Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2017 18:23 - Бойко Борисов: Обединението прави силата е валидно не само в България, но и в Европа
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 203 Коментари: 0 Гласове:
0



 Обединението прави силата е валидно не само в България, а и за Европа. Съединението на ЕС може да ни направи възможно най силни". Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията след проведеното съвместно заседание днес в Брюксел на българското правителство и Европейската комисия в Брюксел. 

"Бих се спрял на няколко теми, които биха прозвучали интересни - Западните Балкани и целия Балкански полуостров. Знаете тежките преговори за Брекзит и това е рядък шанс Балканският п-в да измести Великобритания, защото имаме прекрасна природа, море. Сега е моментът. 

Представляваме Балканите

Дълги години тази тема не беше слагана на масата, сега имаме редкия шанс да представляваме региона и да ги придвижим напред", каза Борисов.

Той допълни, в отговор на журналистически въпрос, че за радост имаме отлични отношения със страните от Вишеградската четворка и страните от Западните Балкани. 

"Това, което не е риск за ЕС е инфраструктурата, конкурентоспособността", отбеляза Борисов. 

"С отпадането на роуминга ще има възможност за инвестиции, туризъм, по-голям пазар. Виждам рядък шанс и затова съм благодарен, че на 17 май Европейският съвет прие лидерите на Балканите с лидерите на Европейския съвет да се срещнем. Действително е шанс за България и региона да се представим добре. Това е и една от темите за кохезията, присъединяването на Балканите към Европа. Други важни теми са за газовия хъб, енергетиката, много теми обсъдихме и мисля, че няма нито една тема, по която да имаме спор или проблем, да нямаме синхрон. Аз съм голям радетел за това в сферата на отбраната да се направи ревизия. След като ще харчим милиарди по линия на НАТО, нека да имаме по ясна видимост за оръжия и военно оборудване", каза Борисов.

От кого ще се пазим?

Той допълни, че е попитал, след като държавите увеличават парите за отбрана, от кои страни ще дойдат заплахите. 

„Къде трябва да са първите отбранителни линии, ако ще се говори за война или за подготовка за война. Не да се харчат купища пари за самолети и танкове." 

Премиерът Борисов определи като безспорно, че България пази най-добре външната граница на ЕС. Безспорно е, че България пази най-добре външната граница и е пример за подражание, за добросъседство с Турция, за опазване на Шенгенското пространство. Човек не си избира нито родителите, нито съседите, винаги ще настоявам за възможно най-добро добросъседство с най-големия съсед на ЕС. Ще продължим да настояваме по време на нашето председателство да се спазват споразуменията (с Турция), заяви премиерът.  По неговите думи няма по-добро от това бежанците да се държат извън Европа, близо до домовете си и когато свърши войната, да се върнат у дома. Дипломацията ни трябва да положи много повече усилия, не се справя за момента достатъчно добре. Не може да се водят войни в целия арабски свят и ние да сме консуматори на бежанците, а репарациите да отиват за други държави. Тези войни трябва да престанат, защото накрая всички идват в Европа и Европа плаща сметката. Дипломатите в това отношение търпят критика, коментира Борисов. 

Но тази тема ще се разглежда тепърва. Изключително голям радетел съм за това в сферата на отбраната да се направи ревизия за наличната бойна техника, за това дали е достатъчно дислоцирани в съвременната ситуация, за потенциални противници. 

След като ще харчим такива милиарди цяла Европа по линия на НАТО нека да имаме една по-ясна позиция къде и как да бъдат дислоцирани“, коментира Борисов. 

„Да не говорим за общото съвместно индустриално сътрудничество, възможностите за производство на такова оборудване, включително и на България, коопериране с други европейски държави и по този начин да се запазват и развиват работните места и конкурентоспособността“, заяви премиерът. 

„По тази тема още в понеделник нашият министър на обраната и външен министър ще имат възможност да говорят в Брюксел. Това е много наболяла тема, която се надявам дебатирайки я да стигнем до по-целесъобразни решения. Харчим много пари, които са поставени нецелесъобразно в рамките на Европа“, каза още Бойко Борисов. 

Хвалби от Юнкер

В отговор на журналистически въпроси Жан Клод Юнкер заяви, че България е готова за Еврозоната, ако кандидатства, ще я подкрепи. 

Възхитен, Юнкер ни ”вкара” в Шенген и еврозоната  

Бойко Борисов отбеляза, че дълга ни ще падне на 20% през 2018 г. Изпълняваме критериите от Маастрихт. 

Мястото на България и Румъния е в Шенген и двете страни ще бъдат приети, каза Жан Клод Юнкер. Той допълни, че докладът за България  ще бъде много положителен. 


Тагове:   борисов,   Юнкер,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 853789
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930