Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2017 07:55 - САЩ и Русия са за мир, но остават на фронта в Сирия
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 198 Коментари: 0 Гласове:
0




Русия и Турция от една страна, и САЩ - от друга - се обявиха за политическо решение на кризата в Сирия. Никоя от страните обаче не смята да напусне фронта.


 Американската армия ще се бие срещу "Ислямска държава", докато групировката иска да се бие, каза министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Ройтерс и БТА.

В момента подкрепяни от САЩ и Русия сили се борят за отвоюване на оставащите територии под контрола на "Ислямска държава".

Матис заяви, че по-дългосрочната цел на американската армия ще бъде да не позволи на "Ислямска държава" да се върне, след като групировката загуби контролираните от нея територии.

"Врагът още не е обявил, че е приключил с района, така че ние ще продължим да се бием, докато те искат да се бият", каза Матис.

Той също така подчерта важността от по-дългосрочни усилия за мир, намеквайки, че войските на САЩ искат да помогнат за създаване на условията за дипломатическо решение в Сирия.

"Ние няма просто да си тръгнем точно сега, преди да има напредък по Женевския процес" (под егидата на ООН), заяви той.

Матис отбеляза, че според него югозападната зона за деескалация работи, и изрази надежда, че в бъдеще ще има още зони, които да позволят на повече бежанци да се завърнат по домовете си.

Русия и Турция на свой ред обявиха вчера, че са съгласни да увеличат усилията за постигане на напредък към политическо уреждане на сирийската криза. 

"На фона на постигнатите успехи в борбата с тероризма, ние с господин президента на Турция Ердоган сме солидарни, че е необходимо да се увеличат усилията за осигуряване на дългосрочна нормализация в тази страна", каза президентът Владимир Путин на обща пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган след преговори в Сочи, продължили 4 часа.

Путин: Отношенията ни с Анкара са напълно възстановени  

Руският президент заяви, че работата на Русия с Турция и Иран по сирийския въпрос дава конкретни резултати в Сирия. Той подчерта, че Русия и Турция ще продължат да работят заедно, за да помогнат за разрешаване на сирийската криза.

Турският президент пък каза, че Турция и Русия са се съгласили да се фокусират върху намирането на политическо решение в Сирия. Той каза, че преговорите за Сирия в Астана, които доведоха до създаване на зони за деескалация в Сирия, са създали почва за политическо уреждане на сирийската криза.

Преди разговорите Ердоган заяви, че Русия и САЩ трябва да изведат войските си от Сирия, след като президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, са заявили, че конфликтът в Сирия няма военно решение.

По-късно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, изявлението на Ердоган е просто коментар. Той изтъкна, че "докато не постигнем политическо решение в Сирия не можем да сме сигурни, че терористичните организации са победени, защото страната ще стане почва за радикализиране на терористични организации". 


Тагове:   сащ,   Русия,   Сирия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851082
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031