Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2017 18:59 - Гласът на деня - 21.12.2017
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 306 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Освободиха от ареста майката на 8-годишното убито момиченце от Момчилград

Покушението срещу данъчния Иво Стаменов е изстрел срещу държавата, заяви финансовият министър Владислав Горанов

Парламентът отмени мораториума върху лекарствата, Цветанов и Нинова в задочен спор

Каталуния гласува ще се отдели ли от Испания







По разпореждане на Окръжната прокуратура в Кърджали майката на убитото 8-годишно момиченце в Момчилград е освободена от ареста, съобщиха от държавното обвинение.

38-годишната Садет Муса беше задържана и привлечена като обвиняема за това, че  за времето от 22,30 часа на 16 декември до 6,30 часа на 17 декември е оставила без надзор и достатъчна грижа 8-годишната си дъщеря Дамла, с което създала опасност за нейното физическо и душевно развитие.

В неделя около 7.30 ч. майката намери тялото на удушеното си дете в семейното жилище в Момчилград, след като се върнала от нощна смяна във фабрика край Кърджали. Дамла е била сама в апартамента, тъй като баща й работи в Белгия, брат й в Истанбул, а бабата била заминала в Турция при болни близки.

Вчера разследващите задържаха 25-годишния племенник на Садет Муса - Мехмед Хасан, който направи пълни самопризнания за убийството на момиченцето. Все още обаче не е ясно какви са причините за жестокото престъпление. 

Мехмед Хасан не се е опитвал да се укрие, но се е опитал да си изгради алиби за нощта на убийството. Мъжът е имал ключ от жилището на семейство Муса, с което е проникнал в него в ранните часове на 17 декември. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров, Мехмед е съзнавал какво прави и може да отговаря за действията си. Младият мъж ще остане в ареста за 72 часа, след което ще бъде поискано от съда да му бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".

От прокуратурата допълниха, че е направена преценка, че от доказателствата по делото не може да се приеме, че е налице реална опасност Садет Муса да се укрие или да извърши друго престъпление.

Заради това държавното обвинение счита, че няма основание да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо майката.

След като в 12.15 ч. беше освободена от ареста Садет Муса пристигна в Момчилград с такси, съобщи "24 часа". Тя влезе във вход на блок в района на автогарата, където живеят нейни роднини. Майката остана безмълвна докато не видя отворената врата на апартамента на първия етаж. След това Садет избухна в бурен плач. Той се чуваше дори след като вратата вече беше затворена. 



Посегателството срещу висшия данъчен служител Иво Стаменов не се разглежда като атака срещу конкретна личност, а като изстрел срещу държавата и държавността. Това заяви пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов. Той изтъкна, че Стаменов е и ще продължава да бъде добросъвестен и честен държавен служител. 

Горанов заяви това, след като опитът за посегателство срещу началника на отдел “Фискален контрол“ в Националната агенция за приходите Иво Стаменов е бил обсъден на среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на НАП и с директорите на нейните териториални дирекции, Агенция "Митници", главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Ясно е едно – посегателството и опитът за убийство не е свързан с личния живот на данъчния служител, няма лични мотиви. Това е свързано с изпълнението на служебните му задължения и е свързано с това, че те са били изпълнявани съвестно, заяви Сотир Цацаров.

Това посегателство не е само посегателство лично спрямо него, очевидно е, че със своите служебни задължения той го е предизвикал. Това обаче е сигнал зловещ към всички негови колеги и към всички, които работят за държавата, подчерта главният прокурор. 


Офисът на фирма за отпускане бързи кредити в столичния квартал „Сухата река“ е бил обран днес от неизвестен мъж. Сигналът е подаден в 11.10 часа, съобщиха от полицията. 

Непознатият, който бил с каска на главата и по анцуг, изненадващо нахлул в офиса, напръскал със спрей служителите и откраднал касетка с пари. Все още няма официална информация каква е сумата, която липсва, но по първоначални данни става дума за около 1000 лева, предаде БНР. 

Трима служители на фирмата са леко пострадали от лютивия спрей и са откарани в ИСУЛ, допълва bTV. 

Започнало е разследване, а нападателят се издирва.



Сблъсък на два ТИР-а блокира движението по автомагистрала "Хемус" към София в района на тунела "Витиня", съобщават от МВР. Трафикът се отклонява по стария път. Ограничението е заради пътен инцидент между два ТИР-а, станал към 10.20 часа. 

По първоначални данни, на около 500 м след тунела "Витиня", шофьорът на тежкотоварен камион, пътувал в посока към Варна, е изгубил управлението, камионът е преминал разделителните мантинели, навлязъл е в другото платно и се е ударил в друг ТИР. 

