Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 08:16 - Румен Радев пред ООН: България категорично осъжда ядрените тестове на Северна Корея
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 200 Коментари: 0 Гласове:
0



 Най-големият приоритет за България е защитата на външните граници на Европейския съюз. Това подчерта президентът Румен Радев в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. 

Българският президент призова за "вълна от дипломация за мир" и се обяви в подкрепа на Иранското ядрено споразумение. Освен това България подкрепя Паржикото споразумение за климата, както и за стриктен контрол и сигурност по границите.

В изказването си на форума на най-високо равнище президентът Радев подчерта, че нестихващите конфликти в много региони на света продължават да подкопават международния мир и сигурност и човешките права. „Проявите на насилие опустошават местните икономики, предизвикват мащабни движения на бежанци и мигранти и водят до разпространението на болести, глад и огромно човешко страдание“, заяви държавният глава.

„Страната ни застава зад мирното решение на конфликтите в Сирия, Афганистан, Северна Африка и Украйна“, добави президентът. „Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва спазването на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия“, подчерта Румен Радев. Президентът беше категоричен, че държавите имат права и отговорности да охраняват своите граници като основен елемент от своята национална сигурност. „Силният граничен контрол е от изключително значение, особено за предотвратяване на нелегалната миграция и за изкореняване на трафика на хора“, добави още държавният глава.

Румен Радев осъди провокациите на Северна Корея: „България категорично осъжда ядрените тестове на Северна Корея, които водят до ескалация на напрежението в региона и подкопават мирния процес в света. Обявяваме са за мирно, дипломатично и политическо решение на ситуацията”.

Президентът изтъкна също така, че насърчаването на равнопоставеността, борбата с дискриминацията и съблюдаването на правата на човека са от ключово значение за постигането на траен мир и устойчиво развитие, като подчерта убедеността си, че зачитането на правата на човека трябва да бъде основен приоритет на ООН.

Принципите ”Да не забравяме никого" и "първо да помогнем на най-нуждаещите се" не са просто политически декларации, част от ангажимента, произтичащ от Дневен ред 2030 - ако наистина целим избавянето на нашия свят от бедността, то тогава наистина трябва да постигнем Целите за устойчивото развитие“, призова още в изказването си на форума президентът Румен Радев.
 

image

Радев отбеляза „исторически значимото” споразумение за иранската ядрена програма, като подчерта, че прилагането му е от изключителна важност за глобалната сигурност. Документът беше атакуван от американския президент Доналд Тръмп.

По-рано днес президентът Радев се срещна с иранския си колега Хасан Рохани и двамата обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 855343
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930