Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2017 12:41 - Обедните новини на 21 декември
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Парламентът единодушно отмени мораториума върху лекарствата

Кола се вряза в пешеходци в Мелбърн

Каталуния гласува на предсрочни избори ще върнат ли сепарастите на власт

Парламентътотмени мораториума върху финансирането на иновативни лекарства за онкоболни в бюджета на НЗОК за 2018 г. Президентът приветства решението.
Единодушно със 192 гласа „за“ депутатите от всички партии отмениха спорния Параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, според който Здравната каса нямаше да заплаща за медикаменти с ново международно непатентно наименование, с изключение на генерични и биоподобни лекарствени продукти.
Подробности даде парламентарния репортер Илияна Димитрова.

Прогнозният разход по Бюджета на НЗОК за заплащане на новите лекарства е около 50 млн. лева. Законът ще влезе в сила от 1 януари 2018 г. 

До обрата се стигна, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи протестите на пациенти и проведе разговор с премиера Бойко Борисов. Веднага след това ГЕРБ обявиха, че са готови да преосмислят решението си, ако има консенсус между всички партии.

В началото на дебатите на днешното пленарно заседание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: 

"Ако политическият консенсус продължи, днес можем да направим първо и второ гласуване. Да успокоим пациентските организации и онкоболните. И ние политиците да бъдем по-смирени по тази чувствителна за обществото тема. Благодаря на всички за разбирането за днешното гласуване на точката като първа“.


Корнелия Нинова обаче заяви, че с днешното гласуване се възстановява справедливостта и реда в правовата държава, тъй като дебатът се е върнал в парламента, а не се взема еднолично от премиера Борисов. 

"Има нещо, което ме безпокои. Подхождате към тази промяна не като осъзнаване на направена грешка, а като промяна, наложена под натиск. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно от това да се каже: „Да, направихме грешка. Ще я коригираме".

Малко след решението на парламента от президентството разпространиха официална позиция на държавния глава Румен Радев, който наложи вето върху закона, а преди обрата то беше отхвърлено от мнозинството в НС.

Сега той приветства промяната в подхода и отмяната на забраната за заплащане от бюджета на НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. 
Президентът призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, се казва още в изявлението. 


.


Два тира се удариха на магистрала "Хемус", на около 500 метра след тунел "Витиня". Инцидентът е станал към 10.20 часа.

Шофьорът на тир, пътувал в посока към Варна, е изгубил управлението, камионът е преминал разделителните мантинели, навлязъл е в другото платно и се е ударил в друг тир, съобщиха от МВР. 

Няма пострадали, но инцидентът налага спиране на движението в лентите посока към столицата. Екипи на Пътна полиция отклоняват трафика към София по стария път. В посока Варна движението е по магистралата.

38-годишен шофьор на лек автомобил БМВ е загинал снощи при тежка катастрофа на магистрала "Тракия", съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора.
Сигналът за инцидента, който е станал при 195-ия километър в посока Бургас, е подаден около 23.05 часа.

38-годишният водач на БМВ-то, който е от Димитровград, е изгубил контрол над автомобила, който напуснал пътното платно вдясно, след което се върнал на пътя и останал обърнат по таван, напречно на осевата линия. 

В този момент колата е ударена от движещ се в същата посока лек автомобил "Фолксваген Тигуан", управляван от 50-годишен мъж от Созопол. При сблъсъка на място е загинал шофьорът на БМВ-то.
Четирима са загинали, а за живота на други трима има опасност след станалите 23 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. 

При пътнотранспортните произшествия в страната са ранени двайсет и шест души. В София са регистрирани 169 леки и 4 тежки ПТП с един загинал и трима ранени. 


Всяко 12-о пътно произшествие в селата завършва със смърт, а в градовете – всяко 26-о. Два пъти по-малко са в градовете, което е изумително. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на брифинг във връзка със зачестилите пътно-транспортни произшествия на пешеходни пътеки и възложените проверки за изправността им, съобщава агенция Фокус.
Министър Радев поясни, че проверката е провокирана от доклад на ГД „Национална полиция”, от който става ясно, че в населените места тежките транспортни произшествия за 11-те месеца на 2017 г. са 4 038, а извън населените места са почти два пъти по-малко – 2 269. „В населените места загиналите са 179, в извън населените – 435”, подчерта Радев. 
Министърът обясни, че инициативата за проверката е на държавното обвинение и главния прокурор Сотир Цацаров и благодари на регионалния министър Николай Нанков, че се е присъединил към нея.

.


Задържан е мъж, заподозрян, че е отправил заплаха за поставено взривно устройство на летището във Варна, съобщиха от пресцентъра на местната полиция.
Около 20.30 ч. снощи е постъпил анонимен сигнал за взривно устройство на територията на летище Варна, съобщи пресцентърът на летището. 

Хората, намиращи се в сградата са били евакуирани, а компетентните органи са извършили всички необходими проверки за сигурност. 

Пристигналите на място полицейски екипи, не са открили бомба. Претърсването е приключило към 23 ч. и 20 мин., а по случая има и задържан. 

По случая е образувано досъдебно производство. Изясняват се причините, накарали мъжът да отправи заплахата. Уведомена е районната прокуратура във Варна.