Няма пострадали, но инцидентът налага спиране на движението в лентите посока към столицата. 

Екипи на Пътна полиция отклоняват трафика към София по стария път. В посока Варна движението е по магистралата. 




Комисията за енергийно и водно регулиране  днес е наложила две глоби от по 3 млн. лева всяка, които са заради липсващ втори подпис на свидетел в протоколите при смяна на два електромера. 

По този начин само за ден на ЕВН са наложени наказателни постановления в размер на близо 10 млн. лева. Това обяви председателят на Управителния съвет на компанията Робърт Дик.
Според него тези постановления повдигат много въпроси в бъдещото развитие на сектора. По думите му наказателните постановленията от КЕВР касаят нищожни пропуски по отношение на дейността на дружеството, но за тях са наложени максимални финансови санкции. Той намира тези санкции за необосновани.
По повод санкцията, наложена от КЗК, Робърт Дик поясни, че случаят се отнася за периода 2011 и 2015 г. Според него действията на ЕВН са законосъобразни и съгласно правилата, но въпреки това е наложена санкция в размер на 4 млн. лева.

Прекъснато е топлоподаването в няколко столични квартала - "Красно село", "Гоце Делчев", "Стрелбище" и част от кв. "Борово".
Поради пробив на главен топлопровод е прекъснато топлоподаването към кварталите "Красно село", "Гоце Делчев", "Стрелбище" и към част от кв. "Борово" между ул. "Ястребец", ул. "Солун", ул. "Борово" и ул. "Пирински проход", съобщават от "Топлофикация" на сайта си.



Когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава, и ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг.


Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с ръководството на Националната агенция за приходите и с директорите на нейните териториални дирекции. 

По-рано днес с ръководството на НАП се срещнаха финансовият и вътрешният министър Владислав Горанов и Валентин Радев.

43-годишният служител на НАП Иво Стаменов бе прострелян в центъра на София - на улица "Дунав" в близост до кръстовището с ул. "Московска", докато шофираше личния си автомобил - джип БМВ Х3. Сигналът за стрелбата бе подаден около 8.40 ч. на 18 декември. Данъчният шеф е бил причакан и прострелян от упор на метри от входа на детска градина.

Премиерът обяснява, че е изчакал няколко дни след случая с Иво Стаменов, за да е сигурен, че това е "един действително много добър служител - принципен и честен, че няма личен мотив"

"Имаме много ясен план. Благодаря за отличната работа през годината, за това, че благодарение на вашия труд, като пчелички, приходните агенции – и двете, са с близо милиард повече приходи. Благодарение на вас, защото от нас е волята, а от вас е работата, заедно с колегите от МВР и, разбира се, с абсолютната подкрепа на главния прокурор – най-видимият резултат е повечето пари в бюджета, благодарение на който може да се дават и давахме и повече пенсии, увеличение на заплатите и на учители, и на полицаи и на военни и т. н", заяви премиерът. 

Във връзка с нападението над данъчен служител той отбеляза, че когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава, и ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг.
В подобен стил по-рано се изказа и финансовият министър Владислав Горанов.


Парламентътотмени мораториума върху финансирането на иновативни лекарства за онкоболни в бюджета на НЗОК за 2018 г. Президентът приветства решението.Единодушно със 192 гласа „за“ депутатите от всички партии отмениха спорния Параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, според който Здравната каса нямаше да заплаща за медикаменти с ново международно непатентно наименование, с изключение на генерични и биоподобни лекарствени продукти.
Подробности даде парламентарния репортер Илияна Димитрова.

Прогнозният разход по Бюджета на НЗОК за заплащане на новите лекарства е около 50 млн. лева. Законът ще влезе в сила от 1 януари 2018 г. 

До обрата се стигна, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи протестите на пациенти и проведе разговор с премиера Бойко Борисов. Веднага след това ГЕРБ обявиха, че са готови да преосмислят решението си, ако има консенсус между всички партии.

В началото на дебатите на днешното пленарно заседание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: 

"Ако политическият консенсус продължи, днес можем да направим първо и второ гласуване. Да успокоим пациентските организации и онкоболните. И ние политиците да бъдем по-смирени по тази чувствителна за обществото тема. Благодаря на всички за разбирането за днешното гласуване на точката като първа“.


Корнелия Нинова обаче заяви, че с днешното гласуване се възстановява справедливостта и реда в правовата държава, тъй като дебатът се е върнал в парламента, а не се взема еднолично от премиера Борисов. 

"Има нещо, което ме безпокои. Подхождате към тази промяна не като осъзнаване на направена грешка, а като промяна, наложена под натиск. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно от това да се каже: „Да, направихме грешка. Ще я коригираме".

