Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2017 13:39 - ВСС отказа нова процедура по избор на председател на ВАС
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 2321 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ВСС няма да започва нова процедура по избор за председател на ВАС, след като президентът върна избора на Георги Чолаков. Той ще бъде изслушан от съвета. На заседанието на ВСС предложението на Георги Чолаков да бъде отправена покана за явяване пред членовете на съвета, за да отговаря на въпроси, беше прието единодушно с 25 гласа "за". 

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи изслушването да бъде първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС на 19 октомври. То бе прието с 24 гласа "за" и 1 "против". 

Предложението процедурата да продължи от изслушване на двамата кандидати Георги Чолаков и Соня Янкулова във ВСС беше отхвърлено със 7 гласа "за" и 18 "против". 

За предложението да се открие нова процедура на председател на ВАС гласуваха трима членове на ВСС, а 22 бяха "против". Така предложението на председателя на ВКС Лозан Панов не беше прието.

Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича, предложи двете кандидатури - на Георги Чолаков, (която президентът Румен Радев върна) и на Соня Янкулова само да бъдат прегласувани. Няма логика процедурата да започва отначало, посочи той.

Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че е на противоположно мнение. За него процедурата трябва да започне от самото начало. 

"Президентът съзнателно изчака встъпването на новия състав на ВСС. 
А отказът на Радев не означава автоматично прегласуване. Чуждо решение не може да бъде прегласувано", аргументира се Панов и припомни случая от 1999 година с избора на Бойко Рашков за главен прокурор. 

Колев му отговори с думите, че наличието на прецедент не означава, че е позитивен. Подкрепа на тезата, че изборът на Чолаков трябва да бъде прегласуван даде и главният прокурор. Той каза, че не го интересуват правилата за избор за председатели на ВАС, ВКС и главен прокурор, когато има закон, в който е разписано какво се случва. Щом правилата противоречат на закона, те нямат значение, посочи той. 

И ако за Чолаков трябва да гласуват 17 члена, то решението за прегласуването да бъде взето само с 13 гласа (обикновено мнозинство), предложи Цацаров.

Членът на ВСС Севдалин Мавров също отбеляза, че е нужна нова процедура и се аргументира с тезата, че всеки нов МС не продължава програмата на предишния. 

Мавров беше подкрепен от Цветинка Пашкунова. На противоположно мнение бяха  Вероника Имова, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова, която няма право на глас, отбеляза, че двамата кандидати - Георги Чолаков и Соня Янкулова, трябва да бъдат изслушани отново, съобщи БТА. Същото мнение изрази и Атанаска Дишева. 

До ВСС са писали и от "Правосъдие за всеки". От организацията призовават процедурата да започне отначало, най-малкото с мотива, че сегашният състав на ВСС не е изслушвал двамата кандидати. 

До съвета е писал и Георги Чолаков, който казва, че честта и професионалния му път са неговата персонална гордост. Чолаков отбеляза, че членовете на Съвета могат да се разграничат от политическото говорене и да не се поддават на вмешателство. Той обяви, че е готов да застане и пред този съвет, да отговаря на въпроси.

Сотир Цацаров отправи критика към главния секретар на ВСС, че писмото на Чолаков и писмото на "Правосъдие за всеки" не са били на вниманието на членовете на Съвета навреме. Той припомни тезата си, че зад това НПО стоят конкретни политически субекти.


Тагове:   ВСС,   вас,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853843
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930