Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2017 12:55 - Зам-здравен министър: Аптеката и болницата имат право да продават и изпишат лекарство, но не и да го продадат на търговец
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 1016 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента. Така коментира в "България сутрин" на "България он еър" скандала с разбитата схема за нелегален износ на лекарства зам. - министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

За случая излезе информация, че директор на болнично заведение има участие в нея, като това твърдение д-р Пенков не пожела да дискутира, а само заяви: "До 1-2 дни ще стане ясно дали има или не, всички ще разберем".

 

 

 

Пациенти излизат на протест срещу Закона за бюджет 2018 на НЗОК и категорично искат да "заличат" мораториума върху лекарствата. "Няма и минута спокойствие в този сектор", коментира този въпрос д-р Пенков.

 

Той информира, че към момента се разработват текстове за законопроект, който да инициира промени в Закона за лекарствата. Чрез него държавата вече ще може да осигурява медикамент, който не е регистриран в рамките на страната.

 

Освен това зам.- здравният минист е разпоредил експерти да направят справка кои са новокандидатстващите молекули, за които има ограничение у нас през 2018 г.

 

"Съществуват 3 вида медикаменти за изключително редки заболявания, които нямат алтернативна терапия в България. Все още Комисията по лекарствата не е обсъдила Здравната каса да ги предложи ли към списъка за лечение. Този тип практика се провежда навсякъде по света", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.




Гласувай:
0



1. olivie - нищо нередно няма в "организираната престъпна група" а ла Цв.Цв.
04.12.2017 14:46
Лекарствата за онкоболни и редки заболявания не могат да си "заприходяват" излишъците, вече изписани за болен, който или е починал, или е изписан от лечебното заведение. По правило излишъкът трябва да се унищожи, защото вече е платен от НЗОК. За това и са започнали да ги препакетират и "продават". Според Вас каква вина се нанася на лечебното заведение, когато така напудрените илачи се ползват за разменна монета за други цели, които пък биха харчели от бюджета на болницата? Последните биха могли и да бъдат оформени като отстъпки, а естествено директорът подписва сделките. Интересно сегашния здравен министър като приключи поредния балон за битка с ортанизираната престъпност дали ще се извини, че някой е печелил 4 пъти от лекарства, които продава в чужбина? Ха дано, ама надали (колкото дочакахме извинение от Цв.Цв.)
Понеже нямам тяхната информация си правя разследването по заглавията на медиите. Първото, на 24 часа беше за "араби, аптекари и лекари", после арабите станаха на участващ сириец, а после и той изчезна, за да го замени директора на болницата (следващия във сделковата верига) Най - вероятно става дума за "износ" на лекарства срещу отстъпки от цената на технически помощни средства за инвалиди (там участват най - много араби и при това не саудитци....) Само дето и децата знаят, че арестите целят да прикрият връзката нагоре.... Сега по ноти следва досъдебно споразумение и биене в гърдите:)
ПП. И на края по закон болниците имат право да извършват търговска дейност САМО в интерес на пациентите си, а нямат право на регистрация по ДДС (с една дума си го плащат сами) така че зам-министърът подвежда, или е подведен (недопустимо)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851044
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031