Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2018 14:10 - Иван Иванов: Няма съмнение, че продажбата на ЧЕЗ има огромен интерес
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 208 Коментари: 0 Гласове:
0



Няма съмнение, че продажбата на активите на ЧЕЗ в България предизвиква огромен интерес.
Това заяви на специален брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов, който коментира горещата тема за сделката за ЧЕЗ. "Искам категорични да заявя, че комисията се ръководи само и единствено от закона и подзаконовите нормативни уредби. Във връзка с това КЕВР има два случая, по които може да вземе отношение. Първият е, ако се продава обособена част от лицензирано дружество, като в случая няма такава продажба, защото дружеството се продават в цялост. Вторият е, ако купувач залага частично или изцяло активи на дружеството, с които то упражнява лицензионна дейност. Всички други правомощия могат да бъдат търсени в друга нормативна уредба и да засягат други органи на държавата. Сделката все още не е финализирана. Ако тя бъде финализирана, тогава КЕВР има много ясно разписани правомощия, които са свързани с превантивен, текущ и последващ контрол на енергийното дружество, независимо от това кой е новият собствениккоито. Целта е да се контролира сигурността на доставките и качеството на услугите. ДАНС, финансово разузнаване, НАП - обърнете се към тях по въпросите за финансирането на сделката. Ние можем да вземем отношение само за лицензионната дейност. Имало е и други такива случаи - собствениците се сменят, но лиценза се запазва", даде пример Иванов.
"Ние сме длъжни да спазим закона и нормативните актове, както правят всички български граждани и нституции. Българските граждани и бизнес трябва да бъдат спокойни, че няма да има катаклизми при определянето на електроенергията доставяна от ЧЕЗ. След финализирането на сделката за активите на ЧЕЗ ще бъде направена оценка на всички техни разходи и ако се наложи, ще бъдат коригирани параметрите за следващия 3-годишен регулаторен период, както направихме миналата година, защото разходите не бяха изпълнени в своята цялост. Заявявам го съвсем отговорно – хората не бива да се притесняват. Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова, няма да натовари българските граждани и няма да се плаща през цената на тока. Вчера казах на г-н президента същото - КЕВР не може да се намеси в процедурата. Уверих го също така, че строго ще проверяваме ЧЕЗ, за да се гарантира сигурността на доставките на ток", категоричен беше той.
Иванов коментира и тежката зимна обстановка. "Електроенергийната система на България се справя блестящо в затруднената зимна обстановка. Всички предприятия работят чудесно", разкри той. 


Тагове:   Чез продажба,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854721
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930