Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2017 13:53 - Парламентът предлага на Министерството на отбраната /МО/ да върне на по-ранен етап процедурата за избор на нов боен самолет и да ревизира допуснатите пропуски.
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 978 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Това предвижда Докладът на временната комисия за целевите бойни изтребители, който депутатите приеха в пленарна зала със 126 гласа "за", 59 "против" и 4 "въздържал се", предаде БТА.

В доклада се предвижда МО да изготви и след съгласуване с Министерството на финансите да внесе в Министерския съвет и в Народното събрание промяна на приетия от парламента Проект за инвестиционен разход по проект за придобиване на нов тип боен самолет. 

Промяната следва да включва нова финансова рамка на плащането, която да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на въоръжените ни сили (за самолети, сухопътна техника и кораби).

Временната комисия предлага да се актуализират основните варианти за реализация на проекта на базата на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 г. на искане за предложение, включително и за новопроизведени самолети. Вариантите трябва да бъдат внесени за приемане в НС заедно с новата финансова рамка. 

В доклада се посочва, че в края на февруари на България е направена оферта за нов самолет, която се е включвала в утвърдената финансова рамка за проекта, но не е разглеждана.

Оферти за бойни самолети бяха получени в МО от три страни - Швеция ("Грипен"), Италия ("Юрофайтер") и Португалия - с логистичен пакет от САЩ (F-16). Шведската фирма "Сааб" със самолет “Грипен“ бе класирана от служебното правителство първа, а португалската оферта с американска поддръжка за доставка на F-16 бе декласирана.

Цветанов към БСП: Организирахте ”Самолетгейт”  

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обвини опозицията, че организира "Самолетгейт", посочи, че Румъния има осем самолета F-16 и е в процедура на закупуване на още 32. 
Той отбеляза, че страната ни е трябвало да закупи изтребители още през 2013 г. 

Цветанов изтъкна, че в Унгария и Чехия сделките за "Грипен" са приключили със скандал, а в Словакия имало обществено неодобрение, президентът се съобразил и там мачът бил приключен. По думите му в момента сделките на "Грипен" са с Ботсвана и Танзания. 

Когато се вземат важните решения трябва да бъдем истински партньор на НАТО и закупеното оборудване наистина да съответства със стандартите на НАТО, коментира Цветанов.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев го репликира, че и малките деца са разбрали, че България трябва да закупи F-16 и попита Цветанов защо не е дал пример и с "Юрофайтер".

Маските паднаха, целият този цирк беше само за една фирма и България да закупи F-16, ами закупете ги, добави той.

Нинова зад Радев: ГЕРБ разчиства пътя на Борисов за президент  

От левицата обвиниха управляващите, че целта на временната комисия е била да удари президентската институция в лицето на държавния глава Румен Радев, който е бивш командир на ВВС. Това, което правите както и да го завоалирате, е война с президентската институция, заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова и бе категорична: Ще получите отпор от нас!.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 857717
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930