Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2017 11:23 - Най-предпочитаните за Никулден са шаранът и пъстървата
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 148 Коментари: 0 Гласове:
0



 Шаранът и пъстървата са най-предпочитаните видове риба за Никулден. От тях ще има достатъчно на рибните пазари.   Това каза изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ“ д-р Йордан Господинов пред "Фокус" във връзка с наближаващия празник Никулден и консумацията на риба. 

"Шаран ще има достатъчно и най-вече пъстърва. Все пак тя е най-добрата риба. Мисля, че няма да има проблем с пазара. Който обича вносните рибни продукти, той пак ще си консумира. Типично българските риби ще присъстват на пазара“, коментира Господинов.

По думите му има опасност от недостиг на рибата заради проблеми в съседните държави. 

„Там има едно заболяване, което води до смъртност при рибите и шаранът е малко. Когато една суровина, цената се повишава и нищо чудно голяма част от нашите производители да тръгнат да изнасят риба. Но пазарът не търпи празно и риба ще има. Внасяме над 200 вида риби. У нас в морето се ловят 30-35 вида, от които 10-12 вида в по-големи, стопански количества. Произвеждаме около 20 вида топлолюбиви риби. Има достатъчно пъстърва, шаран и други“, увери той. 

Според него, ако даден магазин не може да се снабди с риба, значи става въпрос за слаба организация. 

„Договорите са сключени, от миналата година се знае кой магазин какви количества продава и са заявени за тази година. Риба ще има за всички – качествена, безопасна и на нормални пазарни цени. Пазарът определя цената и качеството – никой няма да си купи втори път некачествена храна от едно и също място“, категоричен бе Йордан Господинов.

Той не очаква поскъпване на рибата с наближаването на Никулден. 

"Специално за рибата отдавна сме усвоили принципите на свободната търговия и европейския пазар. Ако някой реши да повишава цената на рибата, веднага ще се намери вносител, който ще балансира нещата. Буквално за 24 часа се балансират нещата в рибата. Тук нещата са пазарни, европейски, доста напред. Не мисля, че ще има някакво повишаване“, коментира Господинов. 

Според него отделни търговци могат да качат цените, но не с много. 

"При условие, че ако не си купите от даден магазин, от следващия ще намерите на пазарни цени. Даже не мога да кажа колко ще бъдат, но вече виждам, че магазините са я пуснали за около 5-6 лв. за кг шаран. Даже може да има и по-ниски цени, ако излезе много стока“, уточни той. 

По думите му сред нелоялните търговски практики са бракониерските риби, уловени без контрол, хранени с некачествен фураж или такива, които са в язовири, в които не се прави сериозен мониторинг.

"Лабораторните изследвания на вода, на фураж, на риба струват пари и те обикновено повишават цената. Всеки уважаващ себе си търговец иска да си запази марката и да продължи да продава години напред. Българите трябва да се научат да купуват риба, която е минала през предприятие или борса, окачествена е, етикирана е, почистена е, направена е на шайби. Един жив шаран кой може да каже от къде е? Това е рискът“, подчерта той. 

Според него големите вериги не си позволяват такива неща, но някои дребни магазини могат да се снабдяват с нелегална риба, което е малък риск.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850564
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031