Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 17:10 - Най-рано в края на март ще е ясно ще върне ли на прокуратурата делото КТБ
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 232 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-рано в края на март ще стане ясно дали съдът ще върне на прокуратурата делото за източването на КТБ.


Причината е, че днес разпоредителното заседание по делото, на което трябва да се изчистят процесуалните пречки за продължаването му, не можа да завърши.

Прокуратурата поиска време, за да подготви становището си по всеки от засегнатите от адвокатите въпроси за процесуални нарушения и искания за прекратяване и връщане на делото. Поради тази причина делото беше отложено за 27 март.

Втори ден адвокатите на 18-те обвиняеми изказваха доводи за това какви са пречките делото да продължи и мотивираха искания то да бъде прекратено и върнато на прокуратурата за изчистване на обвинението. Имаше и искания делото да се върне в съвсем начална фаза - проверка, заради допуснати нарушения при разследването.

Част от адвокатите отбелязаха, че необосновано и незаконосъобразно са били отделени материали от делото.

Според други от защитниците делото няма как да продължи при отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев, защото без него няма как да се докаже обективната истина и свързаността на отделните подсъдими.

Беше поискано от съда като свидетели по делото да се явят следователят Бойко Атанасов, Вероника Лазова и Васил Захариев.

В началото на заседанието защитата на банкера Цветан Василев прочете писмо от негово име, в което той иска от спецсъда да прекрати делото за източването на КТБ.

В писмото си Цветан Василев изразява мнение, че трябва да има дело за организиране на фалита на банката и обогатяване чрез разграбването на активите. Според Василев ликвидността на КТБ е била нарушена заради действията на прокуратурата и определени медии.

Прокурор Иван Гешев коментира пред медиите, че държавното обвинение ще вземе отношение по доводите на защитниците и ще се мотивира за това, че няма основание да се прекратява делото. По думите му аргументите на адвокатите са умозаключения и политически твърдения.

Гешев каза още, че Василев се опитва да превърне процеса в политически, защото това е единственият начин да не бъде екстрадиран от Сърбия и няма друго основание той да не бъде върнат у нас.

Той допълни, че при един нормален и справедлив процес, следват справедливи наказания и става ясно кой какво е правил. Според прокурора, обаче, никой от подсъдимите няма интерес това да се случи, както и не само те.

Прокурор Гешев призова Цветан Василев да каже къде са парите от КТБ и припомни, че към 20 юни 2014 г. от касата са липсвали 200 млн. като това е било установено и от синдиците, и от направена експертиза.

Константин Симеонов, адвокатът на Цветан Василев, коментира пред журналисти, че прокуратурата от самото начало е направила процеса политически. Той каза още, че ще дойде времето, когато ще се разбере къде са 4-те млрд. лв.

И допълни, че по време на делото ще бъде представена оценка на 13 от основните активи на КТБ, направена от независими експерти. От нея щяло да стане ясно колко струват тези активи в нормални пазарни условия, които по думите му са разграбени след фалита на банката.

Вчера специализираният наказателен съд даде ход на делото за КТБ след три неуспешни опита преди това. Делото се води при отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев. 


Тагове:   делото ктб,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855361
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930