Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2017 14:57 - Трима с Нобел за химия за микроскопска технология
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 1386 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Микроскопска технология, предизвикала революция в биохимията, донесе тазгодишната Нобелова награда за химия на Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън.



 Престижното отличие се поделя между тримата учени за разработването на криоелектронна микроскопия с висока разделителна способност за определяне на структурите на биомолекули в разтвор, съобщи сайтът Nobelprize.org.

Благодарение на тазгодишните Нобелови лауреати скоро ще можем да разполагаме с детайлни изображения с атомна разделителна способност на сложните машинарии на живота. 

Разработеният от Дюбоше, Франк и Хендерсън метод, пренесъл биохимията в нова ера, опростява и подобрява изобразяването на биомолекули. 

Изображението е ключово за разбирането. Научните пробиви често се градят върху успешно онагледяване на невидими за човешкото око обекти. В биохимичните карти обаче отдавна "зеят" празнини, тъй като за наличната към момента технология е било трудно да генерира изображения на по-голямата част от молекулярната машинария на живота.

С появата на криоелектронната микроскопия всичко това се променя. Изследователите вече могат да замразяват биомолекули насред движение и да онагледяват невиждани досега процеси, които са ключови както за базовото разбиране на химията на живота, така и за развитието на фармацевтиката. 

Електронните микроскопи дълго време са смятани за подходящи единствено за изобразяване на мъртва материя, тъй като мощните им лъчи унищожават живота. 

През 1990 г. обаче Ричард Хендерсън постига успех в използването на електронен микроскоп, за да генерира триизмерно изображение на протеин с атомна разделителна способност. Пробивът му доказва потенциала на технологията. 

Технологията става общодостъпна благодарение на Йоахим Франк.
Между 1975 и 1986 г. той разработва метод за обработка на изображение, при който неясните двуизмерни изображения на електронния микроскоп се анализират и се сливат, разкривайки ясна триизмерна структура. 

Заслугата на Жак Дюбоше е добавянето на вода към електронната микроскопия. Във вакуума на електронния микроскоп водата в течно състояние се изпарява, в резултат на което биомолекулите губят първоначалната си структура. 

В началото на 80-те години на миналия век Дюбоше намира разрешение на проблема, успявайки да превърне водата в стъкловидно вещество. Ученият постига това, охлаждайки я толкова бързо, че водата се втвърдява около биологична проба, позволявайки на биомолекулите да запазят естествената си форма дори във вакуум. 

Благодарение на постиженията на тримата Нобелови лауреати са оптимизирани "всяко болтче и гайка" на електронния микроскоп. Желаната атомна разделителна способност е постигната през 2013 г. За изследователите генерирането на триизмерни структури на биомолекули се превръща в рутина. 

През последните няколко години научната литература изобилства от всевъзможни изображения - от протеини, причиняващи антибиотична резистентност, до повърхността на вируса зика. В резултат на това биохимията бележи експлозивно развитие и е "настроена" за вълнуващо бъдеще.


Тагове:   нобел,


Гласувай:
2



1. 4huddovi6teto - Аз съм Чу Да ми ядете оная раб...
04.10.2017 21:51

Аз съм Чу
Да ми ядете оная работа.
Аз съм най-великия!

Чу
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854632
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930