Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2017 16:35 - Скандал в ВСС за заплати!
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 224 Коментари: 0 Гласове:
0



  Скандал и на последното заседание на ВСС - за заплати  15:34 | 28 септември 2017  

БТА

Висшият съдебен съвет, чийто мандат изтича след дни, не проведе дори последното си заседание без скандал, с каквито ще бъде запомнена работата му. Повод този път стана телевизионно интервю на представляващия съвета Димитър Узунов за спорната привилегия, която кадровиците сами си гласуваха през март - след края на мандата членовете му да вземат обезщетение до 20 заплати. 

Напрежението се покачи, след като преди дни двама души от вътрешната опозиция - Соня Найденова и Калин Калпакчиев, обявиха, че тези бонуси са незаконосъобразни и затова се отказват от тях. 

В национален ефир Узунов заяви, че получава около 7000 лв. и не се притеснява да вземе и въпросните заплати накуп, защото има 24 години стаж и разчита само на трудовото си възнаграждение. Освен това той атакува Найденова, като обяви, че вече е взела по-голямата част от максимума от 20 брутни възнаграждения. 

"Тя е получила 98% от обезщетението си и сега продънва ушите ни, че се отказва. Когато тя беше представляваща, по решение на ВСС, облечено в правило, тя получаваше 35% повече като възнаграждение от останалите членове на ВСС. Излиза, че когато тя получава повече, решението на ВСС е било правилно и законосъобразно. Нека г-жа Найденова се откаже и от тези 35%", призова Узунов.

По време на заседанието самата Найденова поиска думата, за да се защити и да го опровергае, цитирана от "Правен свят": 

"Никога не съм си позволявала да казвам публично неща, които не съм споделяла с вас предварително. Днес Узунов прекрачи границата на добрия тон, не знам в израз на какво. Не следя медийния поток рано сутрин, но ме информираха. Не искам да превръщам днешното заседание в нещо различно от това, което трябва да бъде, но явно фрустриращата тема за парите е особено актуална. Когато някой каже факти, трябва да е точен, а не да ги преиначава или интерпретира погрешно. 

Ако някои от вас смята, че до промяната в Закона за съдебната власт от пролетта на миналата година е получавал допълнително трудово възнаграждение, различно от останалите - да го каже. До забраната членовете на ВСС да получават допълнително възнаграждение за участие в комисии, всички, включително и представляващият, получаваха допълнително в размер до 35%. Ако някой твърди, че съм получавала повече, моля да го каже сега и тук пред всички". 

Найденова подчерта, че за всичко има документи, включително и счетоводни. И добави, затова не бива да се спекулира в публичното пространство и после във ВСС да се чудят защо са попаднали в криза.  

"Аз разполагам с достатъчно правни средства, за да защитя доброто си име", заяви още Найденова, с което намекна, че може да съди Узунов.

В отговор той я попита дали тези 35% допълнително възнаграждение са били регламентирани в закона или са получавани на базата на решение на ВСС. 

Найденова отговори, че по решение на предходния състав на ВСС от 2007 г., с което са били утвърдени вътрешни правила за възнаграждение на изборните членове, всички получаваха допълнително 35%. 

"През 2012 г. имаше медийни коментари дали нашият състав ще отмени това решение, всички знаем, че той не го направи и те действаха до промените в ЗСВ от април 2016 г., с които изрично се забрани на членовете на съвета да получават допълнително възнаграждение за работа в комисии", обясни тя. 

И подчерта, че до 21 януари 2016 г., докогато беше представляваща на ВСС, е участвала в две комисии и не е получава повече пари за това. 

Узунов обаче продължи да упорства, че така и не е разбрал 35-те процента дописване на закона ли са или не. 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обаче сложи край на дискусията по темата като отсече: 

"Въпросът ви е извън дневния ред. Ако сте искали да има дебат по тази тема, да го бяхте въвели в нарочна точка". 

Междувременно мнозинството в съвета отхвърли предложението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов ВСС и комисиите му да направят отчет за свършеното през последните 5 години.  

"Такъв отчет е добър знак към колегите, може и да не е в писмена форма, а всеки от председателите на комисиите да отчете устно", каза Панов. 

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев обаче се противопостави:

"Нямаме готовност за такова нещо, все пак не се намираме на кръгла маса". 


Тагове:   ВСС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854377
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930