Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2018 10:53 - В Благоевградско и Смолянско са най-много ерозиите в горските територии
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 155 Коментари: 0 Гласове:
0



Над 620 000 куб. м баражи и прагове, 394 000 куб. м каменни прагчета, 600 000 куб. м клейонажи и други дребноразмерни съоръжения са изградени от започването на организирана борба срещу ерозията до наши дни. За периода 1982-2000 г. върху 15% от горските територии е изпълнявана Национална дългосрочна програма за борба с ерозията, от която са изпълнени 60% от предвидените 542 500 ха залесявания и около 45% от мероприятията за баражно строителство. Това се казва в писмен отговор на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов до депутата от БСП Любомир Бонев във връзка с взетите мерки и контрола по изпълнението на горскостопанските планове и програми по защитата на горските територии от ерозия и порои, предаде БГНЕС. В отговора на министъра пише още, че в национален мащаб и по данни от горскостопанските планове, върху 262 497, 2 ха горски територии протичат ерозионни процеси, като 64 663, 9 ха са със силна степен (IV-V). Най-много са ерозиращите се площи на територията на Югозападно държавно предприятие- Благоевград и Южноцентрално държавно предприятие – Смолян. В настоящия момент най-важни за ограничаване на ерозията са целенасочената превантивна дейност в поройните горски водосбори, подобряване състоянието на горите и увеличаване на водорегулиращата им роля, залесяване на ерозираните земи, изграждане и поддържане на техническите съоръжения. В горскостопанските планове на държавните горски стопанства, не са предвидени за изпълнение противоерозионни мероприятия, с изключение на изграждането на баражни съоръжения. През 2017 г. са извършени противоерозионни залесявания върху 520,7 ха. Съгласно Наредба номер 4 от 19 февруари 2013 г. за защита на горските територии срещу ерозия и порои, както и строеж на укрепителни съоръжения, ежегодно собствениците и управляващите горските територии са задължени да извършват инвентаризация за установяване състоянието на изградените едроразмерни противоерозионни съоръжения, която се представя в регионалните дирекции по горите и Изпълнителната агенция по горите, уточнява министър Порожанов. По данни от инвентаризацията за 2017 г. състоянието на противоерозионните съоръжения е следното: в Югозападно държавно предприятие- Благоевград контролът се осъществява от 5 регионални дирекции по горите. РДГ-Благоевград – е извършил ремонт на 3 баража и предстои ремонт на още 3 баража.
На територията на РДГ-София предстои ремонт на 4 баража. На територията на РДГ-Кюстендил е предвидено изграждането на 1 бараж и 1 каменен праг. На територията на РДГ-Пазарджик е утвърдено задание за изготвяне на работен проект за основен ремонт на бараж.
За Южноцентрално държавно предприятие – Смолян контролът се извършва от РДГ-Кърджали, РДГ-Смолян, РДГ-Пловдив и РДГ-Пазарджик. РДГ Кърджали извършва контрол за ремонтиране на едроразмерните противоерозионни съоръжения в Момчилград, където е извършен ремонт на 2 баража. На територията на РДГ-Смолян има 5 баража, които подлежат на ремонт. РДГ-Пазарджик - едроразмерните укрепителни съоръжения са изпълнили предназначението си – задбаражните пространства са запълнени с естествени наноси. РДГ-Пловдив – от водосбора на яз. „Климент” – бараж номер 1 има пробив в централната част и е взето решение за изграждане на нов бараж в близост до стария.
В Северозападното държавно предприятие проверки се извършват от РДГ Берковица и РДГ Ловеч. На територията на РДГ Берковица регистрираните водосбори с поройна активност са овладени и не е необходимо извършване на мероприятия в тях. В Североизточно държавно предприятие Шумен, контролът се извършва от РДГ Варна и РДГ Шумен. През 2014 г. на територията на РДГ Варна е изградено укрепително съоръжение на дерето, водещо към кв. Аспарухово, Варна.
В Северноцентрално държавно предприятие Габрово контролът се извършва от РДГ Велико Търново и РДГ Русе. На територията на РДГ Велико Търново са построени клейонажи с площ 453 квадратни метра. За 2018 г. е предвидено построяването на 100 кв. м клейонажи. На територията на РДГ Сливен ерозионните процеси са овладени. На територията на РДГ Стара Загора от началото на миналия век са създадени десетки хиляди декари противоерозионни горски култури. На територията на РДГ Бургас контролната дейност е насочена към проверка на състоянието на противоерозионните съоръжения.
В горскостопанските планове на всички 19 държавни и общински горски структури са предвидени да бъдат построени 2 нови баража и каменни прагове на територията на РДГ Карнобат. В резултат на протичащите процеси на съхнене по иглолистните гори в последните години, усилията на лесовъдите са насочени към бързото възстановяване на увредените гори с цел предотвратяване на възобновяването на ерозионните процеси. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851044
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031