Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2017 12:56 - Обедните новини на 22 декември
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 246 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Новините от последните часове представя Борислав Цветков


Засилен трафик по магистралите заради голямото пътуване
От днес винетките за 2018 г. се продават

На изборите в Каталуния победиха сепарастите

ООН прие резолюция, осъждащо приемането на Ерусалим за столица на Израел






Добърден на 22 декември, аз съм Борислав Цветков.
Над 300 хиляди автомобила ще излизат от София преди коледните празници според прогнозните данни на Пътна полиция. Засилен трафик се очаква по магистралите и някои други основни пътища.

Започва продажбата на винетни стикери за 2018 г. Всички цени на винетките са без промяна, като изключение е годишната винетка за тежкотоварни автомобили - увеличение с 2 лв. Според шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов АПИ очаква приходи от винетки за 350 млн.лв. Още от Даниела Иванова, добър ден.

Добър ден, Дончо Атанасов каза, че постъпленията на 2017 г. са с увеличение между 10 и 20 %. Постъпленията в бюджета също са с един доста голям ръст. Това се дължи на всички проверки и контролни функции, които МВР съвместно с АПИ осъществяваме по пътната инфраструктура", коментира председателят на УС на АПИ. 

По думите му съотношението между приходите от продажба на винетки за леки и за тежкотоварни автомобили е 70:30. Той уточни, че се очакват приходи от продажбата на винетки за леки автомобили в размер от 245 млн. лв. до 250 млн. лв., а от продажбата на винетки за тежкотоварни - в рамките на 95 млн. лв.

"Хубавото на 2017 г. е освен по-високите приходи и по-голямата продажба, е че намаляваме бракуваните винетки и нямаме засечени фалшиви“, коментира инж. Дончо Атанасов. 

„Защитата на новите винетни стикери е много интересна - уникална по своята същност. Търсили сме начин с просто око поверяващите да засичат валидността на винетните стикери“, допълни той. 

Инж. Атанасов поясни, че с увеличението на винетката за ТИР-овете се очакват приходи от 3 млн. лв. 

По думите му през 2018 г. се въвежда нов тримесечен стикер за леки автомобили, чиято цена е в размер на 54 лв. Инж. Дончо Атанасов уточни, че новият винетен стикер ще е полезен на хората, които идват в дългосрочен отпуск в България и за чуждите граждани.



Полицаи ще протестират без да блокират работата на граничните пунктове и да пречат на гражданите.

Ще протестират само служителите, които не са на смяна, съобщи БНР.

По обед на граничен пункт Дуранкулак излизат служителите от Добричко, но пунктът няма да затваря. В рамките на деня протести ще има и по други гранични пунктове.

Полицаите (синдикатите в МВР) настояват за вдигане на основните заплати от юли 2017 г. с 15% и за спешен ремонт на закона за МВР. 

.

Трима души са задържани за въоръжен грабеж на чейндж бюро във Велинград.

Обирът бе извършен на 13 декември сутринта. Тогава млад мъж заплашил с пистолет 39-годишната служителка на офиса. След това той успял да отмъкне наличната сумаот оборота на бюрото и избягал, съобщиха от Областна дирекция на МВР в Пазарджик.

Вчера 27-годишният извършител и двамата му съучастници - на 24 и 35 години, всичките от София, са задържани. Установено е, че откраднатата сума е 15000 лева и 5000 евро, а извършителят е криминално проявен и осъждан за кражби и грабежи.

Според събраните данни тримата са планирали и предварително подготвяли грабежа – проследили са начина на работа на бюрото, на служителката в офиса, използвали са различни автомобили за придвижването си. 


Ден на траур е обявен днес в Община Момчилград заради убийството на 8-годишната Дамла. Майката му беше задържана, тя се прибрала от нощна смяна на работа и виждала дъщеря си мъртва.

Заради трагедията са отменени всички общоградски и публични празненства за предстоящите празници. 

Първокласничката ще бъде погребана днес след обедната молитва, съобщиха близки на семейството. 38-годишната й майка Садет, която бе задържана и обвинена за това, че е оставила Дамла без надзор, бе освободена вчера от ареста.

.

От началото на мандата си 44-тото Народно събрание е приело 72 закона, 181 решения и две декларации. Това съобщиха от парламентарния пресцентър и дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове”. 

От 19 април до 21 декември 2017 г. са постъпили 164 законопроекта, като 91 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 170, от които 153 са на депутати. От началото на мандата си 44-ото Народно събрание е провело 92 пленарни заседания, три от които извънредни. Използваното време за осъществяване на контролната функция е 88 часа и 58 минути. Проведени са разисквания по 10 питания на народни представители и 4 изслушвания.


. Новините в 12 часа

  Каталунските сепаратистки партии спечелиха достатъчно гласове на вчерашните регионални избори, за да възвърнат крехкото мнозинство в регионалния парламент. Това им дава нов импулс на политическата борба за независимост от Испания.

Едва ли обаче това може да се нарече категорична победа, тъй като сепаратистите загубиха подкрепа в сравнение с предходното гласуване през 2015 г., а партия, бореща се Испания да остане единна, за първи път стана най-голямата политическа формация в каталунския парламент, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Резултатът остави повече въпроси, отколкото отговори за бъдещето на испанската автономна област, където дългогодишният тласък за независимост доведе до челен сблъсък с испанското правителство преди два месеца.

Вчерашният вот също така е удар за испанския министър-председател Мариано Рахой, който разпусна каталунския кабинет и обяви предсрочни избори с надеждата да не позволи на сепаратистите да се върнат на власт.

Вместо това изходът от изборите бе в полза на беглеца и бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон, който води кампания от Белгия, където избяга от съдебно разследване в родината си заради опита да откъсне Каталуния от Испания. 
Избирателната активност бе рекордна - близо 82 процента от имащите право да гласуват 5,5 милиона избиратели се явиха пред урните.

.

Бомба е избухнала пред едно от основните съдилища в гръцката столица. Полицията е отцепила района и няма пострадали, предаде Франс Прес, цитиран от Фокус.
„Бомбата е избухнала в 3:25 часа местно време (съвпада с българското) пред апелативния съд в Атина след като до медиите е достигнало писмо с предупреждение“, съобщава полицията. Взривът е строшил няколко прозорци на съда и на близките сгради. 
„Бомбата е поставена в раница, оставена пред входа на сградата от двама мъже, избягали с малък микробус“, съобщава полицията. По-късно превозното средство е било открито наблизо изпепелено. 
Все още никой не е поел отговорност за нападението, но полицията подозира крайнолявата групировка „Отряд на народните бойци“, която преди време извърши нападения срещу израелското посолство, резиденцията на германския посланик и Гръцката федерация на
предприемачите. 

.

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции. Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". 

ТАСС посочва, че деветте страни, гласували с "против", са Съединените щати, Израел, Гватемала, Хондурас, Того, Маршаловите острови, Микронезия, Науру и Палау. 

20 държави пък изобщо не са участвали във вота. Сред тях са Украйна, Грузия, Молдова, Мианма, Монголия, Демократична република Конго и Централноафриканската република.

Това бяха по-важните новини до този час, времето днес ще е предимно слънчево, повече в прогнозата след минути. Приятен следобед.


Тагове:   новините в 12,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855495
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930