Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2017 16:45 - Синдикат в отворено писмо: Промените в закона за МВР заплашват огнеборците и гражданите
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Промените в закона за МВР, които предвиждат в населени места с население до 5000 души да се гасят пожари в екипи и по двама души, заплашват живота и здравето както на огнеборците, така и на гражданите.

 

Това се посочва в отворено писмо на синдикат "Огнеборец" към КНСБ до медиите, държавните институции и парламента, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Досегашната норма предвиждаше това да става с трима души в екип, независимо от броя на населението и типа населено място. Пожарникарите заявяват, че екипът не може да зависи от броя на населението, защото къщите горят по един и същи начин в малките и в големите населени места. В писмото се отбелязва, че действията са по-ефективни, когато служителите са трима, защото единият - водачът на пожарната, не влиза в горящата сграда, тъй като има задължения да обслужва специален автомобил - подаване на вода, водоснабдяване и т.н. Ако са двама, единият от които шофьор, остава само един, който трябва да спасява хората и имуществото им, отбелязват огнеборците.

Според тях сам пожарникар трудно би могъл да изнесе от горящата сграда пострадал, което е най-важното в първия момент на пристигането на мястото на произшествието. За да работи един спасител с въздушно дихателен апарат са необходими минимум двама, съгласно утвърден норматив, допълват от "Огнеборец". В писмото се посочва още, че влизането в горяща сграда е недопустимо да се прави от един пожарникар. Ако самият той пострада, трябва някой да го спаси, допълват от синдикат "Огнеборец".

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" категорично се противопоставя на това предложение за изключение от общото правило, и настоява всички екипи, извършващи пожарогасителна и спасителна дейност, независимо от броя на жителите в населените места, които обслужват, да се състоят от минимум трима служители.

Пожарникарите не приемат за аргумент мотив "предприемане на първоначални действия, незастрашаващи безопасността на екипите до пристигането на помощ", което според тях означава, че пожарникарите или спасителите пристигнали на място на пожара, не трябва да извършват евакуация, гасителни и спасителни действия до пристигането на друг екип, от друга служба на разстояние от десетки километри. Това ще коства големи материални загуби, а понякога дори и човешки живот, предупреждават от синдиката.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850773
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031