Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2017 14:00 - И ДПС напусна залата заради новия закон за концесиите
Автор: radiovisioner Категория: Политика   
Прочетен: 270 Коментари: 0 Гласове:
0



 ДПС напусна пленарната зала, след като мнозинството отхвърли предложението на негови депутати министърът на енергетиката да може да предоставя безвъзмездно за управление и ползване на съответните общини до 35 години скалнооблицовъчни материали от находища, които не са предоставени на концесии за добив и не са подадени молби за концесии за добив, предаде БТА.
    При извършване на подготвителните действия и в комисиите за провеждане на процедура за определяне на концесионер на недвижима културна ценност участва най-малко един представител на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, а когато обектът на концесията включва и археологически недвижими културни ценности - и на Националния археологически институт при БАН. Това предвижда промяна в Закона за културното наследство, произтичаща от новия закон.
    С изменение в закона за водите се предвижда концесия за добив на минерална вода да се открива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на околната среда и водите, съответно с решение на общинския съвет по предложение на кмета на общината.
    НС одобри, когато концесионният договор е за строителство, концесионерът да има право да строи в чужд имот по смисъла на Закона за устройство на територията. 
    Паричните вземания на концесионера, произтичащи от концесионния договор, и тези на подизпълнителите могат да се прехвърлят, залагат и подлежат на принудително изпълнение по Гражданския процесуален кодекс.
    Когато след сключване на концесионния договор възникне обстоятелство, което концедентът не е могъл да предвиди при възлагане на концесията и налага изменение на договора, той може да се измени, ако това не води до промяна на цялостния характер на концесията, до увеличаване на първоначалната й стойност с повече от 50 на сто и до удължаване срока на концесията с повече от една трета от определения с договора конкретен срок. 
    При предсрочно прекратяване на концесионния договор по причина, за която концедентът отговаря, концесионерът има право на обезщетение в размер на невъзстановените разходи за инвестиции в обекта.
    Жалбата срещу решение за определяне на концесионер спира процедурата за определяне на концесионер до окончателното решаване на спора.
    Националният концесионен регистър, поддържан чрез специализирана дирекция към Министерския съвет, съдържа отделни партиди с уникален идентификатор по видове концесии /държавни, общински и съвместни/ за всяка процедура за определяне на концесионер и за всяка възложена концесия, разпределени по концеденти.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850502
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031