Малко след решението на парламента от президентството разпространиха официална позиция на държавния глава Румен Радев, който наложи вето върху закона, а преди обрата то беше отхвърлено от мнозинството в НС.

Сега той приветства промяната в подхода и отмяната на забраната за заплащане от бюджета на НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. 
Президентът призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, се казва още в изявлението. 






Санкция от 500 до 1500 лева за шофьори, които не са укрепили товара на автомобилите си, прие парламентът. Депутатите одобриха окончателно промени в Закона за движението по пътищата. 

Готова е и наредбата какви товари с какво да се укрепват, уточни главният секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски в кулоарите на НС. 

Той разясни, че става въпрос по-скоро за обемни товари, най-вече за пикапи, товарни автомобили до 3,5 тона, а не, по думите му, когато някой е тръгнал на почивка със ските или велосипеда си.

От 50 до 500 лв. ще е санкцията за лице, управляващо неизправно превозно средство. 

Несебър бе посетен от консултативна мисия на Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО.

За първи път работата на експертите бе по две конвенции - за опазване на световното културно и природно наследство и за опазването на подводното културно наследство, съобщава БНР. 

Поводът за посещението бе да се установи дали модернизирацията на малкото рибарско пристанище в старата част на града евентуално би засегнало изключителната универсална стойност на Старинен Несебър.

Експертното мнение бе поискано от местната власт, защото намерението на общината е да подобри състоянието на тази морска инфраструктура по европроект, съобразно препоръките на ЮНЕСКО. 

В рамките на неколкодневното посещение на експертите в Несебър бе организирана и работната среща за съхранението и опазването на древния град. 

Неин домакин бе кметът Николай Димитров.По време на срещата кметът информира експертите за мерките, които е предприела общината за съхранението на културно-историческото наследство - унифициране на рекламите, формиране на отговорно поведение спрямо старините у младото поколение и жителите на Стария град, премахване на алейната търговия и стелажите по стените на къщите. 

Кметът изтъкна, че през последните десетина години са инвестирани значителни средства в археологически разкопки, консервирани, реставрирани и отворени за посещение са няколко църкви на полуострова. 

Той подчерта, че с помощта на препоръките на всички експерти, които са идвали в Несебър на консултативни мисии, местната власт развива и съхранява града като световна ценност. 


Над 5 милиона и половина каталунци гласуват днес на предсрочни местни парламентарни избори, на което ще решат да върнат ли сепарастите на власт.

Един срещу друг се изправят сепаратистите в лицето на бившия президент Карлес Пучдемон, който ще наблюдава изборите от Брюксел, бившият вицепремиер Ориол Жункерас, и партията, която е против отделянето на Каталуния.

Социолози прогнозират, че сепаратистите ще са на ръба с максимум 68 места, а малко по-малко ще са за онези, които искат единство.
В областта има засилено полицейско присъствие. 


Шофьор се вряза с колата си в пешеходци в центъра на австралийския град Мелбърн. Инцидентът е станал на едно от най-натоварените кръстовища.

Пострадали са най-малко 14 души, но полицията все още изяснява обстоятелствата и реалната ситуация. Шофьорът и още един мъж, който е бил в автомобила, са арестувани.  Парамедиците съобщиха, че транспортирали 13 души до болниците в града. Други двама души са получили лекарска помощ на място и нямат нужда от хоспитализация. Сред откараните в болница е и малко дете е с травма на главата, което е в тежко състояние. От полицията съобщиха обаче, че общо 14 души са ранени, няколко от които са в критично състояние. 

Свидетели разказват, че колата се врязала с висока скорост в пешеходците. За щастие, линейките пристигнали бързо на мястото на инцидента. Властите посъветваха жителите на Мелбърн да избягват този район. 

"На този етап смятаме, че става дума за умишлени и преднамерени действия", съобщиха от полицията, но уточниха, че на този етап е рано да се говори за тероризъм.  Свидетели разказват, че шофьорът не е спрял, когато светофарът е светнал в червено и е блъснал хората, които в този момент са пресичали пътя по пешеходна пътека. Инцидентът станал в пиков час, когато хората пазаруват за Коледа. 

Джим Ступас, собственик на магазин за понички, разположен близо до мястото на инцидента, съобщи пред CNN, че според него колата се е движила с около 100 км/ч. "Той директно се вряза в тълпата. Чухме силен шум и изведнъж полетяха хора в различни посоки", разказа той.

