Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2018 17:18 - 917 осъдени престъпници още са в неизвестност
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 136 Коментари: 0 Гласове:
0



 917 са осъдените престъпници, обявени за издирване, защото не могат да бъдат открити и вкарани в затвора да изтърпят присъдите си.


Тези данни представи днес главния прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната правна комисия днес. Той нареди данните да бъдат събрани, след като в началото на годината се оказа, че шесторният убиец от Нови Искър е бил търсен да излежи присъда за блудство от преди години и така и не е бил вкаран зад решетките.

Над 75% от издирваните - 700 осъдени лица, са в чужбина. За част от тях са събрани данни за променена самоличност и използване на неистински документи за самоличност, показват още данните на държавното обвинение.

Общият брой незадържани осъдени лица е 925. В това число влизат и трима, осъдени на доживотен затвор.

Най-значителен е броят на укрилите се осъдени за престъпления против транспорта – 198 лица, което е около 1/5 от общия брой бегълци. Сравнително висок, а и с близки стойности е и броят на осъдените за кражби – 168 лица и за престъпления, засягащи половата неприкосновеност – 153.

Най-висок е относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода със срок до 1 година - около 40% спрямо общия брой неприведени наказания, резултат на значителния брой заменени наказания „пробация“. Относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода с размер над 10 години е под 5% - 43.

Няма укрили се от правосъдието осъдени лица само на територията на районните прокуратури в Трън, Брезник, Кула, Благоевград, Сливница, Пирдоп, Етрополе, Поморие, Средец, Царево, Котел, Трявна, Тервел, Тутракан и Попово.

Прокуратурата е предприела и мерки, за да не се стига до още такива случаи:

- създаден е механизъм за незабавно предприемане на действия от прокурор след получаване на решение, с което влиза в сила осъдителна присъда, и издаване на разпореждане за привеждане в местата за лишаване от свобода на осъдени на „лишаване от свобода“ или друго по – тежко наказание;

- създаден е Електронен регистър на осъдените лица с неприведени в изпълнение наказания „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“, поради невъзможност да бъдат издирени и задържани в срок по-дълъг от един месец, след изпращане на присъдата на съответната Областна служба „Охрана“ при Министерство на правосъдието или на съответните служби в МВР.

- По инициатива на главния прокурор е създадена съвместна работна група за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства и на Закона за електронните съобщения, които да позволят използване на СРС и данните от мобилните оператори при издирване на „бегълци от правосъдие“.

- Главният прокурор е отправил предложение до министъра на вътрешните работи за създаване на открит, общодостъпен сайт (“Издирва се“), който да съдържа данни, включително и снимки, на всички издирвани от МВР лица - не само на бегълците от правосъдие, а и на обявените за издирване по молба на техни близки, както и изчезнали лица.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854028
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930