Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2018 15:31 - Хиляди пловдивчани в защита на задържания доктор
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 167 Коментари: 0 Гласове:
0



Близо 3000 души излязоха днес, за да подкрепят лекаря, който преди три дни бе задържан, след като простреля крадец в двора на къщата си зад областната управа. Окръжна прокуратура повдигна срещу него обвинение за предумишлено убийство, което отпуши гнева на пловдивчани. Първият спонтанен протест в неделя сутрин събра около 300 души – предимно приятели, съседи и колеги на лекаря. Във втория обаче се включиха пловдивчани от всички квартали и различни социални групи. Дойдоха и хора от други градове, съобщава Трафик нюз.



Освен много лекари, които са колеги на Димитров от различни пловдивски болници и клиника, пред Второ районно управление дойдоха таксиметрови шофьори, футболни фенове, рокери, известни пловдивски бизнесмени, учители, здравни работници и хора от най- различни професии.

Абсолютно всички се обединиха зад искането лекарят незабавно да бъде освободен от ареста, тъй като е защитавал личното си имущество и семейството си и е действал при самозащита.

„Справедливостта е на наша страна. Защо един човек с хуманна професия, семеен, е принуден да вземе пистолет, за да се защити? Освен закони има и морал! Настояваме незабавно да се вземат мерки за освобождаването на доктора” апелираха участниците в протеста. Те искат и бързи законодателни промени.



„Лекарският съюз подготвя специална декларация в подкрепа на д-р Димитров. Очакваме подкрепа и от Софийската колегия и Старозагорската колегия” коментира пред TrafficNews.bg д-р Георги Кръстев, който бе на митинга с колеги. „В Пловдивската колегия членуват 3200 души. И още 250 лекари, които са напуснали България. Ние сме по-зле и от емигрантите. Днес гражданите на Пловдив показаха на управляващите къде са истинските проблеми. Пред закона и пред болестите всички са равни. Успех и бог за помогне в тази кауза.” заяви пред множеството д-р Кръстев.

Бившият депутат и лекар от УМБАЛ „Пловдив”, където работи Димитров, също дойде, за да демонстрира своята позиция.

„Свобод а за доктора!” ехтеше по бул. „Васил Априлов”, а след това и по „Шести септември”. Въпреки, че шествието бе спонтанно и без необходимите разрешителни, полицията дори не си и помисли да спре протестиращите, а просто им освободи коридор, за да стигнат без проблем от Второ районно до прокуратурата. Самите униформени коментираха, че проблемът е имал и „друго решение” и не е било необходимо да обикалят целия град.

Всъщност огромното недоволство бе насочено към пълното мълчание през последните три дни от страна на институциите, които имат отношение към случая. „Вместо да си почиват, някой трябваше да си прекъсне ваканцията и да вземе решение. Почивните дни по-важни ли са от съдбата на човека?! А и когато виждат, че това е проблем, който вълнува цялото общество, могат да действат малко по-експедитивно” коментира д-р Христова. „Престъпността няма почивен ден, затова и властта не трябва да им почивен ден! Заявиха протестиращите.

„Крайно време е престъпниците да са в затвора, а не да обикалят улиците. Всеки на мястото на доктора би постъпил така, за да защити семейството си. Докторът не е престъпник, не е убиец. Той просто е дератизирал улицата. С плъховете така се действа.” коментираха участници.

Събралото се множество протестира и срещу опита на определени политици да използват протеста за неясни цели. Депутатът от "Атака" Павел Шопов да нажежи обстановката и бе заплашен с линч. Заради появата му на импровизираната трибуна събралото се множество започна да го освирква и да вика "Уууу". Чуха се и заплахи за бой от задните редове на протестиращите, а призива „Свобода за доктора” бързо бе заменен с викове „Оставка!”. Други обаче надигнаха глас срещу политизирането на протеста.

Пред прокуратурата протестиращите настояха за среща с дежурния прокурор, но такава не се състоя. Униформени полицаи пазеха входа на ведомството, а в близките пресечки имаше паркирани няколко буса на Специализираните полицейски сили. Всички полицейски автомобили и служебните коли на прокуратурата предварително бяха евакуирани от паркингите пред институциите.

Протестът продължи повече от два часа. Около 13. 30 хората си тръгнаха с обещанието, че утре в 7.30 ще „пият кафе пред Второ районно”.

Днес в 16 часа се очаква протест в подкрепа на д-р Димитров в София, а в 17 часа във Варна. Инициаторите обявиха, че в 17. 30 отново ще бъдат пред прокуратурата.

Протестите продължават, а пловдивчани продължават да очакват реакция от страна на институциите.  



Тагове:   пловдив протест,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851064
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031