Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 15:53 - Сметоизвозването в Перник неофициално се контролира от бизнесмени, според Прокуратурата
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.02.2018 17:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна дейност, съобщи ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев.

По думите му управители на фирмите за сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване са различни подставени лица. Чрез тези фирми през годините целенасочено, постоянно, методично е източвана община Перник, подчерта Гешев.

Досъдебно производство, по което се води разследване, е образувано през декември след сигнал от Агенцията за държавна финансова инспекция. Първоначално данните са били за сключени неизгодни сделки, като АДФИ е проверила период от 1 януари 2012-та до 31 декември 2016-та година.



Временно изпълняващ длъжността кмет със заповед е възложил сметопочистването на една фирма, при положение, че има действащ договор с друга фирма. За действието си се позовава на бедствие в Перник, посочи Гешев, цитиран от Дарик и БТА.

По думите му, бедствието е неработеща фирма в продължение на три дни. Ситуацията е създадена съзнателно, според разследващите, за да може управниците да стъпят на нея и да наредят сметоизвозването да се извърши от друга фирма. И двете фирми обаче, са под контрола на едно и също лице, поясни Гешев.


В резултат за една и съща работа е платено веднъж на фирмата, която има договор и още един път на друга фирма, със същия контрол, като цената по второто плащане е 4 пъти по-голяма от стойността на първия договор. Фактически за една и съща работа е платено 4-5 пъти, без тя реално да е извършена, без да има протоколи, без да се уточнят районите, подчерта шефът на Специализираната прокуратура. Той цитира данни, според които е извършено едно плащане към втората фирма в размер на 1,2 млн.лв. - 1,3 млн. лв., която е ЗМБГ. Първата фирма, с която има договор от 2005 г. е "Стройинженеринг", впоследствие преименувана в "Лиел констракшън".

Проверяваме хора, за които е публична тайна, че стоят зад сметопочистването, сметоизвозването, снегопочистването в Перник, съобщи още Гешев.

Има задържани хора за 24 часа. Очертава се до края на деня, поне на двама да бъдат повдигнати първоначални обвинения. Това не е окончателният кръг, разследваме кой реално седи зад тези фирми, кой е получил парите, къде са отишли, след като са ги получили, поясни Гешев.

Акцията в Перник е естествено продължение на предприетата политика на Специализираната прокуратура в съответствие с новите й правомощия по НПК за борба с корупционните престъпления. Разследването се извършава с помощта на новата Комисия за противодействие на корупцията и МВР.

"От ноември имаме тази компетентност. Промяната цели да се прекъснат местните обвързаности между магистрати, полицаи, кметове и други, които не водеха до резултат, създаваха усещане за безнаказаност", коментира още Гешев. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851011
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031