Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2017 14:59 - Радев прекрати КСНС и насрочи нов заради липса на кворум
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 227 Коментари: 0 Гласове:
0



  Радев прекрати КСНС и насрочи нов заради липса на кворум  13:56 | 9 октомври 2017  

БТА

  Заради липса на кворум прекратих Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и насрочих ново заседание на 17 октомври, съобщи президентът. Румен Радев даде брифинг след провелото се заседание на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

„Днес се проведе заседание на КСНС. Бяха изслушани доклади на ръководителите на ключови институции. Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха заради отсъствието и напускането на част от членовете в Съвета заради международни ангажименти въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието на КСНС и насрочих заседание на същата тема на 17 октомври от 13.00 ч.“, заяви държавният глава пред медиите.

За първи път КСНС се проваля заради липса на кворум.

От заседанието на КСНС по-рано си тръгнаха зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. На излизане Цветанов обясни, че причината за по-ранното напускане е среща в Брюксел. С Карадайъ ще участват в изслушване в Европейския парламент за работата на Европол. 

По-рано пък премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Емил Караниколов закъсняха с час и половина за началото, защото предпочетоха да се срещнат с продължаващите протестиращи от военния завод "Емко".

След заседанието премиерът, министрите му и главният прокурор Сотир Цацаров напуснаха без да направят коментар пред журналистите. 

Управляващите бойкотираха КСНС, коментира Корнелия Нинова.

Президентът заяви още, че за остротата на проблема с корупцията може да се съди по "многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори". 

"Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията, пряко или косвено, бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти",  подчерта Радев. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обаче коментира, че е свидетел на безпрецедентен ялов опит за създаване на нов антикорупционен орган от корумпираната политическа класа, затова няма да подкрепят нито едно от предложенията. 

Преди дни кабинетът одобри проекта на антикорупционен закон, който парламентът трябва да разгледа. Предвижда се на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да бъде създадена нова антикорупционна комисия, в която да се влеят Комисията за установяване на конфликт на интереси, Центърът за противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС (БОРКОР), звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на ДАНС. 
Проектът на управляващите предвижда парламентът да избира председателя на новото антикорупционно звено. 

БСП обаче предлага свой алтернативен проект, според който антикорупционният орган да има разследващи функции, а президентът да назначава председатели. Румен Радев вече изяви готовност за това, но ГЕРБ са против. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850629
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031