Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2017 12:36 - Марешки няма да подкрепи вот на недоверие към кабинета
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 299 Коментари: 0 Гласове:
0



 Той каза това след среща с представители на левицата, която провежда разговори за подготвения от нея вот на недоверие заедно с ДПС.

Пред журналисти в парламента Марешки подчерта, че, за да не пришият "Воля" към нито една от двете най-големи партии, депутатите му ще гласуват на вота "въздържал се". 

Според него не е нормално сега, преди Коледните празници и председателството на Съвета на ЕС, да се внася вот на недоверие. 

"Темата за корупцията, картелите, контрабандата, ние ще я изнасяме всеки ден и не е необходимо да използваме такъв механизъм, за да можем да се изкажем в още един ден", коментира още Марешки, цитиран от БТА. 

В отговор на въпрос той каза, че през септември са заговорили за вот на недоверие и тогава всички са ги убеждавали, че това е безсмислен ход, който нищо няма да допринесе. 

"Дали трябва да има предсрочни избори, ще стане ясно след евроизборите (2019 г.), които ще са своеобразен вот на доверие към правителството", каза още зам.-председателят на парламента. 

От своя страна депутатът от БСП Жельо Бойчев коментира:

"Приключихме втората среща по търсенето на подкрепа за инициативата вот на недоверие към правителството на Борисов. Не срещнахме разбиране за подкрепа. Разбират, че темата е важна за българското общество, но считат, че един вот за недоверие няма да помогне за решаване на проблема за борба с корупцията в България. "Воля“ няма да подкрепят вота недоверие, подкрепиха бюджетите на НЗОК и ДОО - Цветан Цветанов добре се справя". 

Социалистът подчерта, че ще продължават да търсят подкрепа.

За да падне правителството са нужни гласовете на 121 от 240 депутати. БСП, ДПС биха събрали 105 гласа (80 - БСП, 25 - ДПС). Те разчитаха и на 11-те гласа на "Воля" (общо 116). 

Попитан дали вотът на недоверие става обречен, Бойчев отговори, че той има важна цел - да определи ясно в парламент кой подкрепя правителството и кой е опозицията. 

„ „Това е разговор за всеки лев, който продължава да се харчи по начина, по който го правят те на близките до тях. Това е голям разговор“, заяви още той. 

Вчера БСП и ДПС се разбраха вотът на недоверие да бъде внесен след гласуването на второ четене на бюджета за догодина. Темата обаче все още не е уточнена, въпреки че първоначално беше обявено, че ще е именно срещу корупцията. Обсъждат се обаче и още - провал на политиката в сферата на националната сигурност и отбрана (предложения на левицата) и демографската криза и здравеопазването - на ДПС. 

За да падне правителството са нужни гласовете на 121 от 240 депутати. БСП имат 80, ДПС - 25, без 11 на "Воля", дори някои независими депутати да ги подкрепят, нямат никакъв шанс. 

Междувременно вчера Веселин Марешки отправи покана към партиите от център-дясно да се присъединят към "Воля", която представлявала център-дясното в парламента.

"Да дойдат при нас, да приемат лидера на център-дясното, който го е посочил народът. Ние сме тръгнали от едно и също място. Правим широко обединение и ги каним при нас", призова той от ефира на БНТ. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850778
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031