се създава опасност за движението и се рушат пътните настилки. Сега санкцията е 30 лв. за шофьор, който навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, а за неспазване предписанието на пътните знаци, ако е създадена непосредствена опасност за движението, се налага глоба в размер 150 лв. Тези санкции не са достатъчно ефективни, поради което се предлага глобата да се завиши от 500 до 3000 лв., пише вносителят.

С изменения в Закона за българските лични документи с една година се удължава срокът за електронна идентификация и електронно удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи.



Тагове:   мвр,   промени в закона,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851222
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031