Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2017 10:21 - Плевнелиев: Бих посочил Петър Стоянов за президент
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 117 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 година) заяви, че ако зависеше от него, би посочил за този пост един от предшествениците си - Петър Стоянов.



Той е първият гост в новия проект на Дарик радио и egoist.bg “Размяна на вратовръзки”


На въпрос, ако президентът назначава следващия президент, кого би посочил, той отговаря: 

"От всичко, което видях и разбрах дотук, аз лично бих посочил президента Петър Стоянов. Ако зависеше от мен, щях да го посоча още веднъж. Той е един достоен, успешен президент на България, помъдрял, все още достатъчно млад, в силите си. 
Изключително добронамерен, разумен, мъдър и преди всичко – ценности, ценности, ценности. Символ на истински ценности. 

Символ на човек, който зададе правилната посока на България, а именно посоката на европейската интеграция и интеграцията в НАТО, символ на човек, който дълги години в политиката остана честен; остана беден по един или друг начин като символ на това, че не посегна на един лев, на един проект; човек, който получи международно признание и човек, който в един много решителен за България момент изигра своята голяма роля". 

Плевнелиев подчертава, че преди всичко Стоянов е човек, от когото е научил нещо изключително мъдро и основополагащо - човешко е да се бърка, но един президент може да бърка в малките неща, не трябва да допуска стратегическа, голяма грешка, от която да страдат държавата и народът. 

Запитан дали страхът от личен провал пречи на един мъж, когато е на най-високата държавна позиция, да взема смели и рисковани решения, Плевнелиев отговаря: 

"Сигурно е така, признавам, че е така, още повече в средата, в която работят политиците днес. Среда на социални медии, когато на секундата милиони българи знаят всичко. Именно затова аз си давам сметка, че от една страна бях символ на независимо водене на политика, никога не съм бил член на политическа сила, никога не допуснах политическите сили да се бъркат във взимането на стратегическите решения. Доказателства, колкото искате. 

Давам си сметка, че когато сформирах служебни правителства, в един много критичен момент за България, спомнете си 2013 година, когато през февруари стотици хиляди българи бяха по улиците, министър-председателят изненадващо хвърли оставката си. Парламентът се саморазпусна. Аз привиках на консултации политическите партии. Те казаха: дотук сме. Имах огромни притеснения. Не мога да кажа страх, но притеснения". 

Той подчертава, че прави разлика между страх и притеснение. Смята страха за  неконтролируем, за обратното на любовта, а притесненията за нещо нормално и тогава имаш план. По думите му той никога не изпадал в ситуация да излъчва страх. 

"В този момент, когато всичко се разпадаше, моите големи притеснения бяха, че аз оставам сам. И нямаше никой друг – нямаше парламент, нямаше министър-председател. Нямаше никого. Сблъскаха се помежду си, спомняте си – кой кого щял да поръча да убие и т.н. В този момент, в същият този следобед аз останах абсолютно сам. Тогава в тези моменти държавата се е крепяла единствено и само на държавния глава", подчертава Плевнелиев. 

Той разказва, че на фона на протестите със стотици хиляди и въпреки всички съвети от партии, НСО, ДАНС да не ходи при тях, го е направил - с ясното послание, че те трябва да знаят, че имат партньор. 

"Да знаят, че президентът, който е останал сам в тази ситуация, е символ на държавността и на институциите, и е на тяхна страна. И дори и да не съм съгласен с техните искания, аз уважавам демократичното право на българите да протестират и искам да бъда заедно с тях в този процес. Трябваше да се правят избори в режим на протести, в десетки градове имаше протестиращи. 

Можеше ли да бъда още по-радикален, още по-смел, още повече, как да кажа – голям непукист? Така както Маргарет Тачър примерно, както и други политици, взимаха изключително смели решения и не се съобразяваха много-много. Но в средата, в която ние се намираме в момента, един политик трябва много повече да се съобразява. И другото нещо, да, когато правех служебните правителства, когато отидох при протестиращите, когато останах сам, аз все пак направих всичко възможно, за да интегрирам всички останали. От тази гледна точка съм правил компромиси", казва още Росен Плевнелиев. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853985
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930