Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2017 20:00 - Вярват ли французите трудовите планове на Макрон?
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 1769 Коментари: 2 Гласове:
-4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Правителството на френския президент Еманюел Макрон най-после разкри дългоочаквания план за реформа в трудовото законодателство, разглеждан като ключова част от реформаторските му намерения за френската икономика.

Целта е да се даде възможност за по-голямата част от условията на труд да се определят на работното място, отколкото на секторно равнище. Друга цел е да се определят лимити за компенсация при случаи на неправомерно уволнение и да се ускори разрешаването на такива случаи от страна на трудовите съдилища.

Законът за трудовата реформа "Ел Хумри" (кръстен на тогавашния министър на труда Мириам Ел Хумри, б.р.), приет през 2016 г., срещна остро противопоставяне от няколко профсъюза с аргумента, че той подкопава върховенството на френския Кодекс на труда - сбор от закони и стандарти, създадени през последните 200 години.

Новите реформи продължават. Ето ключовите елементи в тях:

Правила в малките фирми

Работодатели с по-малко от 20 души персонал ще могат да преговарят директно със служителите за правилата на работното място дори при липса на вътрешни профсъюзи.

За фирма с под 50 служители без профсъюзи, представител, избран от служителите, ще може да се договаря с работодателя.

Прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие

През 2008 г. бе въведена възможността работодателят и неговият служител да прекратят трудовия договор по взаимно съгласие, за да се избегнат продължителни процедури за уволнение и оставка без обезщетения за безработица за служителите.

Новата реформа ще позволи на няколко служители да договарят заедно такива доброволни споразумения.

Бюрократични пречки при уволнение

Работодателят вече няма да бъде наказван от трудовите съдилища, ако са допуснати технически грешки при освобождаването от работа, но самото уволнение се счита за оправдано. Ще бъде въведен нов опростен формуляр за уволнение.

Обхват на оценката на икономическите основания за уволнение

Понастоящем трудовите съдилища във Франция оценяват здравето на компаниите в световен мащаб, за да решат дали имат икономически причини да уволняват работници.

Обхватът ще бъде намален само до национално равнище, какъвто е случаят в повечето други европейски държави, като се даде повече свобода на действие на мултинационалните компании да коригират нивата на персонала във Франция.

Правила на работното място

Целта е да се въведе дълъг списък от въпроси, които могат да бъдат зададени на ниво компания. Законът "Ел Хумри" въведе възможността за отказ от споразуменията в съответния сектор, за да определи заплащането за извънреден труд, новата реформа ще разшири списъка на възможностите за неучастие и в други области.

Обезщетения при уволнение

Целта е да се ограничат присъдите за несправедливо обезщетение при уволнение и да се съкрати времето, необходимо за вземане на съдебни решения в трудовите съдилища.

Аргументът е, че работодателите се нуждаят от повече предвидимост относно времето и цената на спорните уволнения и ще бъдат по-склонни да наемат, ако имат подобна яснота.

Опитите да се включи това правило в трудовия кодекс се провалиха, защото конституционният съд първо отмени мярката по технически причини, а предишното правителство по-късно реши да прокара други елементи на реформата.

Намаляване на броя на консултативните органи

Целта е да се намали броят на вътрешните форуми, чрез които служителите се консултират по въпроси, вариращи от работно време и условия до здраве и безопасност. Идеята е да се обединят 3 от настоящите 4 органа за всички компании с повече от 50 служители.

Увеличаване на обезщетенията

В знак на добра воля към профсъюзите, обезщетенията, които работодателите трябва да изплатят на работниците си, ще бъдат увеличени с 25%.

News.bg
 

Макрон няма да отстъпи на "мързеливците", те – на протест 11:08 13.09.17 16 Снимка: Reuters  

Първата социална мобилизация от началото на президентския мандат на Еманюел Макрон, насочена срещу промените в трудовия кодекс, бе тест за втория по големина френски синдикат - Общата конфедерация на труда - но също така и за държавния глава, който показва решимост да реформира, пише в. "Монд".

Думата "мързелив" бързо стана обединяващ лозунг за демонстрантите на вчерашния протест по улиците на Париж, Ница, Марсилия и други френски градове, където протестиращи скандираха: "Мързеливи лентяи, обединете се", пише "Гардиън".

През уикенда избухна полемика, след като Макрон заяви по време на посещението си в Атина в петък, че няма да отстъпи "нито пред мързеливците, нито пред циниците, нито пред крайните" противници на трудовата му реформа.

 

Затова вчера по време на шествието в Париж, което премина в празнична атмосфера, въпреки няколко инцидента между демонстранти и полиция, участниците издигнаха плакати, на които се четеше: "Мързеливците са на ход" или "Макрон, спукана ти е работата, лентяите са на улицата", пише "Монд".

