Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2017 13:37 - Фалитът на болници приет на първо четене
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 235 Коментари: 0 Гласове:
0



 Със 125 гласа "За" и 88 "Против" депутатите приеха бюджета на НЗОК. От БСП и ДПС обявиха, че общинските болници остават без пари и са обречени на фалит. Още в началото на дебата управляващи и опозиция се скараха за липсата на представител на правителството при внасяне на бюджета. 

Почти цялото правителство на Бойко Борисов днес е в Брюксел, където има изнесено заседание. Ресорният министър Николай Петров е в оставка, а бъдещият Кирил Ананиев все още не е гласуван. В залата бяха единствено зам.-министър д-р Мирослав Ненков и шефът на НЗОК Камен Плочков.

От БСП и ДПС поискаха вицепремиерът Валери Симеонов, който е в България, да се яви в парламента.

В сферата на здравеопазването за 2018 г. е предвидено допълнително право на разходи в размер на 400 млн. лв. по бюджета на НЗОК или 4.6% от БВП. 

В бюджета за НЗОК предвидените приходи и трансфери са в размер на 3 859 978 000 лв. 

Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2018 г. от 460 лв. на 510 лв. и ефектът върху размера на трансферите за здравно осигуряване от увеличаване на частта от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за лицата, осигурявани за сметка на държавния бюджет от 55 на сто от 2016 г. и 5 на сто годишно от всяка следваща година до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. 

Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2018 г. е 60:40. Предвидените разходи и трансфери са в размер на 3 859 978 000 лв., от които 3 622 060 700 лв. са за здравноосигурителни плащания. . 

Като приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, асистираната репродукция, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика. 

Ще се създадат предпоставки за контрол и ефективност на разходите в системата на здравното осигуряване и за осигуряване на качество на лечението и достъп до медицинска помощ. 

Допълнителни разходи са предвидени и в подкрепа на приетата от Министерския съвет Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ в Република България 2014-2020 година.

По време на дебатите Георги Йорданов от БСП коментира, че в бюджета за НЗОК липсват реални решения. 

„Българските болници са на финала си. Една след друга всеки ден имат опасения, че ще фалират и то най-големите болници, а не общинските. Всеки ден ми се обаждат директори и ми казват-какво ще правим с нашата болница, моля, помогнете“, разказа Йорданов. 

Иван Ибришимов от БСП, пък посочи, че ако един български пациент отиде да се лекува в друга държава в ЕС, парите ще бъдат платени отново от нашата каса и то в пъти по-скъпо, отколкото ще струва в България. Какво правим с 230 млн. лв. задължения към чужди здравни каси? Какво правим с надлимитните дейности?, запита той и допълни, че болниците не са върнали нито един български пациент и са изпълнили дълга си по Конституция да го лекуват. 

Зам.-председателят на НС от ДПС Нигяр Джафер подчерта, че има заявени приоритети на правителството, които обаче нямат реално отражение в бюджета на НЗОК. Според Джафер бюджетът има важна задача как да се удържат разходите и в същото време как да се покрият високите, но с основание, очаквания на пациентите, които искат да се лекуват с напреднала медицинска техника. 

„Опасенията ни са, че този бюджет ще задълбочи дисбалансите и диспропорциите. Този бюджет е с 400 млн. лв. повече спрямо предния, но не са повече, защото някой е благоволил да ги даде, а защото се повишава минималната работна заплата и праговете“, уточни депутатът от ДПС. Тя обясни, че ПГ на ДПС няма да подкрепи този бюджет, защото той ще продължава да задълбочава дисбалансите в системата и няма да реши проблемите. 

Председателят на ресорната здравна комисия Даниела Дариткова изтъкна, че тази година ще има 407 млн. лв. повече в бюджета на Касата вследствие на увеличените приходи. Тя допълни, че българските граждани имат гарантиран достъп на територията на цялата страна и могат да избират къде да получат такава независимо от тяхното местожителство. 

Дариткова отбеляза, че бюджетът дава възможност плащанията за направления да се увеличат с почти 11 млн., за дентална помощ с 10 млн. лв., за различни видове изследвания има повече 2 млн. лв.

От своя страна Хасан Адемов от ДПС коментира, че всеки един бюджет е финансов инструмент за реализиране на политики, но понеже няма политики и няма кой да ги защитава и дискусията е толкова вяла, което не било случайно. 

„Един от най-големите проблеми е, че няма ясна визия какво трябва да се случи в този сектор. Ако имаше точни и ясно разписани политики тогава Касата щеше да финансира тази и тази политика, а не сега да се чудим коя пътека-тази или тази. Големият проблем е дефицитът на касата и на здравеопазването като цяло“, смята Адемов. 


Тагове:   НЗОК,   болници,   фалит,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855775
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930