Заради инцидента полетите от Варна за София са излетели с два часа закъснение. 


. Новините в 12 часа


Шофьор се вряза с колата си в пешеходци в центъра на австралийския град Мелбърн. Инцидентът е станал на едно от най-натоварените кръстовища.

Пострадали са най-малко 14 души, но полицията все още изяснява обстоятелствата и реалната ситуация. Шофьорът и още един мъж, който е бил в автомобила, са арестувани.  Парамедиците съобщиха, че транспортирали 13 души до болниците в града. Други двама души са получили лекарска помощ на място и нямат нужда от хоспитализация. Сред откараните в болница е и малко дете е с травма на главата, което е в тежко състояние. От полицията съобщиха обаче, че общо 14 души са ранени, няколко от които са в критично състояние. 

Свидетели разказват, че колата се врязала с висока скорост в пешеходците. За щастие, линейките пристигнали бързо на мястото на инцидента. Властите посъветваха жителите на Мелбърн да избягват този район. 

"На този етап смятаме, че става дума за умишлени и преднамерени действия", съобщиха от полицията, но уточниха, че на този етап е рано да се говори за тероризъм.  Свидетели разказват, че шофьорът не е спрял, когато светофарът е светнал в червено и е блъснал хората, които в този момент са пресичали пътя по пешеходна пътека. Инцидентът станал в пиков час, когато хората пазаруват за Коледа. 

Джим Ступас, собственик на магазин за понички, разположен близо до мястото на инцидента, съобщи пред CNN, че според него колата се е движила с около 100 км/ч. "Той директно се вряза в тълпата. Чухме силен шум и изведнъж полетяха хора в различни посоки", разказа той.

Инцидентът напомня на жителите на австралийския град за друг инцидент, който стана през януари тази година. Тогава автомобил умишлено се вряза в пешеходци в същия район. Шестима души бяха убити и близо 30 - ранени. Шофьорът Димитриос Гаргасулас беше осъден за убийство. Разследването установи, че не става дума за терористичен акт, напомня БТА. 

.

Над 5 милиона и половина каталунци гласуват днес на предсрочни местни парламентарни избори, на което ще решат да върнат ли сепарастите на власт.

Един срещу друг се изправят сепаратистите в лицето на бившия президент Карлес Пучдемон, който ще наблюдава изборите от Брюксел, бившият вицепремиер Ориол Жункерас, и партията, която е против отделянето на Каталуния.

Социолози прогнозират, че сепаратистите ще са на ръба с максимум 68 места, а малко по-малко ще са за онези, които искат единство.
В областта има засилено полицейско присъствие. 

.
 

Деймиън Грийн – ръководител на канцеларията на британското правителство и заместник на премиера Тереза Мей, подаде оставка заради течащото срещу него разследване за непристойно поведение и притежание на "екстремно" порнографско съдържание през 2008 г. на компютъра му в Камарата на общините.

Макар и да не признава вината си, Грийн поднесе и извиненията към журналистката от "Таймс" Кейт Малтбай, която миналия месец го обвини в сексуален тормоз, съобщава БГНЕС.

"Ясно ми е, че трябваше да бъда по-конкретен в медийните си изявления за разговорите на полицията с адвокатите ми през 2008 г. относно порнографията на компютрите ми и повторното им свързване с мен през 2013 г. Извинявам се, че изказванията ми бяха подвеждащи. Неоправданите ми и дълбоко нараняващи обвинения бяха неприятни както за мен, така и за семейството ми, но е правилно те да бъдат разследвани от полицията", заяви Грийн.

По-рано той беше направил две публични изявления във връзка с повдигнатите срещу него обвинения, които в сряда Тереза Мей определи като неточни и подвеждащи.

"Това нарушава седем принципа на публичния живот, както и министерския кодекс", обяви Мей в писмото си, с което прие оставката на Грийн.

В него тя благодари на Грийн за добрата съвместна работа и заяви, че "с тъга се принуждава да поиска оставката му".

.

 

Вестник "Дейли мейл" пише, че 21 декември ще бъде най-гадният за 2017 година. Причината - лошото подреждане на небесните тела. За пръв път от близо 350 години насам Слънцето навлиза в Козирога, часове след като Сатурн стори същото. Двете небесни тела ще се окажат в една линия.

 

Астролозите съветват да не взимаме никакви важни решения и да не предприемаме някакви драстични действия. Те ще доведат до много лоши последствия през задаващата се 2018 година.
 

Ще наблюдаваме и ретрограден Меркурий. Според астролозите предстоящото слънцестоене е по-лошо от всички предишни, защото за пръв път от 1664 година насам Слънцето ще се премести в Козирога, само няколко часа след като Сатурн премине по подобен маршрут. Ето защо на 21 декември всичко, което правим, ще ни се стори много по-трудно от обикновено.

Астролозите съветват още да не пътуваме на този ден, освен ако не желаем мазохистично да прекараме времето си, заклещени по летища, гари и автогари. Ефектите на ретроградния Меркурий пък ще тегнат до края на декември.

А у нас астрономическата зима настъпва днес в 18:28 ч.
Времето - облачно, повече за прогнозата след минути.
От мен Иван Цветков приятен следобед, чухте по-важните новини до този час.

 



Тагове:   новините в 12,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855827
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930