Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2017 19:02 - Новини в 18 часа - 27.12.2017
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
По автомагистралите и основните пътища трафикът е засилен в последния от серията почивни дни за Коледа. До 20 ч. се забранява движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Като шофьорите да карат разумно. По пътищата няма проблеми. На пътя Банско - Симитли има падащи камъни.

Нормален е трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от "Гранична полиция".

Засилен е полицейският контрол по пътищата. Проверяват се водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, наркотици, наличие на застраховка „Гражданска отговорност“ и правоспособност.

През изминалото денонощие 16 души са хванати от „Пътна полиция“ да шофират след употреба на алкохол, съобщи началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР комисар Тенчо Тенев. „Българите много пият. За миналия ден има 10 души, хванати да шофират след употреба на алкохол. Само за снощното дежурство имаме 6 души“, посочи той. По думите му през изминалото денонощие има 2 катастрофи на територията на столицата, вследствие на които има пострадали с контузени рани.

.

"Пирогов" отново пое най-тежките случаи в страната, изтъкна по време на брифинг директорът.

От началото на годината до момента са прегледани 214 000 човека, от тях приети са над 40 000. 34 на сто са от страната.

1900 души са дошли в болницата през празничните дни, като 300 останах за лечение.
Асен Балтов, директор на "Пирогов":
"най-много работа са имали токсиколозите - пациенти с натравяне, след много алкохол и трима, които са пили антифриз. Обяснили, че до шишето с ракия било това с антифриза. При такова натравяне има опасност от ослепяване. Възможно е да има и тежки поражения за черния дроб"

Той посъветва хората да пият и ядат умерено и да се веселят, но да не прекаляват. Както - и да не се пият неидентифицирани спиртни напитки.

Три пъти по-малко са приетите в хирургията на болницата. 

Няма случаи на пострадали от пиратки. 

Съвсем скоро ще се въведе нова тристепенна система за разпределение на случаите по спешност. Ще се прави първичен преглед за тежестта на постъпващите. 

След започване на европредседателството в болницата имат готовност да подсилят екипите си. 

2017-а година ще бъде запомнена с много тежка операция на долна челюст, каза Балтов.


.

Преходът в България още не е приключил, защото обществото все още е разделено за равносметката от социализма, посочи президентът в периода 2012-2017 Росен Плевнелиев  
На форум за края на прехода у нас Плевнелиев изрази съжаление, че идеята му не среща подкрепа. 

"Зададох дебатът за България 2030 в последните месеци от мандата си. Искрено съжалявам, че новият български държавен глава не се интересува от тази тема. Много ни прилича като модерно, прогресивно мислещи, да изкореним бедността. Просвета, енерегийна ефективност, борба с климатичните промени, иновации - тези глобални цели, по които ние постигнахме съгласие, трябва да бъда приведени в конкретни действия", каза Росен Плевнелиев.

.

Жителите на Банско и околните населени места отново излизат на протест на главен път Е-79 утре с  искане за изграждане на втори лифт в курорта.
Това съобщиха от сдружение "Бъдеще за Банско", което е основният инициатор на протестната акция. Протестът започва в 10 часа, като се очаква да присъстват жители от област Благоевград.

Надеждите са правителството на последното си заседание за годината да приеме промени в плана за управление на НП "Пирин" и промяна на концесионния договор. 


Преди Коледа екоминистерството оттегли временно предложението за промяна в концесията на ски зона "Банско" да се разгледа от Министерския съвет.
Като причина за това беше посочено, че трябва да има обществено обсъждане на Плана за управление на парк Пирин. 
Предстои двата документа ще бъдат разгледани от Министерски съвет.

.

Жителите на община Девин предупредиха, че ще спрат да плащат за вода, заради увеличените цени и липсата на пречиствателна станция.
Протестната им декларация ще бъде изпратена до премиера, до омбудсмана, до Комисията за енергийно и водно регулиране и до Министерството на регионалното развитие, предаде БНР.  

Протестиращите издигнаха плакати „Стоп на увеличението на водата“, “ВиК-Смолян е мащеха за община Девин“. 

Дияна Чаушева прочете текста на декларацията, която бе подкрепена с бурни аплодисменти.
Местните граждани са готови на крайни действия като блокиране на пътища и спиране на ТИР-овете.

Община Девин, както всички общини в областта, участва в Асоциацията на ВиК-Смолян, което допринася за финансиране на различни проекти, заяви кметът Красимир Даскалов.



В големите градове чистотата на въздуха вече е приоритет на гражданите - там има силен обществен натиск за вземане на мерки за подобряване на състоянието. Това каза в интервю за БТА министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

Не мога да очаквам, че в цялата страна ще има еднакво разбиране, естествено проблемите в различните общини са различни, нагласите на хората са различни към този въпрос и е естествено и мерките, които се вземат да са различни, сроковете и скоростта също, коментира Димов.

