Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2018 16:15 - Стотици наблюдаваха коне на СДВР в "Бенковски"
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Традиционните конни състезания и демонстрации в столичния квартал "Бенковски" и тази година зарадваха стотици зрители, информира БГНЕС.
И в днешния ден, по случай Тодоровден, жителите и гостите в Бенковски се насладиха на изключителни състезания и програма, изпълнена от полицаи и служебни коне от „Конна полиция” към СДВР. Не се размина без лек инцидент – възбуден кон метна един от полицаите, но за щастие без особени последици.
Високият градус на настроение бързо игнорира случката. Породистите коне зарадваха стотиците гости. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. На първо място бе класиран Михаил Михаилов с кобила Корона, на второ - Димитър Милушев с кон Аркан и на трето - Асен Бояджиев с кобила Джерада. Тримата финалисти получиха и парични награди, осигурени от фирма, ангажирана с организацията на инициативата. След връчването на наградите, участниците в състезанието направиха почетна обиколка на стадиона под звуците на духовия оркестър.
Началото на празника в Бенковски бе поставено на площада, където се проведе празнично честване, с песни, изпълнени от деца, както и водосвет от свещеник. Групата „Конна полиция”, отдел специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред към СДРВ, е създадена през 1956 г.
На 24 февруари празнуваме Тодорова събота, известна като денят на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъченик Теодор Тирон. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове. Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги накара да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от принесени на идолите жертви всички постни храни на пазара. Християните като ядат, макар и без да знаят, ще се осквернят и тъй ще бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да остане тайна. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 857887
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930