Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2017 13:34 - Правителството реши: Ще има втори лифт на Банско
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Втори кабинков лифт на Банско ше има, но при инвестиционен интерес. Това реши правителството на последното си заседание за 2017 г.

На заседанието на МС беше внесена и приета точка, която ясно възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде „Фокус".
„Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието“, обясни той. „Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство“, посочи Нено Димов.
„В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година“, припомни министърът.
„При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен“, заяви Нено Димов. „Това е отваряне и към развитието на ски спорта в Банско, а може би и добър сигнал за развитието на ски спорта в България като цяло. Това е един много удачен момент, в навечерието на новия ски сезон, една добра новина за всички скиори“, каза още той.
е очаквам да има проблеми с изграждането на втори лифт на Банско, ако има инвестиционно намерение. Преминаването през всички процедури включва и обществено обсъждане, каза Димов.
„Всеки, който е заинтересован ще има правото да изкаже своето мнение в процедурата по обществено обсъждане. Тя е прекалено ясна като законодателство“, заяви той. „Не би трябвало да има проблеми, ако има инвестиционно намерение правителството ми е възложило по възможно най-бързия начин да организирам тези процедури, за да се реализира това намерение“, посочи Нено Димов. „Втори лифт на Банско е нещо, което се желае от огромното мнозинство от гражданите. Не мисля, че ще има сериозни спънки в тази посока“, каза още той.

Всички, които сме тук и колегите от МС, сме „за“ природата в Пирин. Никой не може да си присвоява правото като единствен говорител и като последна инстанция да говори, че природата на Пирин трябва да бъде спасена. И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че решенията днес дават възможност за допълнително икономическо развитие на Югозападна България.  „Въпросът с изграждането на втората кабинка, с развитието на зимния и летния туризъм, е и въпрос на икономическо развитие“, коментира той. „Ако продължим в този смисъл и занапред една цялостна концепция за развитието на планинския туризъм и в Родопите, в Рила и Стара планина, във Витоша, това ще бъде от полза за хората, които обичат планината и спорта.Ще осигури поминък, развитие и нормален стандарт на живот и на българските граждани в тези региони“, заяви Красимир Каракачанов. „„Задружна дружина планина повдига“- днес беше направена крачка към решаването на един проблем в Банско, който съществува от много години“, посочи министърът. „Разрешаването му е в полза, както за любителите на ски спорта, но и на икономическите проблеми на населението в региона на Пиринска Македония“, каза още той.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853658
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930