Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2017 13:46 - Депутатите преодоляха президентското вето и приеха промените я Закона за околната среда
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 235 Коментари: 0 Гласове:
1




Със 138 гласа „за”, 78 „против” и 2 „въздържал се”, парламентът преодоля президентското вето и повторно прие промените в Закона за опазване на околната среда.



 Те предвиждат отпадане на втората съдебна инстанция при обжалването оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти.

Преди месец (на 8 август) държавният глава Румен Радев наложи вето върху спорните текстове и ги върна за ново обсъждане в Народното събрание. 

Според Радев държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Само така можела да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда. 

Текстовете засягат обекти от национално значение, каквито са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин". 

"Ако приемете втори път Закона за околната среда, го внасяме в Конституционния съд – не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност", обяви  лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите.

Тя заяви, че Конституционният съд се е произнасял по подобни казуси, но за такъв не е. 

„Ето защо с колегите събираме подписи - юридическият спор и конституционността ще я реши този в България, който има тези правомощия“, посочи лидерът на БСП.

„Нашата парламентарна група няма да подкрепи второто гласуване на закона, ще подкрепи ветото на президента“, заяви Нинова. Тя посочи, че темата трябва да се раздели на две. „Едното да сторим за правото с правни аргументи. Другото като политици да се опитаме да погледнем по-широко на принципа", каза още Нинова.

"Ние сме парламентарната група на ГЕРБ, спечелила 4 пъти изборите. Уважаваме президентската институция, уважаваме самия г-н президент, избран от 2 000 000 българи, но имаме право да не се съгласим с ветото и да вървим напред”, посочи в отговор народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков.

Георги Марков посочи, че НПО-та си позволяват истерично да политизират и ги призова, ако желаят да участват в политическия живот да си направят партия и да влязат в парламента.

"България е република с парламентарно управление, защото вътрешната и външната политика се осъществява от правителството. Правителствено управление, а не неправителствено. "Протестърите”, по Конституция сдруженията нямат право на политическа дейност, а те си позволяват истеричен политически език. Ако искат да управляват, да направят партия и да влязат в парламента. Да направят 3 инстанции, 30, 300. Да спрат лифтове, да спрат развитието, да вземат да спрат и метрото”, заяви още Марков. 

Преди това от ПГ на ГЕРБ, на "БСП за България" и на ДПС прочетоха декларации по повод на първия учебен ден - 15 септември, и състоянието на българското образование. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850609
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031