Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2017 07:10 - Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, последват остри реакции
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон признава официално Ерусалим за столица на Израел и анонсира пренасянето на американското посолство за тази страни в Свещения град, предаде агенция фокус.
„Реших, че настъпи моментът Ерусалим да бъде признат официално за столица на Израел“, заяви Тръмп, като по този начин изпълни предизборното си обещание. Според думите му, САЩ са се въздържали от този ход в продължение на 20 години, предполагайки, че той ще навреди на мирния процес в близкоизточния регион, но въпреки това, Израел и Палестина не са се приближили към постигането на сделка.
Израелската страна смята, че Ерусалим е негова „единна и неделима“ столица, основавайки се на особената съдба на източната част на града и историческия му център, които страната е спечелила и анексирала преди половин век, отвоювайки ги от Йордания.
Въпреки фактическото положение в Свещения град, повечето страни по света не признават анексията и смятат, че проблемът около статута на града е един от най-важните проблеми в рамките на близкоизточните конфликти и той трябва да се разреши на основата на договорка с палестинците, претендиращи за източната част на Ерусалим. В тази връзка, всички чуждестранни посолства, включително американското, са разположени в Тел Авив.
Реакциите на Израел и Палестина
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на Тръмп за „смелото и справедливо“ решение. Той определи признаването на Ерусалим за столица на страната като „важен ход по пътя към мира“ и обеща да съхрани статуквото около светите места в града.
В същото време президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас, още преди официалното изявление на Тръмп, предупреди за сериозните последствия от този ход – в частност за мирния процес и сигурността и стабилността в региона и света. Палестинския лидер добави, че „решението на Тръмп няма да промени реалността в Ерусалим – този арабски, мюсюлмански и християнски град е вечна столица на Палестина“.
Освен това, палестинците определиха действията на Вашингтон като „налудничав ход“ и се отказаха от бъдещо посредничество на Белия Дом в мирните преговори за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток.
Реакция на световната общност
Посланикът на Палестинската автономия в Саудитска Арабия Басем ал Ага съобщи, че Аббас иска да организира среща по въпроса, първоначално с лидерите на арабските страни, а след това и с останалите мюсюлмански държави.
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че след решението на Вашингтон, републиката може да прекрати дипломатическите си отношения с Израел. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу отбеляза, че решението на Тръмп „противоречи на международното право и съответстващите резолюции на ООН“.
Тази позиция съвпада с мнението на френския президент Еманюел Макрон, осъдил решението на Тръмп. Той отбеляза, че то нарушава резолюциите на ООН и международното право.
Подобна е позицията и на премиера на Великобритания Тереза Мей, заявила, че не е съгласна с решението на американския държавен глава. Според мнението й, то не подпомага усилията за мирно разрешаване на конфликтите в региона.
От външното ведомство на Иран също разкритикуваха решението на американския лидер да признае Ерусалим за столица на Израел. Иранските дипломати също констатираха, че то нарушава резолюциите на ООН.
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е провел телефонен разговор с палестинския лидер Махмуд Аббас, по време на който е заявил, че „отхвърля решението и всичките му последствия“.
Поддръжка за статуквото в Свещения град показа и ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.
„ЕС изразява сериозната си безпокойство от днешното обявление на президента на САЩ Доналд Тръмп относно Ерусалим и последствията, до които то може да доведе, особено по отношение на перспективите за мир“, заяви тя и подчерта, че „позицията на ЕС остава неизменна“.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също изкоментира решението на Тръмп. Той подчерта, че не съществува алтернатива за разрешаването на израело-палестинския конфликт, освен принципа за две държави и изрази готовността си да подкрепи преговори между лидерите на Израел и Палестина. По искане на осем държави ще се проведе спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН до края на седмицата.
Въпреки всичко това, Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън поясни, че решението на Вашингтон е взето след консултации със своите „приятели и съюзници“. Освен това той напомни, че съответстващото решение за признаване на Ерусалим за столица на Израел е прието от Конгреса (долната камара) на САЩ още през 1995 година. 
Последствия
Заявлението на Тръмп най-вероятно ще предизвика вълна от протести в близкоизточния регион. В Турция вече започна демонстрация пред генералното консулство на САЩ в Истанбул. Според информация на различни медии, подобни акции се планират в цяла Турция.
Протести се очакват и в Йордания: посолството на САЩ в Аман преустанови своята работа и помоли американските граждани да ограничат пътуванията си в тази страна.
На свой ред, емирът на Катар Тамим бен Хамад ал Тани предупреди американския президент, че решението му може да се отрази негативно на стабилността и сигурността в Близкия Изток, по време на телефонен разговор.
Други възможни последствия от политиката на Тръмп може да възникнат вътре в САЩ, където опозиционната Демократическа партия вече отправи яростни критики към решението на държавния глава.


Тагове:   Доналд Тръмп,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854198
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930