Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 05:38 - Путинка Бокова не отговори в ООН на въпрос ще се ангажира ли със спазването на териториалната цялост на Украйна
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 1865 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 15.04.2016 05:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Ирина Бокова говори пред Съвета на ООН.

КЛУБ Z

Ирина Бокова не отговори на въпроса на украинския представител в ООН дали ако бъде избрана за генерален секретар ще се ангажира с пълното спазване на резолюцията на Съвета за сигурност за териториатлана цялост на бившата съветска република.

 

Това стана в края на изслушването на Бокова пред Съвета на ООН в Ню Йорк. То продължи точно 2 часа. Сънародничката ни е един от кандидатите за бъдещ генерален секретар на организацията.

На финала българката трябваше да отговаря на 4 последователно зададени й въпроса. Тя започна с оправданието, че няма да има време да отговори на всички. И каза:

 

"Де да имах магическа пръчка, за да разреша всички въпроси, конфликти и конфронтации. Да приложа това или онова решение. Но мога да се ангажирам, ако решите да ме изберете, наистина да работя много здраво с всички страни членки на ООН, за прилагането на всички взети решения."

 

Преди това тя направи 10-минутно експозе. Бокова започна изложението си с представяне на България.

 

"След падането на Берлинската стена България тръгна по пътя на демокрацията. Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията в страната. И като член на българското правителство съм работила за обединението на Европа."

Тя изтъкна още:

 

„България е държава с една от най-древните истории и култури, която е имала своите славни моменти на толерантност“, изтъкна тя.

"Обединение в името на мира, устойчивостта и достойнството – това е моята визия за ООН", продължи кандидатката на нашата страна. Тя има шанса да бъде първата жена в историята, която ше оглави ООН.

 

Изложение на Бокова бе озаглавено "Мир, устойчивост и достойнство – новото лице на хуманизма в днешния свят".  

"Мисля, че XXI век трябва да бъде век на истинското ангажиране и равнопоставеност на половете. Трябва да има възможност за развитието на двата пола в обществото. И не го казвам като първата жена, избрана начело на ЮНЕСКО. А защото виждаме, че днес не е възможно да бъде постигнат мир или устойчиво развитие без това равенство", каза Бокова.

Според нея насилието срещу жените е доста игнориран факт. То трябва да бъде елиминирано.

"Мирът се сблъсква с нови заплахи, а човечеството е изправено пред нови предизвикателства", заяви още Бокова. "Конфликти, насилие и криза продължават да бележат живота на милиони хора, принудени да напуснат домовете си и да поемат пътя на бежанци", допълни тя.

Кандидатката подчерта, че главните предизвикателства, пред които е изправен днес светът, са безпрецедентната бежанска криза и надигането на насилствения екстремизъм - „сили, които искат да ни убедят, че не можем да живеем заедно“.

Бокова посочи, че в тези условия ролята на ООН и многостранната дипломация като цяло стават още по-важни. 

Тя изтъкна, че екстремизмът раздира обществото, а промяната на климата, замърсяването на околната среда и изчерпването на природните ресурси са само част от предпоставките за миграцията и бедността по света.

 

"Новите заплахи за международния мир и стабилност изискват нови глобални отговори, вдъхновени от обновено колективно лидерство. Само ООН може да осигури всеобщата платформа, от която светът се нуждае, за да предприеме ефективни съвместни действия."

Човешките права са един от основните стълбове на ООН и е абсолютно неприемливо те да бъдат нарушавани от когото и да било. Ако бъде избрана за генерален секретар, Бокова обеща личво да контролира това.

Българката се зарече и да обърне специално внимание на работата и диалога с всички географски региони по света.

"Като шеф на ЮНЕСКО съм работила интензивно с необвързаните страни. Смятам, че това е начинът, по който работи ООН. Защото тази организация е за всички. Тя е за големите и малките, за развиващите се и за развитите. И това е една от най-силните й страни. Поддържам диалог с всички групи, защото така има по-дълбока визия за бъдещето", изтъкна Бокова.

Само така биха били приети ефективни общи решения, сподели тя.

Бокова също така посочи, че предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на страните по света да намират заедно решения на проблемите.

“Имаме нужда от увереност, че можем да живеем заедно и да се справим с предизвикателството“, каза тя.

Сънародничката ни бе запитана дали ще спази принципа на прозрачност при избора на персонала на Секретариата на ООН.

 

"Колкото до равнопоставеността в географското представяне в Секретариата, винаги съм се съобразявала с него начело на ЮНЕСКО през последните 7 години. И винаги нося Хартата на ООН в джоба си. Там е записано, че трябва да се предлагат принципите на високи стандарти и компетентност. Това става най-вече с представяне от всички географски райони.

Ирина Бокова обаче не навлезе в особена конкретика по въпросите за реформата на Съвета за сигурност, въпреки че бе на няколко пъти попитана какво смята да прави по този въпрос. Но пък обеща повече жени на ръководни постове в международната организация.

Представителят на Швеция попита как Бокова ще действа като генерален секретар, ако Съветът за сигурност бъде блокиран и не може да изпълни функциите си по поддържане на международния мир и сигурност, както се случва понякога. Тя отговори, че поддържането на мира е неин ключов приоритет и ще търси всички възможности за диалог между Съвета, държавите членки и Секретариата. Кандидатката на България се надява на консенсус за реформата в операциите по поддържането на мира и в начина на избора на членовете на Съвета за сигурност, така че да се намери най-демократичният начин за работа на ООН.

 

Бокова използва три езика, докато говори пред Съвета на ООН. Тя прочете изложението си на английски, после премина на френски. А на въпрос на чилийския представител отговори на испански.

 

Преди българката бе изслушан Игор Лукшич - външен министър и вицепремиер на Черна гора. Той увери, че ако бъде избран, ще се съсредоточи върху предотвратяването на конфликти, посреднически усилия, както и да укрепва взаимодействието с регионалните организации.

 "Не е необходимо да се изобретява велосипедът и да се преобръща всичко с главата надолу, а трябва по-ефективно да се използват съществуващите инструменти", каза Лукшич.

След Бокова на трибуната застана Антониу Гутериш - социалист, бивш премиер на Португалия, а доскоро - Върховен комисар на ООН за бежанците. Той е последният кандидат, който говори днес.

Още по темата

Бокова и Станишев като лице на България пред света




Гласувай:
3



1. apostapostoloff - Путинка Бокова, ще види
15.04.2016 06:27
ООН през крив макарон. Основното финансиране на тази организация идва от САЩ, а в САЩ Путинка е изсрала на времето големи и много миризливи лайна.
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Преди години поради натрапилия се много яко
15.04.2016 07:17
комунистически характер на ООН, в знак на протест САЩ не платиха своята вноска - а това е почти целият бюджет на комунчовската организация.
Ллее, като запищяха по цялссявт чрвените цитонери! Леле, какъв вой надодаха сички от тогавашния ВенциХмалериат, който и дес е същият - дрислив червен задник.
Щатите ги поизмъчиха малко и пак им дадоха пари, зада млъкнат.
Щото те затова пищят срещу Западния свят - за да им дадат да ядат и да млъкнат.
цитирай
3. krumbelosvet - Поздравления за гадната снимка.
12.08.2016 11:38
Щото заглавието и аргументите са по-неточни.
А гадната снимка е непочтен номер. И на джулия Робъртс, и на Брад Пит може да се направи. И обратно - и Квазимодо може да е сичпатичен. Просто избираш от достатъчен брой снимки.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3626100
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031