По отношение на наказателните процедури министърът отбеляза, че в действителност тези процедури за нарушения са форма на диалог с Европейската комисия за намирането на най-правилните решения за осигуряване на правилното прилагане на европейското законодателство.

Тези наказателни процедури имат три етапа - в първия те задават въпроси, на които ние отговаряме, за да се види действително ли има нарушение и каква е реалната ситуация. Ако преценят, че има неспазване на европейското законодателство се минава във втория етап - съдебната фаза, в който ни се дават конкретните проблеми, които има и които трябва да бъдат решени, и респективно ние предлагаме график за тяхното решаване. Ако не се справим с това, идва третият етап, в който вече следва действително наказателната част. До третия етап не бих казал, че това е наказателна процедура, това е процедура на диалог, обясни Димов.

.
Продължаваме с новините от света:
Снежна буря във Великобритания доведе до проблеми с транспорта, включително по някои летища. Лошото време започна през нощта и днес обхвана почти всички части на Обединеното кралство.

Обилният снеговалеж и преобръщането на товарен камион на основната магистрала М1, свързваща южната и северната част на Острова, доведоха до затварянето на пътя в продължение на часове. Трудно проходими са и много други пътища в страната. 

24 000 домакинства, основно в централната част на Англия, останаха без електричество.

На две от летищата, обслужващи Лондон – Лутън и Станстед – бяха отменени полети, има големи закъснения. Вероятно е това да засегне и полети за и от България. 

Сериозни проблеми с транспорта има в Шотландия и Северна Ирландия.

От метеорологичната служба предупредиха за сериозни заледявания в Уелс и по-голямата част от Англия, включително Лондон. Прогнозите за утре и до края на седмицата са за по-меко време. 

Рекордни количества сняг паднаха и в пенсилванския град Ери, съобщи националната метеорологична служба на САЩ. Осемдесет и шест сантиметра паднаха в понеделник - рекорд за всички времена за натрупана за ден снежна покривка в това населено място. С натрупалите вчера още 48 см, снежната покривка в Ери достигна 134 см. Градската управа обяви червен код за опасни и непроходими пътища.

Снежна буря в Северна и Централна Япония предизвика смущения в трафика и отмяна на полети и влакове. Заради ниското атмосферно налягане над Охотско море, Японската метеорологична агенция предупреди за опасност от високи вълни, виелици и лавини на остров Хокайдо и крайбрежните зони на Японско море до края на утрешния ден.

.


Турските власти са заловили голяма група мигранти и бежанци. Общо 343-ма души се подготвяли да преминат нелегално през границата в България и Гърция. Групата била разкрита при контролни обходи на екипи на гранични войски и на войници от 54-а механизирана пехотна бригада към жандармерията.

Част от бежанците се укривали в околностите на села край турско-българската граница. Друга група се укривала в околностите край турско-гръцката граница.

Бежанците били от най-различни националности - сирийци, палестинци, афганистанци, иракчани.
След проверка на самоличността те били предадени на Дирекцията по миграция в Одрин.

Това е поредният осуетен мигрантски наплив към България и (или Гърция).
ЦИК на Русия прие документите на президента Владимир Путин за участието му в изборите за държавен глава като независим кандидат.


След приключването на процедурата двете страни подписаха протокол за приемането на документите, предаде БНР.

Всички предоставени документи подлежат на задължителна проверка в съответствие със закона. Ще бъдат отправени 15 запитвания в 12 ведомства, уточниха от ЦИК.

Инициативна група избиратели издигна кандидатурата на руския президент Владимир Путин за президентските избори на 18 март 2018 г. 

Решението бе взето на събрание, организирано в историческия парк "Русия - моята страна" на Общоруското изложение на постиженията на народното стопанство (ВДНХ) в Москва. 

Путин реши да участва в изборите като независим кандидат и по тази причина събранието на инициативната група в негова подкрепа е задължителна процедура, за да може той да се включи в избирателната кампания. 

Според закона всеки независим кандидат трябва да получи подкрепа от не по-малко от 500 руски граждани, имащи активно избирателно право. 
В събранието на групата, което се проведе вчера, участваха 668 души. 



.

Отново у нас

Православната църква почита днес паметта на Свети Стефан - първият християнски мъченик и първи служител /архидякон/ в устройващата се Йерусалимска община-църква.   Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово - на 27 декември, и е последният празник в годината, за който се казва, че "затваря кръга". Култът към този светец е голям, почитта към него - също.

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик /първомъченик/, защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина дякони /служители/, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан. 

Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити чрез видение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава "венец". 

Единствената в света желязна църква, българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан. 

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през ноща, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото. 

На този ден имен ден празнуват: Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.


Тагове:   новините в 18,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854259
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930