Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2017 10:25 - Главчев изгони Нинова заради Борисов, БСП напусна залата
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 234 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Мнозинството в НС отхвърли искането на БСП премиерът да каже кои депутати са замесени в наркотрафик. Корнелия Нинова беше изгонена, социалистите напуснаха.

Предложението беше отхвърлено с 93 гласа „за“, 101 гласа „против“ и 2 „въздържал се“.


Още вчера лидерът на БСП призова Бойко Борисов да дойде в Народното събрание.

"Ако откаже да дойде – ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, ако дойде обаче – истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждам и в двата случая, но едно от двете трябва да направи", заяви Нинова. 

Днес зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев продължи: 

„Искаме министър-председателят да дойде и да обясни какво има предвид с изказването си, че в НС продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик и купуване на гласове. Искаме да разберем, нека той да дойде и да обясни кои са тези наркотрафиканти. Не вярвам, че министър-председателят може да говори неща без да знае, да се поддава на фалшива информация. Понеже знае цялата истина, го призоваваме и молим да дойде и да я сподели“.

Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов обаче отвърна: 

„Възразяваме срещу недопустимото искане, което беше направено от БСП. Смятаме, че публично известните факти не следва да бъдат причина да бъде призоваван министър-председателят на изслушване. Уточняваме, че всичко това са факти, които са били разгласени в официални сайтове“.

След това той изчете от трибуната част от обвинението на депутата от БСП Манол Генов в купуване на гласове, в което се казва, че е контактувал със затворник.

Тогава се намеси секретарят на ПГ на БСП Филип Попов: 

"Г-н председател, моля да не допускате да се издават присъди. Данаил Кирилов, спекулирайки с предложението ни, току що издаде присъда. Бойко Борисов прави същото в различни медии. Тук се говори за замесени в наркотрафик, ако са замесени, би трябвало да са арестувани и да има доказателства. Вадите някакви неща от сайта на прокуратурата, не говорим за роднински връзки, а за замесени с наркотрафик“, посочи той.

На това Кирилов отговори иронично: 

„Тези факти не са доказват в съда, защото са известни. Прочетох ги, защото не знам 80% от българите могат ли или не могат да четат“.

Неофициално обаче депутати от ГЕРБ коментираха, че Борисов е имал предвид братът на депутата от БСП Илия Стоилов, който беше задържан като лидер на престъпна група и има съмнения за наркотрафик.

Намеси се и самата Корнелия Нинова, която изчете декларация: 

„Разбирате ли какво правите с гласуването по предложението ни да бъде изслушан министър-председателя? Констатирам и не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. 

Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“.

В този момент някои депутати от левицата станаха. Председателят на НС Димитър Главчев заяви: 

„Уважаеми колеги от БСП, заемете си местата. Г-жо Нинова, напуснете залата, не сте на пленум на БСП“. 

След това Главчев прекъсна заседанието за 10 минути, докато Корнелия Нинова напусне залата и обяви, че я отстранява за едно заседание, защото оскърбява парламента. Депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“. 

Един от най-активните беше Антон Кутев, който беше отстранен за две заседания.

Тогава всички депутати от левицата напуснаха залата и Нинова веднага свика заседание, на което беше решено да поискат оставката на Главчев. Това е второто искане за оставка на председателя на 44 -то НС. 

Тя заяви, че управляващите се опитват по този начин да заглушат опозицията, но това нямало да я спре да казва истината. Цялата група няма да се върне на  днешното заседание и настоява за отмяна на наказанията.

"Не разбрах защо бях отстранен, най-вероятно защото исках оставката на председателя, за мен в този случай Главчев не може да остане на поста, защото видимо не си сдържа нервите", каза пък Кутев. 


Тагове:   БСП,   парламент,   Нинова,   изгони,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850655
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031