Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2018 14:55 - Искат по-тежки наказания за домашното насилие, преследването на жена да е престъпление
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 182 Коментари: 0 Гласове:
0



Насилието над жените и момичетата в ЕС е ежедневие. Това каза българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на Международна конференция „Сигурно бъдеще за жените – сигурно бъдеще за всички”, която се провежда под неин патронаж, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата за сигурността е водеща за европейските граждани. Ключовата дума е сигурност. Ако едната половина от обществото е насилвана, погазвана и убивана, за каква сигурност можем да говорим. Насилието над жените и момичетата в ЕС е ежедневие. Това се случва независимо от социалния произход. Има и икономическо изражение. 225 млрд. евро годишно са разходите от насилието и пропуснатите ползи. Много са лицата на насилието“, заяви Габриел. По думите ѝ в последните години сме свидетели на кибернасилие. „Жените са по-уязвими от мъжете на кибертормоз. Той се проявява много често под формата на отмъщение чрез публикуване на сексуално съдържание“, подчерта тя. Според нея Истанбулската конвенция е най-важния инструмент за борба с насилието. „Ето защо би ми се искало дебатът да продължи. Видно е, че има нужда от това. Важното е този дебат да не спира, да обменяме мнение, да обмисляме позициите „за“ и „против“. Важно е да не се поддаваме на погрешни схващания и подвеждащи аргументи. Дебатът може да бъде конструктивен. Нека да ни насочи към специфики на обществото, но нека не ни отклонява от основното - конвенцията, която е тази, която насочва погледа към предотвратяването на насилието“, посочи тя. Габриел призова конвенцията да не се възприема като инструмент за оформяне на пола и идеологията, а за жените, които стават жертва на насилие, защото са жени. „Не бива да забравяме, че условията и ролята на жените няма да се променят, ако няма поведенческа промяна, която да ни помогне да се преборим със стереотипите. Всеки един от нас има своя собствена позиция, но нека си зададем въпроса колко от нас в залата не знаят за случай с жена, жертва на насилие в своето обкръжение. Нека не губим мисълта си за тези жени, които животът е подчинен на една дума – страх. Сянката на насилието ще ги преследва цял живот. Наш дълг е да им дадем подкрепа и кураж, за да излязат от порочния кръг на насилието“, подчерта тя. Според еврокомисаря най-силният инструмент е превенцията. „Жените също имат право на кариера, финансова независимост, те са също ключови. Трябва да дадем право на една част от населението, която няма това право. Участието на жените в цифровата трансформация намалява прогресивно“, каза още Мария Габриел. райна форма на дискриминация и то произтича от неравенството на половете, каза правосъдният министър Цецка Цачева.


Държавата е длъжна да предприема конкретни стъпки и действия срещу това престъпление, посочи министърът и припомни, че вече е правен анализ на законодателството у нас. Липсва цялостна рамка, която да води до предотвратяване на домашното насилие.

Нужни са промени в няколко закона. За това и работна група смята, че е нужно да има нови текстове в НК, каза Цачева по време на форум, посветен на проблема с домашното насилие, цитирана от БТА.

Анализ на дела в няколко съдилища показва, че жени са убивани предимно от интимни партньори или роднини. Предвижда се промени в текстовете за убийство, което е в резултат на домашно насилие. Ще има по-тежки наказания за домашното насилие.

Сегашното законодателство не отговоря на действителността, каза Цачева. Като причина тя изтъкна, че в момента по наказателното право не се преследва психическото насилие. Промените ще засягат дори обиди и поставяне във финансова зависимост.
Тези текстове целят защита и на тези, които живеят с жертвата - най-често това са децата.

Голяма част от хората у нас, за съжаление, смятат, че домашното насилие е личен въпрос и трябва да се работи за преодоляването на този стереотип.

Давностните срокове за разследване също ще бъдат увеличени.

Анализът показва още, че осъдени и изтърпели наказанието си насилници се връщат при жертвите.

Обмисля се създаването на национален съвет за противодействие на домашното насилие и насилието, основано на пола.




 



Тагове:   домашно насилие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850575
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031