Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2017 07:37 - Експерт: Атакуват ни ОРЗ, грипен вирус все още няма
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 212 Коментари: 0 Гласове:
0



 Грипът все още е далече от България. В момента ни атакуват остри респираторни забовалявания (ОРЗ), каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Дир.бг.   Според него колкото и да не ни харесва противогрипната ваксина тя остава най-добрата защита срещу вируса за уязвимите групи и е препоръчителна особено за хората над 65 г.

- Американски вирусолози твърдят, че ефективността на миналогодишната ваксина е била намалена в резултат на мутация на щама H3N2 известен като Хонг Конг, който бе доминантен през 2016 г. и ако този щам отново бъде доминантен тази зима ни очаква труден сезон. Въпреки това те препоръчват ваксинирането, но настояват за нова техника на правене на ваксини, основана на клетъчни култури, а не на вируси, култивирани в кокоши яйца. Съгласен ли сте с това?

- Точно така е. Това е една от слабостите на ваксината срещу грип, че поради това, че се прави всяка година към определен конкретен щам, винаги има опасност в течение на времето да се получат, макар и малки, генетични промени, които намаляват ефективността й. 

Сега, когато говорим за намаляване на ефективността, не разбирайте, че тя не върши никаква работа. Напротив, дори да има по-сериозни изменения, на базата на антигените, които са част от генетичния състав на вируса, някакъв тип имунитет има, но той може да не е защитен. Това означава, че може да се допусне заболяване, но то  ще протече или много изтрито и най-вече няма да се стигне до усложнения, което е основния смисъл от тази ваксина. Защото ние никога не сме твърдели, че тя е 100% ефективна и ако си я направите това ви гарантира, че няма да се разболеете. Това няма как да стане.

Мутация намалила ефективността на ваксината против грип >

- Според същите вирусолози обаче едва 20-30% от ваксинираните  хора са били реално защитени миналата година. Това не е ли твърде нисък резултат на нейната ефективност?

- Абсолютно нисък е, не малко. По принцип ефективността на ваксината е 70-75%, което не е достатъчно, но вижте аз трябва да казвам истината, такава каквато е. От всички ваксини, които ползвам, най не харесвам грипната, но просто нямаме друг препарат в момента, който да осигурява толкова целенасочена специфична защита. Защото и антивирусните средства, а друго горе-долу нямаме, са на един по-късен етап, няма какво друго да предложим на хората. И пак казвам, имам предвид възрастните хора, при които усложненията са страшни. Иначе здрав организъм може да изкара грипа на крака, както се случва често всяка година. Айде, ако не е на крака, то за 2-3 дни при домашно лечение, без особени рискове.

А иначе, ако говорим за технологията, това, към което се стремят всички компании, и аз много се надявам, е да се изработи ваксина не от повърхностните антигени, които са отговорни за заболяването и за изграждането на имунитет, а на база на сърцевидните антигени. Това ще я направи универсална като другите ваксини и няма да се налага да правим ваксинация всеки сезон. 

- Това означава ли ваксинация веднъж? 

- Хайде да не казваме веднъж, защото имунитета спада, но на 5-10 години веднъж, а не както е сега - на всеки сезон и за всеки щам поотделно. 

- Има ли шанс това да се случи скоро? 

- Не мога да ви кажа, работи се много активно, хвърлят се доста средства, но нямаме информация засега да се върви към готов продукт за пазара. 

- Тази година, освен тривалетна, ще имаме и четиривалентна противогрипна ваксина, нали така? 

- Аз не бих поставил акцент между двете. И тривалентните са достатъчно защитни, разбира се, ако прибавим още един В щам това разширява спектъра на защита и дава по-голяма сигурност. 

- Наблюдава ли се увеличение на хората, които се ваксинират срещу грипа? 

- Не, бройката стационира, даже леко намалява. Преди 5-6 г. ние говорихме за ваксиниране на 3,5-4% от населението, сега говорим за 2,5-3%. Така че броят  остава пренебрежимо нисък. 

- Как си обяснявате това?

- Много труден въпрос. Много сме разсъждавали и като народопсихология, и като ниво на доверие към институциите, тъй като има страни в Европа, които имат в пъти по-високи резултати. Тук по-важното е не да гоним някакви цифри по принцип за цялото общество, а да защитим рисковите групи, за които може да бъде фатално. Така че никога стремежът ни не е бил да имунизираме 30, 40 или 50% от населението.

Има обаче поставени точни критерии, от една страна от СЗО, от друга от Европейската комисия, и те са за постигане на 70-75% обхват на хората над 65 г. И това е нашият стремеж. 

Експерт: Няколко мита пречат на грипната ваксинация >

- Какви са последните данни за вирусологичната картина в момента в страната?

- Ситуацията към момента е съответна на сезона. След едно значително повишаване на болните от предишните една- две седмици, сега по-скоро е налице опашката на това нещо т.е. има хора, които все още имат остатъчна кашлица, възстановяват се.

Иначе заболеваемостта е нормална за сезона. Нямаме все още изолация на грипен вирус в момента в страната. От 40 страни, подали информация, само 10 имат отделни изолации и то спорадично. Така че и в Европа е спокойно, рано е още. Може би в края на ноември и декември ще имаме една по-висока активност.

Нов грипен щам - ”Мичиган” ще ни атакува тази зима >

- В момента какво ни атакува, ОРЗ ли? 

- Особено при по-резките температури, точно така, ОРЗ, които обаче по принцип протичат доста по-доброкачествено от грипното заболяване и много често се карат на крака. 

- А какви са препоръките ви във връзка с ОРЗ,  какви профилактични мерки ще ни препоръчате? 

- Много са неефективни профилактичните мерки. Аз ще ги спомена, но с пълно съзнание, че за един нормално работещ и учещ човек с много контакти са трудно изпълними. Първото е да избягваме контакти с болни хора, ето затова е неизпълнимо, защото само един човек в класната стая да киха и кашля, това вече прави всичките контактни за вируса. 

Другите са поддържане на добро общо състояние на организма, защото е ясно, че при едни хора минава за ден два, а за други за седмици, тук зависи от индивидуална чувствителност и имунитет у конкретния човек.

Не искам да отивам до предварително приемане на микроелементи, на витамини. Да, когато има нужда, те трябва да се приемат, но при един нормален, здрав, хранещ се добре организъм в повечето случая приемът на такива препарати не е необходим. 

- А при атакуван от вируса организъм? 

- Тогава вече можем да прибегнем към тях. Ако температурата не спада след втория-третия ден, ако кашлицата започва да слиза надолу и да става влажна, това вече е показател евентуално и за добавяне на бактериална инфекция и би следвало не да прибягваме към самолечение, а да потърсим медицинска помощ.


Тагове:   грип,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854647
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930