Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2017 14:39 - Цецка Цачева определи доклада на ЕК като най-позитивният
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Докладът е положителен, обективен и ясно очертава положителните тенденции и постигнатите резултати, отбелязва Министерството на правосъдиетето за доклада на ЕК.

"По отношение на ролята на настоящото правителство, докладът посочва, че то е успяло да навакса забавянето от предсрочните парламентарни избори и да възобнови работата във всички ключови области, които са предмет на наблюдение в рамките на механизма".

Това се казва още в позицията на министерството. Отбелязва се, че в доклада се отчита добрата работа на специализираните съд и прокуратура, и ГДБОП при противодействието на корупцията. 


Правосъдното министерство маркира още, че са високо оценени усилията в борбата с организираната престъпност, а резултатите са определени като устойчиви. Също и, че ЕК отчита добрата работа на министерството при изработването на цялостна правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност. 

Цачева: За първи път няма нови препоръки

Това е най-позитивният доклад, който сме имали по Механизма за сътрудничество и оценка, каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на кабинета. Онова което за първи се постига е, че липсват нови препоръки в доклада, посочи тя. 

В доклада се заявява че сътрудничеството между ЕК и българските власти ще продължи, с хоризонт 2018 година. Целта е да се отчете "задоволителен напредък" за да има основание в края на 2018 или началото на 2019 година да отпадне Механизма за сътрудничество и оценка, каза Цачева. 

В доклада ясно се отбелязват положителни тенденции и постигнати резултати, както на настоящето правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната посочи тя. 

За изпълнение на препоръките в областта на съдебната реформа българските власти са заложили широк спектър от законодателни и институционални рамки, които започват с промяна на Конституцията последвани от промяната на законите за съдебната власт. Отчита се позитивно новият ред и механизъм за избор на членовете на ВАС, посочи Цачева.

Относно процедурата за избора на председател на Върховния административен съд се отчита, че изборът е направен по новите правила.

В частта относно корупцията, се два положителна оценка на изготвения антикорупционен закон, като се отбелязва публичния начин, по който е направен с работна група с участие на неправителствения сектор, и че вече е приет на първо четене в НС, отбеляза Цачева. 

Като цяло тонът на доклада е изключително позитивен, обективно, коректно са посочени изпълненията по всички 17 препоръки. Няма нито една препоръка, по която не се работи, добави министърът на правосъдието.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев също определи доклада на Европейската комисия като може би най-положителния от началото на Механизма за сътрудничество и проверка и изрази увереност, че механизмът ще бъде премахнат до края на следващата година и заменен с общоевропейско наблюдение за върховенството на закона. 

Той посочи, че що се касае до Румъния, този доклад е значително по-неблагоприятен. Там се казва, че е загубена инерцията, предизвикателствата поставят под въпрос независимостта на съдебната система и са постоянен източник на притеснение. По думите му за Румъния ЕК заявява, че не може все още да заключи, че който и да е от показателите е задоволително изпълнен на този етап. 

Патриотите за Доклада: Тази дискриминационна мярка да отпадне

Въпреки позитивния доклад, имаме принципна позиция, че тази дискриминационна спрямо България и Румъния мярка трябва да отпадне. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов в коментар на доклада на Европейската комисия.

Според Веселинов усилията на дипломацията трябва да са насочени към отпадане на механизма. "За нас този мониторингов механизъм е лош, той трябва да отпадне. България е суверенна държава, пълноправен член на ЕС", заяви Веселинов. 

Десетилетие след влизането в ЕС продължаваме да бъдем наблюдавана страна, при условие че множество други страни демонстрираха много по-тежки нарушения в тази сфера, каза Веселинов. 

Или трябва да бъде изготвена система и мониторинговият механизъм да обхваща всички европейски страни, или това унизително за България и Румъния положение трябва да бъде прекратено, смята той. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 854822
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930