Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2017 16:23 - Кирил Ананиев започва съвместни проверки за разходване на средства от болниците
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Започваме съвместни проверки за правилното разходване на средствата от лечебните заведения. Един от приоритетите е разходването на средствата и спирането на много порочни практики в сферата на здравеопазването, заради които се лишаваме от качествена здравна помощ. Това заяви по време на брифинг здравният министър Кирил Ананиев относно предстоящите проверки, свързани с ефективното разходване на средства от лечебните заведения.

Поставих си за цел да превърна в системен подход. Бих желал да има прозрачност в нашата работа“, заяви той. 

Започващите проверки ще покрият всички лечебни заведения, без да се правят чадъри над никого“, увери здравният министър. „Всяка една от трите институции има своите компетенции и правомощия и когато обединим усилията си можем да постигнем до по-добър резултат“.

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че операции ще има срещу всички, които отклоняват средства от здравеопазването. Той даде за пример акцията срещу паралелния износ на лекарства. По думите му се увеличават сигналите за нерегламентирано отклоняване на средства в здравеопазването. Затова той призова за съдействие на всички нива, "защото битката ще бъде жестока".

Той призова всички да бъдем съвестни. "Той каза, че не може така да се продължава. Тези порочни практики са градени с години, но ще се справим с тях".

Ананиев допълни, че ще се проверяват договорите на болниците.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че ще се водят бързи производства на виновните лица. Ще се търсят неизгодни договори, които ощетяват НЗОК. Той заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници. Данните сочат, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения и подчерта, че не всички договори са незаконосъобразни. 

"Проблемът според нас е в случаите, в които на територията на държавна или общинска болница функционира частна болница, която има идентични лечебни дейности. Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи. Това не е нов модел, но вече е предмет на съдебно производство", добави още той. 

Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори, подчерта Цацаров.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 856179
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930