Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2017 16:37 - Утре: Зимни температури, сняг в планините
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: Коментари: Гласове:
1



 В събота времето ще се влоши рязко, но за кратко. Ще бъде ветровито, с валежи от дъжд, в планините - от сняг, но от понеделник температурите ще се нормализират.


Температурите днес към 15 часа бяха от малко над 22 в София до 27 в Сандански и Бургас. 

 
Още в следващите часове, обаче, от северозапад облачността ще се увеличава и  вплътнява и, отначало в северозападните райони, ще започнат превалявания от дъжд.

Около полунощ и до сутринта преваляванията ще обхванат северните и част от западните райони, а утре преди обед - по-голямата част от страната. 
С усилване на вятъра от северозапад, а впоследствие - от североизток, над страната ще нахлува студен въздух.

Валежите в планините на Западна България ще преминават в сняг, като най-ниска ще бъде снежната граница в Западна и Централна Стара планина. Там след обяд и привечер, сняг ще вали над 1000-1200 метра, но при усилване на валежа, мокър сняг, без образуване на снежна покривка, не е изключен и до 800-900 метра надморска височина.

Временно преминаване на валежа в мокър сняг е възможно и по високите части на Софийско, над витошките квартали, както и по високите места на Пернишко, Трънско и другите високи полета на Западна България.

В низините под 500-600 метра,  валежите ще бъдат само от дъжд.

Обстановката в съботния ден ще бъде изключително динамична
. По старопланинските проходи западно от Габрово-Търново са възможни временни заснежавания на пътните платна следобед и привечер в събота. Съветът ни е, ако превозното ви средство не е със зимни гуми и добре екипирано, да не пътувате в планината през съботния ден.

Температурите в събота ще са в доста широки граници: от около 4-6 градуса по високите полета на запад, през 8, 10 градуса в Дунавската равнина, до около 15 в крайните южни и източни райони.

Най-студено ще бъде в началото на нощта срещу неделя, а по-късно след полунощ ще започне слабо повишение на температурите.

През нощта срещу неделя ще вали над цялата страна, а на места валежите ще са интензивни. През втората половина на нощта от запад във височина ще постъпват малко по-топли въздушни маси и в неделя над Западна България ще се затопли с няколко градуса.

В неделя валежите над Западна България ще отслабват и спират, но на изток и най-вече в североизточните райони ще продължи да вали до около полунощ срещу понеделник, като на моменти валежите там ще бъдат интензивни.

Следобед над западните райони облачността ще се разкъсва  и  намалява.
Дневните температури в неделя ще бъдат от около 9 градуса по високите полета до 17, 18 в западните части на Дунавската равнина, където ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър.

В планините времето няма да бъде особено подходящо за туризъм: студено, променливо и ветровито, с превалявания от дъжд, а по високите места - от сняг.

Влошаването на времето през почивните дни, макар доста зрелищно и интересно, ще бъде съвсем кратко. Ядрото студен въздух в тила на циклона, ще се трансформира, размива  и оттегля на изток заедно с него и времето у нас относително бързо ще се подобри. 

От понеделник-вторник над по-голямата част от страната ще се установи сухо, през деня - по-често слънчево време, с кратки  сутрешни мъгли в котловините и около водните басейни.
Минималните температури най-често ще са от 4 до 9 градуса, а дневните - около или малко  над 20 градуса.



Гласувай:



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853908
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930