Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2018 17:15 - ЕС не желае да издига стена, разделяща от Великобритания, заяви Доналд Туск
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 179 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейският съюз не желае да издига стена, разделяща го от Великобритания след Брекзита, въпреки че раздялата неизбежно ще доведе до разхлабване на връзките им, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БТА, цитиран от Франс Прес.
"Не искаме да строим стена. ЕС иска Великобритания да бъде близък приятел и партньор и ще започне преговорите за бъдещето в открит и позитивен дух", заяви Туск на пресконференция в Люксембург, където представи виждането си за бъдещите отношения на съюза с Лондон. Ключов елемент от неговите "проектонасоки за рамките на бъдещите отношения" с Обединеното кралство вероятно ще е споразумението за свободна търговия, чиито контури все още са неясни.
"Предвид очертаните от Великобритания неприкосновени граници е възможно да бъде сключено само споразумение за свободна търговия и това ще е първото подобно споразумение в историята, което разхлабва, а не укрепва икономическите връзки", отбеляза председателят.
Брекзитът неизбежно ще доведе до търговски търкания между ЕС и Великобритания предвид желанието на Лондон да напусне единния пазар и митническия съюз, предупреждава председателят на Европейския съвет в проекта, до който АФП е получила достъп.
ЕС трябва да предотврати спиране на самолетните полети от и до Великобритания след излизането й от съюза на 29 март 2019 г., каза при представяне на насоките Туск, цитиран от ТАСС. Ще направя всичко възможно да предотвратя най-абсурдните последици от Брекзита като спирането на полетите между ЕС и Великобритания. За тази цел трябва незабавно да започнем да обсъждаме този проблем, заяви той.
Преди да се превърне в позиция на ЕС, текстът трябва да бъде одобрен на европейската среща на върха на 22 и 23 март в Брюксел.
Туск каза, че преди няколко часа е изпратил проекта си на 27-те лидери от евросъюза и се надява той да бъде приет на предстоящата среща.
Британската министър-председателка Тереза Мей изрази надежда, че окончателните насоки ще са "достатъчно гъвкави, за да дадат възможност на ЕС да мисли творчески за бъдещото икономическо партньорство", каза неин говорител, цитиран от Ройтерс.
Преговорите за бъдещите търговски връзки между ЕС и Великобритания още не са започнали. Досега дискусиите бяха съсредоточени върху подготовката на споразумението, потвърждаващо окончателно Брекзита. На тях се разглеждаха трудни за договаряне въпроси като финансовата страна на "развода", съдбата на британските граждани, живеещи в ЕС и гражданите на ЕС във Великобритания, както и бъдещето на ирландската граница. 


Тагове:   Доналд Туск,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855457
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930