Броят на участниците в демонстрацията (223 000 в цяла Франция по данни на министерството на вътрешните работи) - който бе по-малък от миналогодишните демонстрации срещу промените в трудовото законодателство на президента социалист Франсоа Оланд - ще служат като мерило за способността на профсъюзите да мобилизират хора срещу Макрон.

Дълбоки разделения излязоха наяве между решените да се борят и готовите на компромис с реформите, целящи да направят по-лесно за компаниите да наемат и уволняват работници. Няколко от най-големите синдикати във Франция не взеха участие в протестите, което успокои правителството.

Във вчерашния ден на протести и стачки Макрон отиде на посещение в опустошените от урагана Ирма френски отвъдморски територии, за да отправи послание към пострадалите, за да ги успокои и да потуши зараждащата се полемика за предполагаемата неподготвеност на държавата, пише в. "Фигаро".

Затова му се наложи да изнесе реч още със слизането от самолета в град Поант-а-Питр в Гваделупа, в която каза, че френското правителство е направило един от най-големите въздушни мостове след Втората световна война. Той демонстрира самоувереност и заяви, че е съгласен да се извърши парламентарно разследване на реакцията на властите при бедствието, каквото искат трите най-големи опозиционни партии във Франция, допълни френското издание.
 Dnes.bg

/БТА/
 

ащо беше кратък меденият месец на Макрон?  

8 Август 2017

Силви Корбе  

Асошиейтед прес

Популярността на новия президент на Франция бързо намалява

image Eманюел Макрон със съпругата си. Корица на сп. Пари мач

Меденият месец на Еманюел Макрон не трая дълго. По-малко от три месеца след като беше избран, енергичният и загрижен за образа си френски президент вижда как популярността му намалява след обявяването на бюджетни съкращения, предприемането на предизвикваща разделение трудова реформа и нанасящ вреда спор с армията.

Редица социологически проучвания миналата седмица показаха, че делът на френските граждани, които казват, че са доволни от политиките на Макрон и се доверяват на своя млад лидер за справяне с проблемите на страната, рязко намалява. Тази промяна може да не засегне видимия международен образ, който той си изгражда, откакто встъпи в длъжност, но може да навреди на способността му да осъществи амбициозния си вътрешен дневен ред.

Френският институт за проучване на общественото мнение (ФИПОМ) заяви направо: “Популярността на никой друг новоизбран президент, с изключение на Жак Ширак през юли 1995 г., не е намалявала толкова бързо през лятото след изборите.”

Четири проучвания през последната седмица показаха, че подкрепата за Макрон рязко е намаляла в сравнение с предишни анкети, въпреки че всяко от тях представи различни данни за популярността му. Допитванията на ФИПОМ, “Харис интерактив”, “Югав” и “Елаб” показаха, че между 36 и 54 процента от анкетираните се отнасят положително към президентството на Макрон - спад в сравнение с предишни проучвания на общественото мнение, които също бяха показали, че рейтингът му на одобрение е намалял, откакто той спечели 66 процента от гласовете на изборите през май.

Спадането на рейтинга му на одобрение е смайващо, като се има предвид, че преди два месеца Макрон беше хвален, че засилва увереността на Франция, така необходима след години на опасения за сигурността и икономически застой. Вместо това той все повече е представян като жаден за власт и неопитен.

Френските медии започват да наричат Макрон “Юпитер”, имайки предвид митологичния цар на римските богове и усещането, че президентът изпитва чувство за превъзходство, след като разтърси политическата система във Франция и се изстреля от положение на сравнителна неизвестност до най-висшия пост в страната на 39-годишна възраст.

Макар да изпитва трудности у дома, Макрон успява да издигне дипломатическия образ на Франция, като беше домакин на срещи с руския президент Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп и на мирни преговори за Либия в Париж.

Директорът на отдела по политика и изследване на мненията към социологическия институт “Харис интерактив” Жан-Даниел Леви свързва спадането на популярността на президента с плановете на правителството да намали жилищната помощ за студентите и да предприеме данъчна реформа. Реформата има за цел да помогне на работниците с по-ниски доходи, но може да натовари пенсионерите.

Образът на Макрон също така беше засегнат при конфронтацията му с началника на генералния щаб на френската армия заради бюджетните съкращения. Генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка и беше набързо заменен, но някои видяха спора миналия месец като доказателство за авторитарните склонности на президента.

Макрон обещава да увеличи разходите за отбрана на 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2025 г. като част от ангажиментите на Франция към НАТО, но правителството обяви намаляване на военния бюджет за тази година с 870 милиона евро.

Правителството също така предприе трудовите реформи, които бяха основен елемент от предизборното обещание на Макрон да подсили изоставащата икономика на Франция чрез ориентирани към свободния пазар политики. Предвижда се промените да включват поставяне на таван за възможните финансови наказания за компании, съдени за уволняване на работници, и даване на по-голяма свобода на действие на фирмите да определят правилата на работното място, вместо да разчитат на колективни трудови договори.

