Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2018 14:57 - Променят неизбежната отбрана в Наказателния кодекс
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 214 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат променени и прецизирани текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели.


Това съобщи пред журналисти в Министерски съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева. По думите й, до края на март се очаква да има готови текстове, с които да се преосмислят част от разпоредбите в НК, отнасящи се до института на неизбежната отбрана и превишаване пределите на неизбежната отбрана и те да бъдат предложени за обществено обсъждане.

Поводът са многохилядните протести, след като в Пловдив бе задържан рентгенологът д-р Иван Димитров, застрелял крадеца Жоро Джевизов.

"Днес, с моя заповед, ще бъде създадена работна група. Разчитам в рамките на идната седмица да получим становища от съответните ведомства, които поканим - ВКС, ВСС, прокуратурата, неправителствени организации, експерти,граждански организации и граждани", каза Цачева.

Тя съобщи, че премиерът е възложил да се преосмисли необходимостта от прецизиране на текстовете на неизбежната отбрана, като се намери най-добрият баланс за защита на личността, имуществото на хората, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев уточни, че необходимостта от прецизиране на съответните текстове се налага и заради това, че са настъпили промени в държавата през последните години, докато сегашните текстове са били прилагани, както и от необходимостта да се направи сравнение с други държави.

"Ако е имало някакви промени, тези които са най-подготвени в тази област, да ни предложат решения", каза още Радев.

Министър Цачева допълни, че по европейски проект ще се даде отговор на въпросите дали има нужда от нов Наказателен кодекс.

В отговор на въпрос по случая с пловдивския лекар вътрешният министър заяви, че на МВР, в началото, когато той е бил задържан, е било известно само, че той е имал незаконно притежавано оръжие.

Изчакахме прокуратурата да установят какви са фактите, допълни министърът.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 856363
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930