Инцидентът напомня на жителите на австралийския град за друг инцидент, който стана през януари тази година. Тогава автомобил умишлено се вряза в пешеходци в същия район. Шестима души бяха убити и близо 30 - ранени. Шофьорът Димитриос Гаргасулас беше осъден за убийство. Шофьорът на автомобила, който умишлено се вряза в пешеходци в Мелбърн, е имал психически проблеми и е злоупотребявал с дрога.

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия приключва с работата си. По време на почти четвъртвековната си работа (24 години) Хагският трибунал повдигна обвинения срещу общо 161 души, от тях мнозинство са сърбите - 94. Хърватите са 29, босненците и албанците - по девет и по двама черногорци и македонци.

Вижте снимки >

Осъдени са 90 души, една от които жена - бившият президент на босненската Република Сръбска Биляна Плавшич.

Шестима бяха осъдени на доживотен затвор. 56 вече са излежали присъдите си, 14 са още в затвора. 

17 обвинени починаха преди или по време на процесите, а девет - по време на излежаването на присъдите. 

В затвора, преди да бъде осъден, от сърдечен удар почина бившият югославски президент Слободан Милошевич. Той бе един от най-високопоставените подсъдими по обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. 

Военният лидер на босненските сърби Ратко Младич, известен като "касапинът на Балканите", получи максималната присъда - доживотен затвор, а политическият им лидер Радован Караджич - 40 години затвор.

На 29 ноември, в края на работата на трибунала, босненският хърватски генерал Слободан Праляк се самоуби демонстративно с отрова в момента, когато Апелативната камара потвърди присъдата му от 20 години затвор.

Освен Праляк, още двама се самоубиха – сръбският кмет на Вуковар Славко Докманович и сънародникът му, тогавашният лидер на хърватските сърби Милан Бабич бяха намерени обесени в килиите им.

Най-неочаквана бе оправдателната присъда срещу лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, който бе обвинен в престъпления срещу човечеството и военни престъпления на териториите на Хърватия, областта Войводина и в Босна и Херцеговина. Той лежа в следствения арест 11 години и половина и против него бяха водени още три процеса по обвинение в неуважение към съда.

Сега щафетата се поема от Механизма за международните наказателни трибунали. Това ще е структурата, отговаряща за приключването на работата на международните наказателни трибунали за Руанда и за бивша Югославия. 

Механизмът ще гледа делата на Караджич и Младич, които обжалваха присъдите си, жалбата на прокуратурата по оправдателната присъда на Шешел, както и делото против двама бивши ръководители на сръбската Държавна сигурност - Йовица Станишич и Франко Симатович. 

 


7-годишната Йоана Христова от Велико Търново, чиято кауза обедини хиляди хора от цялата страна и чужбина, снощи си отиде от този свят. Синеокият ангел около две години води смела битка срещу коварно онкологично заболяване.

„Скъпи приятели, Бог прибра Йоанка при себе си. Преди Коледа на небето изгря нова звезда. Звезда, която ще огрява всички! Боли много, но Йони за седем години ни даряваше само усмивки и щастие и затова нека я изпратим с много целувки, изпратени към небето! Запомнете Йони с големите си сини очи и широка усмивка. И вярвайте, че още един ангел бди над всички нас! Обичаме те, Йони“, написаха близките на детето в страницата „Да помогнем на Йоанка в тежката борба с рака“ във Facebook.

Красивото търновче страдаше от тумор в мозъка. Нейното лечение се превърна в кауза за много хора, които събираха средства за лечението й и се молеха за оздравяването на Йони. Момиченцето показа невероятна сила за живот и докрай запази усмивката си за всички, които обедини и направи по-добри.


Преди минути в 18:28 ч. настъпи астрономическата зима. Днес е най-краткият ден, а нощта - най-дългата.

Вестник "Дейли мейл" пише, че 21 декември ще бъде най-гадният за 2017 година. Причината - лошото подреждане на небесните тела. За пръв път от близо 350 години насам Слънцето навлиза в Козирога, часове след като Сатурн стори същото. Двете небесни тела ще се окажат в една линия.

 

Астролозите съветват да не взимаме никакви важни решения и да не предприемаме някакви драстични действия. Те ще доведат до много лоши последствия през задаващата се 2018 година.
 

Ще наблюдаваме и ретрограден Меркурий. Според астролозите предстоящото слънцестоене е по-лошо от всички предишни, защото за пръв път от 1664 година насам Слънцето ще се премести в Козирога, само няколко часа след като Сатурн премине по подобен маршрут. Ето защо на 21 декември всичко, което правим, ще ни се стори много по-трудно от обикновено.

Астролозите съветват още да не пътуваме на този ден, освен ако не желаем мазохистично да прекараме времето си, заклещени по летища, гари и автогари. Ефектите на ретроградния Меркурий пък ще тегнат до края на декември.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853985
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930