Профсъюзите и крайнолевите партии във Франция се борят срещу реформите, като казват, че те ще отслабят трудно извоюваните права за работниците. Критиците също така недоволстват от начина, по който Макрон се опитва да ускори тяхното одобрение. Правителството разчита на специална процедура, с която да избегне продължително обсъждане в парламента.

Депутатът от консервативната партия “Републиканците” Даниел Фаскел порица Макрон заради “волята да отслаби всяка съпротива” и за това, че отказва да дава интервюта. С изключение на внимателно режисирани фотосесии, президентът се дистанцира от медиите. Той отмени традиционното интервю за Деня на превземането на Бастилията.

“Това са прекалености, които французите съдят по-сурово - и
са прави”, каза Фаскел по радио “Франс енфо”. “Това просто
означава, че президентът не е подготвен за тази задача . . . Той
плаща за липсата на опит. Може би твърде бързо, твърде скоро
пое отговорности, с които не може да се справи.”

Макрон многократно предупреди, че обещаните от него
съкращения на разходите и трудови реформи ще бъдат трудни в
началото, и намекна, че критиците просто се страхуват от
промяната. Президентските сътрудници отказаха да коментират
социологическите данни от миналата седмица, както правеха по
време на предизборната кампания на Макрон.

Правителственият говорител Кристоф Кастанер призна, че
Макрон е в безизходица с медиите, но предложи друго обяснение,
което не е свързано с липса на опит или неспособност за справяне.

“Никой не може да го обвинява (Макрон) за това, че рядко
говори”, каза Кастанер пред репортери. “Разбирам, че това може
да е малко дразнещо. Разбирам, че може да бъде поставяно под
въпрос. Но мисля, че вие и аз би трябвало да свикнем с това,
защото президентът е решил да бъде действащо лице, а не
коментатор (на новините).”

Очаква се, че след като се върне от почивката си през
август, Макрон ще има тежък септември - профсъюзите и
крайнолевите партии призовават за улични протести срещу
предложените от него трудови реформи.

Още по темата: Французите не приемат идеята на Макрон да създаде официален статут на “първа дама”

Френският президент Еманюел Макрон е изправен пред народен бунт срещу плановете му да даде на съпругата си официален статут на “първа дама”, пише британският в. “Гардиън”.

Над 150 000 души вече са се подписали под петиция срещу такова решение, което би дало на Брижит Макрон офис, персонал и издръжка от държавния бюджет.

Нито френската конституция, нито установеният протокол дават официален статут на президентските брачни партньори. За тях се отпускат офис, персонал и охрана, които обаче се поемат от бюджета на Елисейския дворец. Според официални одити тези разходи възлизат на около 450 000 евро годишно, отбелязва вестникът.

Създаването на официална титла “първа дама” би довело до създаване на отделен бюджет за брачния партньор на президента.

“Няма причина съпругата на държавния глава да получава бюджет от държавните средства. В момента Брижит Макрон има двама или трима сътрудници, две секретарки и двама души охрана и това е достатъчно”, каза артистът и писател Тиери Пол Валет, който е организирал подписката.

Според него всякакво решение по този въпрос трябва да се вземе с референдум, а не с президентски указ.

“Французите и никой друг трябва да решат кой ги представлява. Над 65 процента от тях обаче са против създаването на специален статут за Брижит Макрон”, заяви Валет. Той уточни, че петицията му не е лична критика на Брижит Макрон или способностите й и остро осъди сексистките нападки срещу нея.

Нито съпругът на германската канцлерка Ангела Меркел Йоахим Зауер, нито съпругът на британския премиер Тереза Мей Филип Мей имат някаква официална роля. В САЩ, съгласно закон от 1978 г., първата дама Мелания Тръмп има персонал от 12 души и официален статут, отбелязва “Гардиън”.

БТА
Evestnik.bg

Очаквайте предаването СЕДМИЧНИК на 8 октомври.
Гласувай:
0
41. 4uidovi6tetto - josarian написа: Путин и лайно да ...
08.10.2017 16:22
josarian написа:
Путин и лайно да ви подхвърли, ще го премляскате с удоволствие, че и още ще искате даже. Както е било със Сталин, както е било с Хрушчов, както беше с Брежнев, С Черненко и Андропов. Заради идиотизмът на последния тъпак дори изкоренихте огромна част от най-хубавите и качествени лозови масиви в България. Мляскахте си подхвърленото гюбре и мучахте доволно с блеснали очи. Жалки нещастници...


ОБОЖАВАМ ПУТИНСКОТО ЛАЙНО.
То е сочно и сладко и ми се топи в устата.
Чу
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 394293
Постинги: 1668
Коментари: 136
Гласове: 108
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930