Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2018 13:23 - Ларгото отново се пропуква
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ларгото отново се разпада две години след ремонта му, който струва над 15 млн. лв., алармират от “Спаси София“.


"Абсолютен позор е, че беше допуснато точно там да има некачествено и мърляво строителство, както и липса на поддръжка. Счупени и паднали плочки, извадени павета, счупени стъкла, разпадащи се клоцове и неработещо от месеци осветление са логичният резултат от проект, сбъркан из основи", заявяват от неправителствената организация.

"Спаси София" показва състоянието на Ларгото с богат снимков материал, и отбелязва, че "проблемите не са само на горното ниво, но и под куполите - същите, които вместо да са символ на пространството, са неосветена досадна преграда за малкото осмелили се да минат през площада".

При положение, че обектът е с 10-годишна гаранция, от "Спаси София" питат и Министерство на културата, което е възложител по договора, колко пъти и дали въобще някой е изисквал нейното активиране? Питат и дали са наложени 20-те % неустойка за некачествено строителство или и това си е останала просто досадна подробност в договора?

"При такъв огромен обем и нужда от ремонти в София и при сравнително ограничен ресурс, да се позволява некачествено строителство е престъпно. Ако дори нови обекти се разпадат няколко години след откриването им, градът ни не просто няма да догони най-добрите примери, а ще продължи да изостава", категорични са от неправителствената организация.

Ще допуснем ли това? - питат те.


Фандъкова: МК да възстанови Ларгото

Във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова обяви, че във връзка с констатираните нарушения на настилки и строителни дейности в обхвата на античния комплекс „Сердика“ (Ларгото) е поискала от министъра на културата в най-кратки срокове да предприеме действия за възстановяването им.

"Министерство на културата е възложител на обекта и той до момента не е предаден на Столична община за управление. Столична община ще приеме комплекса на Ларгото само ако той е в добро състояние и са отстранени всички дефекти", пояснява още столичният кмет.


Боил Банов: Проблемът е в отводнителната система

Министърът на културата Боил Банов обясни в ефира на БТВ, че от месеци се занимава с проблема на Ларгото. По думите му проблемът идвал от отводнителната система, която явно някъде има пропукване.

"Сега чакаме да се затопли времето, за да се започне ремонт. Обектът още е в гаранция и няма да е за сметка на данъкоплатците", посочи той.

"Случват се такива технически проблеми, но през зимата няма как да се ремонтира“, уточни Банов.

На въпрос кой носи отговорност за приемането на обекта в състояние на дефект, министърът каза: „Обектът е бил поет от Държавна приемателна комисия. Системата е сложни направена и на голяма площ. Искам да подчертая, че всеки ден имаме заявки за събития, така че пространството представлява интерес“.

Източник: Дир Днес.бг 


Тагове:   Ларгото,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850676
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031